Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Chleb gryczano konopny

24 września, 2018 by smilingspoon 4 komentarze

Ja: Dzień dobry, czy jest może chleb bez pszenicy, żyta i drożdży?

Ekspedienta: (milczy…)

Ja: No wie pani, taki na zakwasie, tylko np z mąką orkiszową, ryżową, kukurydzianą?

Ekspedientka: Nie ma takiego chleba.

_MG_0492

Tak właśnie wyglądały początki mojej diety dostosowanej do nietolerancji pokarmowych, o których dowiedziałam się kilka lat temu. Pierwsze próby poszukiwania chleba, którego mogłabym zjeść, kończyły się sromotnym fiaskiem. Przez jakiś czas, zamiast pieczywa jadłam wafle ryżowe i kukurydziane, nie było tak źle, ale tęskniłam za prawdziwym chlebkiem i tym zapachem pieczywa. Po jakiś czasie w piekarniach pojawiły się chleby bez pszenicy i żyta, niestety najczęściej na drożdżach, na które mogłam sobie pozwolić bardzo rzadko. Te na zakwasie zwykle zawierały żytnią mąkę, lub zakwas sam w sobie był z glutenem. W całej tej modzie na bezglutenową żywność spotkałam się też z czymś takim jak chleb pszenny (czy mąka) bezglutenowy. Najgorsze zło, gluten oddzielony przez dodanie chemikaliów, a więc z deszczu pod rynnę. Najgorsze są takie gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, zawierające zboża, które normalnie mają gluten, dorzucają do nich często jeszcze spulchniacze, w efekcie otrzymujesz wypiek, który bardziej wpędza Cię w chorobę niż zwykła, pszenna bułka. Zdarzyło mi się też w końcu kupić wymarzony gryczany czy orkiszowy chlebek bez drożdży, lub też modny chleb ziarnisty bez mąki w cenach tak zawrotnych, że aż smutno.

_MG_0475

Na szczęście jest alternatywa i to także dla osób, które w ogóle nie mogą jeść glutenu ani drożdży. Bowiem istnieje genialna receptura chleba bazujacego na naturalnym, gryczanym zakwasie (którą dostałam od mojej terapeutki, Ani :*), do którego dodaję moją ukochaną konopną mąkę oraz nasiona konopi. Dzięki temu chleb będzie bogaty w błonnik, białko oraz mikroelementy, zaś jego przygotowanie będzie nieprawdopodobnie proste.

Zaczynamy:

Przepis na chleb gryczano konopny

Składniki

  • 2,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki wody (dobrej, filtrowanej lub mineralnej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mąki konopnej
  • 1/2 szklanki ulubionych nasion (wymieszałam simie konopne, siemię lniane i pestki dyni, fajnie pasują też zmielone orzechy)

_MG_0480

Sposób przygotowania:

  1. Kasze dokładnie wypłucz na sitku.
  2. Wsyp kaszę do miski, zalej wodą i odstaw na 48 godzin (nie przykrywaj szczelnie, wystarczy ściereczka). Uwaga! Mieszaj kaszę kilka razy dziennie drewnianą łyżką aby kasza nasiąkała równomiernie.
  3. Po 48h kasza może zacząć kiełkować, ale to nie przeszkadza. Zmiksuj kaszę razem z wodą, w której się moczyła na gładką masę, dodaj sól. Ciasto będzie lejące i pędzie pachnieć jak prawdziwy zakwas, czyli coś co fermentuje. Dodaj nasiona i mąkę konopną i dokładnie wymieszaj.
  4. Metalową keksówkę natłuść olejem lub masłem. Przelej kaszę. Zostaw chleb do wyrośnięcia na 8-12h (zostawiam na noc w piekarniku). Chleb wtedy wyrasta :).
  5. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz chleb ok. 1,5 godziny (chleb wstawiam do zimnego piekarnika).
  6. Wystudź chleb i ciesz się swoim wypiekiem.

_MG_0482


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: chleby, dania z piekarnika, paleo, pro zdrowotne, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie, wypieki Tagged With: chleb bez drożdży, chleb bezglutenowy, chleb gryczano konopny, chleb paleo, jedzenie konopne, konopie w kuchni, konopne przepisy, kuchnia konopna, mąka konopna, nasiona konopi, przepisy konopne

« Konopna tarta z jabłkami i śliwkami
Ziemniaczana zapiekanka z nasionami konopi »

Comments

  1. Ines says

    20 lutego, 2019 at 8:59 pm

    Hej spróbowałam twojego przepisu ale chlebek wyszedł mi bardzo gorzki. Gdzie popełniłam błąd? :/

    Odpowiedz
  2. Renata says

    10 kwietnia, 2021 at 10:25 pm

    czy kasza gryczana może być zastąpiona kaszą owsianą lub jaglaną?

    czy masz przepis na chlebek tostowy, nadający się na grzanki z tostera?

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      11 kwietnia, 2021 at 6:36 pm

      Nie próbowałam zastępować gryki inną kaszą. Z tego co wiem, da się uzyskać zakwas jaglany, więc pewnie da radę z jaglaną, ale jak to wyjdzie w praniu to nie wiem 🙂 Nie jadam chleba tostowego, zupełnie nie moje klimaty 😉

      Odpowiedz
    • Madey says

      25 maja, 2022 at 3:51 pm

      Eksperymentowałem z jęczmienną, ale stosowałem trochę inną recepturę: 350 g kaszy, 150 g płatków owsianych moczone przez 24 h. Potem blendowanie, solenie, dodatki (wrzucałem zioła, oliwki, ostrą paprykę, siemię lniane, słonecznik itp.) i kolejne 24 h w keksówce.
      Z jaglaną też próbowałem, ale wychodzi zbyt suchy.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone