Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Jak zrobić konopny twaróg? Przepis

29 marca, 2021 by smilingspoon Zostaw komentarz

Jako dziecko naprawdę kochałam zupy mleczne. Twarożek też nie był mi obojętny, szczególnie ten, który szykował nam tato. Z rzodkiewką, pomidorem i szczypiorkiem. Niestety z wiekiem przyszły pierwsze oznaki nietolerancji mleka, problemy zdrowotne jeszcze bardziej to nasiliły i mleko oraz jego przetwory opuściły mój jadłospis. Długo szukałam zadawalających alternatyw, ale dopiero roślinny nabiał z konopi spełnił moje oczekiwania, szczególnie pod względem właściwości. Pierwsze mleko konopne zrobiłam na początku 2017 roku, potem poszło jak z płatka. Domowym jogurtem konopny lub kokosowym zajadam się praktycznie codziennie. Z serów udało mi się przygotować konopne tofu oraz serek kanapkowy, nadszedł czas na twaróg.

Dlaczego nie jem nabiału?

Po latach próbowałam wracać do niektórych produktów mlecznych, ale przykre objawy nietolerancji zawsze powracały. Kiedy zaczęłam drążyć temat i dowiedziałam się więcej informacji o produkcji dzisiejszego nabiału, zrozumiałam, że tutaj nie chodzi tylko o nietolerancję laktozy. Nabiał pochodzący z masowej produkcji, to nie to samo co mleko od krowy, które pamiętają nasi dziadkowie. Oto dlaczego nie jem nabiału:

1. Ponieważ masowa produkcja nabiału to jakiś koszmar. Dzisiejsze mleko dostępne w kartoniku zawiera hormony (np hormon wzrostu IGF-1 czy estrogeny) antybiotyki a nawet penicylinę, którą dostają krowy. Ich spożywanie zaburza układ hormonalny, nerwowy, może prowadzić do bezpłodności, upośledza układ immunologiczny obniżając odporność organizmu.

2. Zawiera kazeinę, białko odpowiedzialne za drażnienie jelita i wywoływanie chorób autoimmunologicznych. Nie da się jednoznacznie określić nadwrażliwości na kazeinę, za to skutki jej spożywania już tak, są one kojarzone nawet z autyzmem, anemią, oseoporozą czy demencją.

3. Nabiał uzależnia, jest to związane z działaniem egzorfin, substancji z grupy opioidów egzogennych, których prekursorami są białka mleka. Ich działanie nie będzie powodować większych euforii, ani szczęścia jak np. opiaty, mogą jednak działać wybiórczo i chwilowo poprawiać nasze samopoczucie, co następuje w wyniku egzorfinowej stymulacji (po spożyciu nabiału).

4. Choć mleko zawiera mało węglowodanów, to silnie stymuluje wydzielanie insuliny poważnie zaburzając równowagę kwasowo zasadową organizmu.  Zakwasza układ pokarmowy, to przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie, np w postaci trądziku, zmian skórnych, stanów zapalnych układu pokarmowego i tkanek w całym ciele, niektórych rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nierównowaga hormonalna wynikająca z ze wzrostu insuliny prowadzi do depresji, otyłości, a także przyspiesza postępy cukrzycy.

5. Żaden dorosły ssak (oprócz homo sapiens) nie żywi się mlekiem. Szczególnie innego gatunku, fuuu.

Nabiał jadłam przed większość swojego życia. Do dziś na myśl o dojrzewającym serze z winogronami lub kefirze z truskawkami robi mi się bardzo miło a potem smutno. Na szczęście nauczyłam się korzystać z pokarmów, które dała nam Matka Ziemia i przetwarzać je tak, by nie brakowało mi żadnego smaku w daniu ani składnika w diecie.

 

Dlaczego konopny twaróg jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego twarogu?

Konopny twaróg jest zdrowszy nie tylko dlatego, że nie zawiera tych wyżej wymienionych okropnych składników. Jedną z jego największy zalet, a ma ich całkiem sporo, jest fakt, że w przeciwieństwie do nabiału z mleka NIE ZAKWASZA ORGANIZMU. Produkty z konopi mają zrównoważone PH, co oznacza, że będą wspierały równowagę kwasowo – zasadową naszych płynów. To bardzo ważne jeśli nie chcemy chorować na choroby mniej lub bardziej poważne, bowiem zakwaszenie organizmu wzmaga chorobowe stany zapalne. Działanie antyzapalne wykazują także zawarte w konopnych nasionach oleje. 80% ich składu to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6, Omega 3 (w bardzo rzadkiej i zdrowiej proporcji 3:1) a także Omega 9. Zagorzały zwolennik krowiego nabiału powie: no dobra, ale białko z mleka jest pełnowartościowe. To niech wie, że to zawarte w konopi także. Białko z konopi to ewenement, który nie dość, że jako jedno z nielicznych na świecie białek roślinnych, posiada pełny profil aminokwasowy, to jeszcze 70% jego składu stanowią ultra łatwo przyswajalne białka globularne, które regenerują mięśnie, budują DNA, enzymy, przeciwciała i wchodzą w skład osocza krwi.

Przepis na konopny twaróg

Składniki:

  • 1,5 szklanki łuskanych nasion konopi
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z kiszonych ogórków

Przygotowanie

Nasiona łączymy z wodą w garnku, blendujemy i odstawić do podgrzewania na małym ogniu. Mleko doprowadzamy do temperatury 80 – 90 st i zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i ogórków mieszamy i obserwujemy jak mleko zaczyna się “ścinać”. Ciecz przelewamy przez sito z gazą, odciskamy nadmiar wody i w zaciśniętej gazie odstawiamy do dojrzewania na około 24h w lodówce.

Po tym czasie twaróg jest gotowy. Polecam podawać go z dodatkiem kawałków rzodkiewki, szczypiorkiem i solą kamienną.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: domowy nabiał, pasty kanapkowe, pro zdrowotne, przekąski, Przepisy konopne, vege Tagged With: konopie siewne, konopie w kuchni, konopny nabiał, konopny twaróg, kuchnia konopna, łuskane nasiona konopi, nasion konopi, przepisy z konopiami, roślinny twaróg, roślinny twarożek

« Pieczone bataty z zielonym dipem na bazie konopnych liści
Konopna pascha z bakaliami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Nalewka z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Zuzia o Jak zrobić mleko konopne
  • igi o Nalewka z medycznej marihuany
  • Bartek o Masło konopne CBD

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone