Jak zrobić mleko konopne

12191099_882443928518669_6741435574549310485_o

Gdy rano budzisz się zmęczony, to znak, że twoje ciało jest niedożywione. W trakcie dnia popijasz kawę, zjadasz węglowodany w nadziei że power wróci. A tutaj niemoc i osłabienie. Denerwujesz się, bo nic Ci nie idzie i nie masz pojęcia skąd ta mgła w twojej głowie.

Przemęczenie i problemy z koncentracją to pierwsze objawy niedoborów. Spokojnie, mamy je wszyscy, jednak nie wszyscy idą z tym do apteki. Zamiast syczących tabletek przygotuj swojemu ciału prawdziwy multi koktajl niezbędnych do życia substancji. Weź z natury, to co masz najcenniejsze, to czego jeszcze człowiekowi nie udało się popsuć przez GMO. Roślinę, która rośnie bez użycia pestycydów czy herbicydów. Nasz polski super food, zawsze bio, czyli konopie.

Dlaczego mleko konopne jest wyjątkowe?

W niewielkim nasionku konopi znajdziemy wszystkie substancje potrzebne nam do życia. W Bangladeszu, który w wolnym tłumaczenia oznacza „kraj ludzi konopi” mówi się, że człowiek mógłby jeść tylko konopie i przeżyć o wiele dłużej niż inni ludzie. Nasiona konopi zawierają:

  • 24 % tłuszczu
  • 30 % białka
  • 12% błonnika

Te pozbawione łusek (bez błonnika) mają nawet 40% białka identycznego jak w mięsie. To jedyna roślina, której białko składa się z 20 aminokwasów, inaczej nazywamy je białkiem pełnowartościowym. Jego przyswajalność jest także kilkukrotnie lepsza niż np sojowego, ponieważ konopie nie zawierają inhibitorów i oligosacharydów zaburzających pracę jelit. Tłuszcz znajdujący się w konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. Żywność konopna to także kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz K2, i mikroelementów: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.

Te wszystkie substancje zawarte w nasionku konopi wzajemnie się uzupełniają. Dzieje się tak, ponieważ do przyswajania większości witamin potrzebne są tłuszcze, by przyswoić większość minerałów potrzebujemy witamin. Mleko konopne, jako płynna forma tych substancji zadziała błyskawicznie, szczególnie rano. Jego idealnym uzupełnieniem będzie łyżka miodu.

_MG_8817

Składniki

  • 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka miodu

Przygotowanie

W wysokim naczyniu połącz nasiona i wodę.

_MG_8819

Blenduj około 3- 5 min.

_MG_8823

Woda przestaje być klarowna a na górze zbiera się tłusta pianka.

_MG_8830

Przelej mleko przez sitko.

_MG_8836

Pozostałą pulpę użyj do wypieków, owsianki lub pralin. W kolejnych wpisach pokażę jak zrobić z niej ser. :)

_MG_8837

Połącz z miodem i gotowe.

_MG_8838

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *