PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ PIĄTY

Uwaga, 5-go dnia zwiększamy dawkę nadtlenku wodoru i przyjmujemy 6 kropli 4 razy dziennie! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.

cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Na śniadanie jaglany pudding

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 ananasa
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść pestek granatu

Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Ananasa umyć, obrać ze skórki pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę miksować z kawałkami ananasa aż do uzyskania konsystencji budyniu. Podawać z pestkami granatu i sparzoną żurawiną.

_MG_2938

10:00 Drugie śniadanie 

Przed zjedzeniem śniadania – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Smoothie owocowo – warzywne

Składniki:

  • Seler naciowy
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 cytryna
  • Imbir
  • Liście szpinaku (świeże)

Produkty umyć, cytrusy i imbir obrać ze skórki. Seler z cytrusami i imbirem rozdrobnić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki. Powstały sok przelać do blendera kielichowego, dodać liście szpinaku i miksować na gładki sok.

Pasta z czarnej fasoli

Składniki:

  • Nasiona czarnej fasoli
  • Zeszklona cebulka
  • Łyżka majonezu
  • Sok z cytryny
  • Szczypiorek
  • Czosnek
  • Kumin
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz świeżo mielony
  • Sól morska lub himalajska

Fasolę czarną namoczyć przez 3h potem gotować przez 60 min na małym ogniu. Ugotowaną fasolę blenduję z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, podsmażoną na oliwie cebulką i główką czosnku. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i kuminem. Podawać ze świeżym szczypiorkiem, pieczywem i warzywami.

13:00 obiad

Przed zjedzeniem – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 1-2 kubki czerwonej soczewicy (tak czerwonej!)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • natka pietruszki

Przyprawy:

  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • kurkuma
  • świeży imbir
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ewentualnie kilka świeżych listków mięty

Gotujemy 6-10 kubków wody. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa: marchewką, pietruszkę, selera i pora, kroimy na talarki. Do wrzątku dodajemy pół łyżeczki kurkumy, imbiru, kilka kuleczek ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Wrzucamy warzywa. Pora dodamy później, żeby się całkiem nie rozgotował. Warzywa się gotują, a my w tym czasie kroimy cebulkę w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. Na patelni albo w rondelku rozgrzewamy oliwę (tak około 1/4 szklanki), na gorącą wrzucamy cebulkę i czosnek i zmniejszamy ogień na malutki. Dusimy kilka minut, często mieszając. Do cebuli wrzucamy soczewicę i zalewamy wodą z warzyw tak, aby wody było o jakieś 2-3 centymetry więcej niż soczewicy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Do wywaru dorzucić ugotowaną soczewicę razem z cebulą i czosnkiem. Przed podaniem do zupy wyciskamy cytrynę, doprawiamy też solą i pieprzem.

Untitled-2

Danie główne:

Makaron gryczany z fasolą mung

Składniki:

  • 1 mała dynia (w przepisie Calabaza squash)
  • 2 młode marchewki
  • rukola
  • makaron udon
  • fasola mung
  • nasiona konopne łuskane
  • dressing (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru)

Dynię i marchew umyć i pokroić na większe kawałki, ułożyć na papierze do pieczenia, przyprawić odrobiną czosnku i słodkiej papryki i następnie piec przez około 20 min w temperaturze 190 stopni C. Makaron udon zagotować. Fasolę mung (namoczoną wcześniej przez 12h) gotować przez około 20 min do miękkości. Sałatę rukolę umyć i ułożyć w półmisku. Na makaron ułożyć ugotowany makaron udon, następnie upieczone kawałki dyni i marchwi, posypane fasolą mung i nasionami konopi. Całość polać obficie dresingiem na bazie sosu teriyaki (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru).

Untitled-2y

 

18:00 Kolacja

Przed zjedzeniem – 6 kropli nadtlenku wodoru 3% na 1 szklankę wody.

Sałata z brązową soczewicą, burakiem, granatem i dynią

Składniki:

  • 1/3 dyni
  • 2 buraki
  • 1/3 szklanki brązowej soczewicy
  • sezam
  • rukola
  • garść pestek granatu
  • Sól morska lub himalajska
  • Pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Soczewice wypłukać, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Warzywa umyć, buraka i dynie obrać ze skórki,  pokroić w podłużne kawałki, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posolić i posypać pieprzem, następnie zapiekać około 20 min w 180 stopniach. Warzywa podawać na sałacie razem z soczewicą, pestkami granatu. Całość posypać sezamem i polać oliwą z oliwek.

_MG_2789

20:00 lub później  – Masaż i sauna

Czas wypocić część toksyn, oraz oczyścić pory skóry w saunie lub łaźni parowej. Twoje ciało jest także gotowe na długi masaż relaksujący z użyciem olejków eterycznych i gorących kamieni. Jesteś tego warta/ty :*


 

Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *