Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Jak zrobić konopne tofu? Przepis

13 lipca, 2018 by smilingspoon 13 komentarzy

Soję mój organizm literalnie odrzucił lata temu. Podobnie jak mleko. Gdyby nie kokos byłabym w kompletnej dupce z nabiałem, bowiem konopie i ich możliwości odkryłam stosunkowo niedawno. Pierwsze mleko konopne zrobiłam na początku 2017 roku, potem poszło jak z płatka. Domowym jogurtem konopny lub kokosowym zajadam się praktycznie codziennie. Nadszedł czas na sery a w szczególności jeden, którego bardzo mi brakowało ze względu na jego wszechobecność w przepisach dań wegańsko – wegetariańskich. Panie i Panowie oto konopne tofu, które zrobicie sami w domu.

_MG_0144

Jego przewaga nad sojowym tofu jest bezdyskusyjna. Wynika to z faktu, iż białko konopne jest białkiem pełnowartościowym (zawiera komplet 20 aminokwasów) sojowe zaś nie zawiera tego kompletu (ostatnio doliczyłam się 18 aminokwasów). Dodatkowo spożywanie soi związane jest z pewnym ryzykiem: po pierwsze, jest to roślina w dużym stopniu zmodyfikowana genetycznie, na świecie 80% upraw soi jest GMO (dyskusję na temat wszczepiania jedzeniu DNA szczurka zostawmy na boczku proszę). Po drugie soja to wróg tarczycy, ze względy na zawartość fitoestrogenów, które mogą nasilać powstawanie woli. Po trzecie soja zakwasza organizm (konopie wręcz przeciwnie, utrzymują równowagę kwasowo zasadową). Po czwarte nie lubię soi, i mój organizm regularnie potwierdza dezaprobatę dla tego strączka w testach na nietolerancje pokarmowe, które wykonuje 2x w roku. Coś jest z nią nie ten teges, zwierzęta też jej nie tykają.

Rzuć oczkiem na moje podsumowanie 3 typów białek (czyli dlaczego białko konopne jest najdoskonalszym białkiem jakie obecnie mamy dostępne w przyrodzie).

porównanie-białek

Smażone warzywa z tofu po wietnamsku – czekt, ulubiona azjatycka zupa z tofu – czekt. Wegański budda bowl – czekt. Konopne tofu smakiem przypomina a nawet lekko przebija sojowe. Jego konsystencja jest nieco bardziej krucha, dużo zależy od tego jak dobrze odciśniesz ser w formie.

Zaczynamy!

Przepis na domowe tofu z nasion konopi siewnych

_MG_0086 _MG_0101

Będziesz potrzebować:

  • 2 szklanek łuskanych nasion konopi siewnych
  • 4 szklanek wody
  • 1,5 łyżeczki chlorku magnezu (jeśli jeszcze nie masz go w swojej apteczce, to musisz to czym prędzej nadrobić, chlorek stosuję w codziennym detoksie jelit i wątroby)
  • kuchenny termometr, garnek, durszlak, gazę

Przygotowanie

  1. Nasiona połącz z wodą

_MG_0114

2. Blenduj nasiona do uzyskania białej piany.

_MG_0115 _MG_0118

3. Doprowadź do wrzenia. Gdy osiągnie niski poziom wrzenia, zmniejsz temperaturę do średnio niskiej i gotuj mleko przez cztery minuty, cały czas mieszając, aby upewnić się, że nie przykleja się do dna naczynia. Powoli tworzy się ser. Tymczasem rozpuść chlorek magnezu w filiżance ciepłej wody.

_MG_0126

4. Zdejmij garnek z ognia, poczekaj, aż temperatura osiągnie 68 st C. Dodaj połowę roztworu z chlorkiem magnezu i energicznie mieszaj przez kilka sekund. Poczekaj, aż ciecz przestanie się poruszać. Następnie dodaj resztę roztworu i delikatnie zamieszaj kilka razy. Odczekaj 15 minut.

_MG_0120 _MG_0128

5. Połóż gazę na durszlaku i odcedź twaróg.

_MG_0132 _MG_0129

6. Weź taką ilość twarogu, która zmieści się w twojej prasie (ten przepis wytwarza dużo twarogu), umieść w innym kawałku gazy wyciśnij cały płyn. Jeśli gaza jest zbyt gorąca pomóż sobie szczypcami.

_MG_0134

7. Przełóż odciśnięty twaróg do pracy i pozostaw go na 1h

_MG_0138

8. Wyciągnij swoje tofu po około godzinie i ciesz się jego wersją surową, smażoną, pieczoną, jaka tylko Cię zadowoli.

_MG_0142

_MG_0148 _MG_0146 _MG_0153


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

 

 

Filed Under: domowy nabiał, na śniadanie, paleo, pasty kanapkowe, pro zdrowotne, przekąski, Przepisy konopne Tagged With: konopie w kuchni, konopne dania, konopne przepisy, konopne tofu, konopny ser, kuchnia konopna, tofu, tofu z konopi

« Borówkowe smoothie z nektarynką i białkiem konopnym
Wegańskie summer rolls z nasionami konopi »

Comments

  1. Anka says

    1 sierpnia, 2018 at 7:55 am

    A jaką masz prasę do tofu i gdzie ją można kupić?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      12 września, 2018 at 8:11 pm

      Kupiłam swoją na pchlim targu. Polecam poszukać w internecie.

      Odpowiedz
  2. Anka says

    1 sierpnia, 2018 at 7:57 am

    A, no i ile jakie są proporcje nasion konopi i chlorku magnezu?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      12 września, 2018 at 8:10 pm

      2 szklanki łuskanych nasion konopi siewnych
      4 szklanki wody
      1,5 łyżeczki chlorku magnezu

      Odpowiedz
      • Anka says

        5 listopada, 2018 at 7:28 am

        Dzięki 🙂

        Odpowiedz
      • Miranda84 says

        24 marca, 2020 at 5:14 pm

        Można pominąć chlorek magnezu?

        Odpowiedz
        • smilingspoon says

          24 sierpnia, 2020 at 9:41 am

          Niestety, jest on kluczowy do ścięcia się mleka na serek.

          Odpowiedz
  3. Aga says

    1 lutego, 2019 at 10:10 am

    A czy bez chlorku magnezu ser wyjdzie czy jest to skladnik niezbedny

    Odpowiedz
  4. Mmmagdzik says

    8 listopada, 2019 at 11:40 am

    Koniecznie muszę spróbować 😉

    Odpowiedz
  5. Katarzyna says

    15 stycznia, 2020 at 8:49 am

    Chlorek magnezu taki jak do kąpieli? Czy jest jeszcze inny?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      29 lutego, 2020 at 4:45 pm

      Dokładnie ten sam 🙂

      Odpowiedz
  6. Magda says

    16 maja, 2020 at 6:40 pm

    Dzień dobry
    Czy da radę z tego tofu zrobić pulpety? czy jest zbyt kruche?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      24 sierpnia, 2020 at 9:31 am

      Raczej nie 🙂 Ale można je obsmażyć 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone