Wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną

Kocham placki i kotlety wegańskie, szczególnie te z cukinii, z wierzchu są chrupiące a w środku mięciutkie i aromatyczne. Zrobiłam je już w tylu wersjach, że trudno byłoby zliczyć. Dorzucałam do ciasta to co było pod ręką: warzywa, zioła, nasiona, różne przyprawy, mąki. Dziś dzielę się przepisem na wersję wegańską, która nie wymaga poświęcania zbyt dużo czasu, zaś efekt zadowoli nawet zdeklarowanych mięsożerców. Dlatego, jeśli szukasz idealnego comfort food na deszczowe jesienne wieczory, spróbuj koniecznie tej wersji. Dzięki dodaniu mąki konopnej do ciasta, placki są bardzo pożywne, zawierają dużo błonnika i mają cudowny, złocisty kolor.


Nie należę do grupy jesiennych malkontentów, chyba nawet lubię tą nostalgiczną i ponurą porę roku, podczas której mogę więcej czasu poświęcić sobie, dłużej posiedzieć w kuchni, upichcić coś dobrego. Mówiąc wprost, korzystam z uroków tej pory roku, zwalniam tempo, więcej czytam, bawię się z kotkami, wieczorami zapalam dużo świec, z chęcią spędzam czas w domu, szczególnie na delektowaniu się domowymi posiłkami. Bo, co innego nam zostało, jak cieszyć się z prostych rzeczy, takich jak bliskości drugiej osoby, wspólna rozmowa, posiłek, patrzenie sobie w oczy. Spróbuj, może w cale nie potrzebujesz do szczęścia całego świata. Może wystarczą placki z cukinii? 🙂

Przepis na wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 0,3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 3 łyżki stołowe mąki konopnej
  • 1 duża cukinia starta na tarce
  • 1 marchew starta na tarce
  • 1 cebula starta na tarce
  • 1 garść posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Mąkę owsianą lub płatki zalać odrobiną wrzątku, odstawić na 3 min pod przykryciem. Składniki połączyć w dużej misie, dodać papkę z mąki owsianej i dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być lejąca, gęsta, ale na tyle rzadka, by formowały się ładne placuszki. Dodaj mąki lub wody jeśli konsystencja nie będzie spełniała oczekiwań. Na rozgrzanej patelni wylewać odmierzoną ilość ciasta, odsmażyć placki z 2 stron na złocistobrązowy kolor (w zależności od mąki konopnej może być dość ciemny). Podawać z dodatkiem sałatki, świeżych lub gotowanych warzyw, sosów oraz ziół.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top