Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Konopne racuchy

24 kwietnia, 2020 by smilingspoon Zostaw komentarz

Gdy dopada mnie ochota na słodkie, a dzieje się to ostatnio dość często, jeśli tylko mam taką możliwość, staram się przygotować sobie domowe słodkości. Nie tylko dlatego, że lubię pichcić, ale też mam większą kontrolę nad ilością spożywanego cukru i innych chemicznych dodatków do żywności, niż w przypadku sklepowych przekąsek. Jednym z moim ulubionych, ekspresowych przepisów są te właśnie racuchy. A że oprócz korzyści zdrowotnych, podczas ich smażenia dom wypełnia się przyjemną wonią cynamonu, jest to bardzo przyjemny rytuał, dla wszystkich domowników.

W pewnym sensie, ten rytuał uratował mnie w długie zimowe wieczory, także dlatego, iż składniki naszych konopnych racuchów dostarczają masy minerałów, błonnika i białka, co dodawało mi energii i poprawiało samopoczucie. Zabierało też poczucie winy, ponieważ dzięki dodaniu mąki konopnej, posiłek stawał się o niebo zdrowszy. Nie od zawsze się z nią lubiłam, był czas, że leżała nieużywana na mojej półce ze względu na swoją trudną fakturę, i brak kleistości. Przyszedł jednak czas, że doceniłam jej właściwości i nauczyłam się stosować: dodatkowo domielać i odpowiednio łączyć z innymi mąkami. Efekt zaskoczył mnie i kulinarnie i zdrowotnie, bo mimo dodatku maki pszennej, której za bardzo nie toleruję, moje ciało doskonale trawi każdy posiłek z dodatkiem mąki konopnej, więc coś musi być na rzeczy.

mąka konopna i pszenna

Mąka konopna to nie jest mąka, taka jaką znamy, sypka, puszysta, która w połączeniu z wodą lub tłuszczem staje się kleista. Ponieważ w mące nie ma glutenu, nie jest ona dobrym spoiwem a jedynie dodatkiem do innych, bardziej kleistych mąk. W tym przepisie znajduje się w proporcji 1/5 w stosunku do innych mąk (pszennej i orkiszowej). Mąka konopna jest wyjątkowo bogata w białko, na 100g posiada go aż 30g, i tak jak w przypadku nasion konopi, jest to białko pełnowartościowe, identyczne jak w mięsie i bardzo dobrze przyswajalne. Jeśli około 20% mąki pszennej zastąpimy mąką konopną, wtedy nasz posiłek, np. chleb, będzie miał około 38% więcej białka, i to najwyższej jakości. [1] W porównaniu do innych mąk ma ona także zaskakująco wysoką zawartość błonnika, który stanowi około 40% jej składu.[2] Jest to zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny błonnik, ma on zbawienny wpływ na perystaltykę jelit oraz ich naturalną florę bakteryjną.

Konpne racuchy

Stosując mąkę konpną, zyskujemy obniżenie indeksu glikemicznego (wpływ posiłku na skok cukrowy we krwi) naszej słodkości i pokaźną dawkę zdrowych substancji. W zasadzie jeśli chodzi o wykorzystanie mąki konopnej w słodkich przepisach możemy mówić o samych zaletach, nie tylko zdrowotnych ale i smakowych. Lekko orzechowy smak mąki fantastycznie łączy się z owocami, przyprawami i innymi dodatkami nadając daniom bardziej wytrawny i wyraźny smak. Także, lecimy do kuchni!

Przepis na racuchy konopne

Składniki:

  • 3/4 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
  • 1/4 szklanki mąki konopnej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • starty cynamon
  • miód lub melasa z chleba świętojańskiego
  • 2 jabłka  
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • tłuszcz do smażenia (polecam olej kokosowy)
racuchy z mąką konopną

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry. Mąki połączyć w wysokim naczyniu, dodać jajko, 2 łyżki miodu lub melasy, mleko i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać pokrojone w plastry jabłka i wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć z obu stron nabraną porcję ciasta z jabłkiem. Racuchy podawać z konfiturą lub słodkim syropem, miodem i ulubionymi owocami.

racuchy konopna z pestkami granatu

[1] Bread supplementation with hemp seed cake: A by‐product of hemp oil processing. Str. 431–440. Pojic, M., Hadnadev, T. D., Hadnagev, M., Rakita, S., & Brlek, T. Journal of Food Quality, 38. 2015.

[2] Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications, 5 Integration of hempseeds components into food products, W. Leonard, P. Zhang, D. Ying, Z. Fang, Comprehensive reviews in food science and food safety. 19 December 2019.


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 
belka-KWK-

Filed Under: desery, jabłko smażone, na śniadanie, naleśniki, przekąski, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie Tagged With: co zrobić z mąki konopnej, konopie w kuchni, konopne racuchy, kuchnia konopna, mąka konopna, mąka konopna przepisy, racuchy konopne, racuchy z mąką konopną, stosowanie mąki konopnej

« Konopny majonez
Zupa Botwinkowa z nasionami konopi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone