Wstajesz rano w podłym nastroju? Zdarza się. Co wtedy robisz? Bo ja lecę do kuchni i szykuję sobie najlepszy jaki istnieje poprawiacz nastroju – śniadanie. Ostatnio bardzo upodobałam sobie lekko słodki i pożywny start dnia szczególnie z udziałem kaszy jaglanej i owoców.
Do powstania tego przepisu zainspirowała mnie książka Marka Zaręby “Jaglany detoks”, którą serdecznie polecam. Są w niej rewelacyjne przepisy i spora dawka wiedzy na temat odżywiania. Jaglano ananasowy mus nie tylko łagodnie pobudzi do pracy twój układ pokarmowy i zapewni przyjemne doznania smakowe. Zawarte w kaszy jaglanej składniki alkalizują Twój układ pokarmowy, dodają energii i ocieplają ogranizm. Ananas i jego ogromna dawka przeciwutleniaczy zapewni sporą dawkę energii i witalności. Towarzystwo oleju kokosowego jest tutaj nie bez powodu – to dzięki tłuszczom przyswajamy witaminy. Na koniec białko konopne ze swoim pakietem minerałów i kwasów omega, bez którego nie wyobrażam sobie choćby jednego dnia!
Przepis na Jaglano ananasowy pudding z białkiem konopnym
Składniki:
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka białka konopnego
- 1/3 ananasa
- pół łyżeczki kakao do posypania
- garść pestek granatu
Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Ananasa umyć, obrać ze skórki pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę miksować z kawałkami ananasa, mleczka kokosowego, oleju kokosowego i białka konopnego aż do uzyskania konsystencji budyniu. Podawać z pestkami granatu i kakao.
To jest mega pyszne! 😀
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl