Wegańskie lody konopne z matcha

_MG_4644Komu mama za małolata pozwalała jeść lody na zapalenie gardła czy anginę? Byłam w tym gronie szczęśliwców. Wątpliwych, bo dziś nie poleciłabym podawania dziecku w trakcie infekcji zapalnych białek z krowich wymion z dodatkiem emulgatorów i słodzików. W każdym razie, coś w tym jest, że lody przez swój chłodek zmniejszały stan zapalny gardła oraz ból. Ciekawe jak by to było, gdybym zamiast śnieżka dostała wtedy wegańskie lody na bazie bogatych w potas bananków z dodatkiem obfitej w przeciwzapalne polifenole matchy oraz antyoksydacyjnych i wypchanych minerałami nasion konopi?

_MG_4658

Od dziś leczę gardło wyłącznie tymi oto gałkami:

_MG_4639

Składniki

  • 3 dojrzałe, zamrożone banany
  • 2 łyżki kremu kokosowego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki matcha (suszona zielona herbata)
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopi

Przygotowanie

  1. Banany obrać pokroić w mniejsze kawałki i zamrozić.

_MG_4630

2. Zamrożone banany blendujemy dodając krem kokosowy, matcha oraz nasiona konopi.

_MG_4634

3. Powstały krem ponownie mrozimy.

_MG_4638

4. Lody gotowe. Na zdrowie drogie dzieci! 😉

_MG_4654

 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *