Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)

5 listopada, 2021 by smilingspoon Zostaw komentarz

Od setek lat pierogi łagodzą obyczaje w Polskich domach. Ich początek na naszych ziemia sięga aż XIII wieku, dzięki kulinarnej fascynacji biskupa Jacka Odrowąża, który zasmakował ich podczas wizyty w kijowskim klasztorze a potem przywiózł do Polski. Mam wrażenie, że ten kojący mindset „Świętego Jacka z pierogami” towarzyszy podczas całego rytuału ich przygotowania: lepienia, gotowania a szczególnie podczas konsumowania. Bo to nie raz widziałam, jak mama czy babcia zdenerwowane czymś wyciągały stolnice i godzinami lepiły te cudowne, wypełnione farszem maleństwa, mrucząc, podśpiewując i uśmiechając się do nich (nie do mnie). Kto lepi, ten w zupełności rozumie. Kto nie lepi i się pierogami zajada, celebruje, też rozumie, że bez pierogów ruskich polska tradycja nie byłaby taka sama. A kto nie konsumuje z powodów alergicznych, obawy przed mąką pszenną, powinien spróbować konopnej wersji tego jakże kojącego jesienne nostalgie dania.

Przyznam się wam, że chyba nigdy nie jadłam bardziej konopnej i jednocześnie polskiej potrawy. Polskie pierogi ruskie w wersji konopnej, wręcz wypchane są konopiami, bowiem w cieście obok mąki orkiszowej i gryczanej znalazła się mąką konopna, zaś w farszu, oprócz tradycyjnej cebuli i ziemniaków, poleciał mój wegański twaróg z łuskanych nasion konopi. Nie muszę chyba dodawać, że pierogi w takiej wersji będą o wiele zdrowsze, już samo zastąpienie pszenicy orkiszem będzie korzystne dla naszych jelit, mąka orkiszowa mimo, że zawiera gluten, nie jest on tak agresywny jak pszeniczny. Ma mocniejszą łuskę, dzięki czemu jest bardziej odporny na chemikalia, takie jak pestycydy, zawiera około 30% więcej białka, znacznie więcej błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo w cieście znajduje się 200g mąki konopnej, która zawiera bardzo dużo białka oraz błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, co wpływa korzystnie na pracę jelit. W farszu nie znajdziemy prozapalnej kazeiny ani laktozy z twarogu, zamiast niego użyłam wegańskiego twarogu z nasion konopi, który jest źródłem pełnowartościowego białka, kwasów omega 3 i 6 oraz witamin i rożnych pierwiastków.
Całość została polana rozpuszczonym masłem infuzowanym CBD o właściwościach kojących, z prażoną cebulką i posypana nasionami konopi, także bardzo was proszę o nie żałowanie ani masła ani cebulki, bowiem one nadają charakter temu daniu. Ktoś ma jeszcze jakieś pytania? 🙂 Jeśli nie, to zapraszam do wspólnego rytuału medytacyjnego podczas lepienia pierogów. 🙂

Przepis na konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)

Składniki na ciasto na około 40-50 pierogów;

  • 600g  mąki orkiszowej jasnej,
  • 300 g mąki gryczanej
  • 200 g mąki konopnej
  • 1  szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 3  łyżki oleju,
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kostka masła (może być wegańska osełka)
  • 1 łyżka masła konopnego CBD
  •  3 cebule
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 dag konopnego twarogu

Wykonanie:

Robimy farsz: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy na miękko, odcedzamy i tłuczemy.  Na patelni podsmażamy na części masła pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zostawiamy trochę cebulki do podania pierogów. Do wystudzonych lekko ziemniaków dodajemy usmażoną cebulę i twaróg. Rozgniatamy tłuczkiem w garnku i doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto: Do osobnej miski dodajemy mąkę, olej i sól, a na koniec gorącą wodę. Mieszamy najpierw łyżką, aby się nie poparzyć, a po chwili zagniatamy ciasto rękoma na gładką, elastyczną masę. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części. Pozostawiamy jedną część na blacie, a pozostałe przykrywamy dokładnie folią spożywczą lub ściereczką (to bardzo ważne, gdyż ciasto szybko wysycha). Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby nie przywierało do blatu. Ciasto rozwałkowujemy (tak cienko jak się da) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Bezpośrednio przed podaniem rozpuszczamy masło CBD w kąpieli wodnej. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem i posypujemy smażoną cebulką i nasionami konopi.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: cbd, danie główne, pierogi, Przepisy konopne, przepisy świąteczne, vege, wegetariańskie Tagged With: konopie przepis, konopie w kuchni, konopne pierogi, pierogi ruskie, przepisy konopne

« Kojąca sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą, komosą i nasionami konopi
Siemieniotka – konopna zupa wigilijna z pieczoną dynią »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone