Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Wegańskie ciasto czekoladowe raw

4 marca, 2016 by smilingspoon 2 komentarze

  _MG_3228 

Nie wiem jak u was, ale u mnie system nagród i kar w kwestii motywacji sprawdza się całkiem spoko. Warunkiem jest to, że moja nagroda musi mieć korzystny wpływ nie tylko przed osiągnięciem celu, ale powinna oddziaływać pozytywnie na wielu płaszczyznach. Istnieją pewne nagrody, które wszyscy stosują bez wyjątku (co wynika z naszego uzależnienia od substancji zwanej cukrem, ale temat poruszę w innym poście) a mianowicie – desery. To taka niewinna i łatwo dostępna „nagroda”, która przy okazji wyrządza nam sporą szkodę. A szkoda, bo w cale nie musi. Jak to? Otóż, możesz przygotować deser, zawierający naturalne cukry proste, których spożycie nie powoduje podniesienie cukru we krwi (co bywa groźne i prowadzi do cukrzycy).

_MG_3171

Skupmy się tym razem na daktylach, które mają bardzo dużą zawartość cukrów, nawet do 80%. Cukry te przyswajają się szybko i uzupełniają niedobory glikogenu w organizmie. Daktyle są też bogatym źródłem  potasu (ponad 656/696 mg ), wapnia, magnezu i fosforu. Zawierają oprócz tego sporą dawkę witamin PP, B1, B2 i A. Dobrodziejstwem jest także błonnik oraz kwas taninowy – silny przeciwutleniacz. Mówi się też, że daktyle to afrodyzjak, więc jeśli kochasz swojego chłopaka lub dziewczynę zrób mu to ciasto. 😉

_MG_3220

Przygotowanie

Migdały, orzechy nerkowca i daktyle płuczę w letniej wodzie. Migdały i daktyle mielę w blenderze i wykładam na spód naczynia. Nerkowce i nasiona konopi mielę na drobno w blenderze, po 3 min dodaję daktyle i mielę około 1 min. Po uzyskaniu papki dodaję wiórki kokosowe, kakako i olej kokosowy. Dokładnie mieszam i wykładam do naczynia. W garnku doprowadzam do wrzenia wodę, umieszczam w nim miseczkę (tak, żeby nie nalewała się do niej woda) i rozpuszczam w niej olej kokosowy. Dodaję kakao, miód i mleczko kokosowe, mieszam do uzyskania gładkiego kremu o pożądanym smaku (jeśli wolicie bardziej mleczną polewę dodajcie więcej mleczka). Deser polewam kremem czekoladowym i zostawiam w lodówce na 40 min. Smacznego 🙂

_MG_3244

Składniki

Spód:

  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki daktyli

_MG_3218

Środek:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 szklanka łuskanych nasion konopi
  • 1/3 szklanki surowego kakao
  • 1,5 szklanki daktyli
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki stołowe oleju kokosowego

_MG_3181

_MG_3214

Polewa czekoladowa

  • 1,5 łyżki stołowej oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżki stołowe surowego kakao
  • 1 łyżka miodu

_MG_3211

_MG_3222

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: ciasta, desery, pro zdrowotne, Przepisy konopne, raw food, vege, zdrowe nawyki Tagged With: ciasto raw, daktyle, deser, kakao, orzechy nerkowca, raw, raw kakao, surowe ciasto, wegański deser, wegańskie ciasto

« Sałatka z chipsami z jarmużu
Sałatka z krążkami cebulowymi w cieście konopnym »

Comments

  1. Elfka says

    7 czerwca, 2020 at 8:08 pm

    Hejka 🙂 Jakiego blendera używasz?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      24 sierpnia, 2020 at 9:30 am

      Ten na zdjęciu to Profi Cook, mam go już 6 lat 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się