Buraczane brownie z mąką konopną

Jedzenie oprócz funkcji odżywczej dostarcza nam niesamowicie dużo przyjemności. Szczególnie lubimy się w niej zatracić podczas świąt i spotkań przy wspólnym stole. I nie ma w tym absolutnie nic złego, pod warunkiem, że nie zapomnimy się za bardzo. Przejedzenie to nic przyjemnego, do tego obciąża nie tylko żołądek i jelita ale także serce, nerki i wątrobę. Cieszmy się i celebrujmy chwile w gronie najbliższych ale nie zapominajmy o ograniczonej pojemności naszych żołądków. Warto też zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszym stole. Wybierajmy najlepsze składniki i dania, które będą wspierały nasze zdrowie.

_mg_5737

Buraczane brownie to jedna z moich ulubionych słodkich propozycji, którą serwuję na większe przyjęcia. To ciasto, które każdy może zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Jest ultra lekkie, nie zawiera cukru, nabiału ani glutenu ma za to sporo białka i błonnika. Uwielbiam jego wilgotną i kremową konsystencję, której nie dorównuje nawet klasyczne brownie.

Pierwsze wersje tego ciasta w moim wykonaniu miały dużo mniejszą ilości buraków w przepisie, z czasem zaczęłam ich dawać coraz więcej, dzięki czemu stało się dużo lżejsze. I ten kolor! Po ponad pół rocznych eksperymentach czuję, że nadszedł czas podzielić się przepisem na to cudo <3.

Panie i Panowie, oto buraczane brownie w wersji smiling spoon:

_mg_5828

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 3 jajka
  • 12 daktyli
  • 2 banany
  • 3 łyżki melasy z trzciny cukrowej
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 50 g mąki konopnej
  • 80 g mąki jaglanej
  • 4 łyżki karobu
  • 2 łyżki kakao
  • 140 g oleju kokosowego rafinowanego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

_mg_5822

  1. Buraczki gotujemy na parze lub pieczemy. Ostudzone obieramy ze skórki i miksujemy na krem.
  2. Orzechy mielimy na „grubą” mąkę.
  3. Daktyle i banany blendujemy na krem. Olej kokosowy rozpuszczamy, żółtka ucieramy i dodajemy do karobu, kakao z daktylami, melasą i z bananami.
  4. Suche składniki, czyli mąki, wiórki kokosowe, zmielone orzechy i proszek do pieczenia łączymy i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy zmiksowane buraki, składniki mokre i mieszamy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białko z resztą masy.
  7. Wykładamy masę na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C w opcji z termoobiegiem.

_mg_5738

Ciacho ma być „mokre” ze spieczonymi brzegami. Krój dopiero po wystygnięciu.

_mg_5820

Więcej podobnych przepisów znajdziesz w publikacji „Konopie w kuchni”. Możesz ją nabyć tutaj>>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *