Kojąca sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą, komosą i nasionami konopi

Stres, brak snu, nieodpowiednia dieta, wieczorne objadanie się, a nawet pismo z urzędu skarbowego potrafią doprowadzić nas do skrętu kiszek. W końcu nasz mikrobiom jelitowy, czyli bakterie potrzebne do przeprowadzenia wielu procesów fizjologicznych, zostaje zachwiany, pojawiają się dolegliwości trawienne, wyczerpanie, złe samopoczucie. Co wtedy robimy? No właśnie, sięgamy po kolejne przekąski, niezdrowe dania. Co powinniśmy zrobić? Oczywiście coś dobrego dla naszych jelit, zjeść lekki ale odżywczy posiłek bogaty w wartościowe produkty. Poznajcie kojącą sałatkę, po której wasz brzuszek się uśmiechnie. 

Sałatkę polecam wszystkim, którzy chcieliby zjeść coś wartościowego, lekkiego ale zarazem pożywnego. Zawartość białka w nasionach konopi, ciecierzycy oraz komosie ryżowej zapewni uczucie sytości. Duża ilość zdrowych tłuszczy Omega 3, 6 oraz 9 z oleju z nasion konopi będzie wspierać zdrowie układu krążenia, pracę mózgu, oraz dobre samopoczucie dzięki dużej dawce magnezu ( do 400 mg / 100g). Spora dawka błonnika pokarmowego (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) będzie wspierać prawidłową florę bakteryjną, unormuje też pracę jelit, pomoże na stany zapalne, zaparcia czy gazy. Chrupiące warzywa takie jak rzodkiew i fenkuł (koper włoski) to skarbnica witamin i mikroelementów, nie mówią już o ich dobroczynnym działaniu na nasze trawienie. To moja ukochana sałatka, którą jadam w czasie detoksu, lub kiedy czuję, że mój układ pokarmowy potrzebuje czegoś lżejszego.

Przepis na kojąca sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą, komosą i nasionami konopi

Składniki:

  • 120 g ugotowanej cieciorki
  • 1 awokado pokrojone w małe kawałki
  • kilka rzodkiewek posiekanych w plastry
  • 1,5 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
  • garść rukoli
  • garść liści konopi (opcjonalnie)
  • 50g posiekanego drobno fenkułu
  • 3 łyżki łuskanych nasion konopi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju z nasion konopi
  • sok z 0,5 cytryny

Przygotowanie

Cieciorkę podsmażyć chwilę na patelni z odrobiną dobrej oliwy, dodać przyprawy (kumin i paprykę + sól i pieprz). Pozostałe składniki połączyć w dużym półmisku, dodać cieciorkę, posypać nasionami konopi, polać sokiem z cytryny i olejem z nasion konopi.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

149,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top