Domowy jogurt konopny

O mleku konopnym i jego właściwościach pisałam nie całe 2 miesiące temu we wpisie Jak zrobić mleko konopne. Dziś kontynuujemy przygodę z konopnym nabiałem i przechodzimy na kolejny level – przygotujemy domowy jogurt. Będzie to jogurt samoodnawialny, z opcją wielokrotnego namnożenia korzystnych dla naszego zdrowia bakterii jogurtowych. O korzyściach wynikających z picia konopnego mleka pisałam już wielokrotnie. W dużym skrócie można określić je jako najzdrowsze ze wszystkich mlek roślinnych, ze względu na bogatą zawartość kwasów Omega 3,6 oraz 9 a także kompletny zestaw aminokwasów białkowych, identycznych jak w mięsie. Jedna szklanka takiego mleka to połowa dziennego zapotrzebowania na magnez, wapń, witaminę A, E, D oraz K. Ten wspaniały, płynny eliksir połączony z korzystnymi dla naszych jelit kulturami bakterii po prostu rządzi! Zaczynamy!

_MG_8841

Uwaga! Aby zachować właściwości jogurtu oraz mleka konieczne będzie pilnowanie temperatury w trakcie podgrzewania. Miej koniecznie pod ręką kuchenny termometr.

Składniki:

_MG_8838

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej do temperatury między 38 a 40 st C, nie pozwól na wyższą temperaturę, bo stracisz cenne kwasy Omega w mleku oraz witaminy.

_MG_8840

  1. Dosyp probiotyk do mleka i dokładnie wymieszaj
  2. Przelej do szklanego słoika
  3. Odstaw mleko przykryte gazą w temperaturze pokojowej na 8h
  4. Schowaj do lodówki na minimum 3h
  5. Jogurt jest gotowy :)

_MG_8842

Jeśli chcesz go ponownie „rozmnożyć” wystarczy, że zostawić 1/3 jogurtu w słoiku, dolejesz do niego mleka, odstawisz na 8h w temperaturze pokojowej, potem do lodówki na kilka godzin i możesz ponownie cieszyć się smakiem swojego jogurtu. Robiłam tak conajmiej 20 razy 😛

_MG_8844


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *