Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Zupa z czerwonej soczewicy

21 listopada, 2011 by smilingspoon 5 komentarzy

dsc0541a_m

Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa, która zapewnia równowagę całego organizmu. Te cudowne ziarna są bogate w molibden, kwas foliowy, błonnik, miedź, fosfor, witaminy B1,B 6, kwas pantotenowy, cynk, potas oraz RNA, czyli kwas rybonukleinowy. Do tego soczewica jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, nie wymaga namaczania jak cieciorka i znacznie szybciej się gotuje. Poniższy przepis nie należy do najłatwiejszych ale zupa smakuje nieziemsko i zaskakuje swoim głębokim, zielonym kolorem, mimo faktu iż bazuje na czerwonej odmianie soczewicy.

Składniki:

  • 1-2 kubki czerwonej soczewicy (tak czerwonej!)
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • natka pietruszki

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • mielony imbir
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ewentualnie kilka świeżych listków mięty

Gotujemy 6-10 kubków wody. W tym czasie myjemy i obieramy warzywa: marchewką, pietruszkę, selera i pora. Marchewkę i pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na talarki. Do wrzątku dodajemy pół łyżeczki kurkumy, imbiru, kilka kuleczek ziela angielskiego i 1 liść laurowy. Wrzucamy warzywa. Pora dodamy później, żeby się całkiem nie rozgotował. Warzywa się gotują, a my w tym czasie kroimy cebulkę w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. Na patelni albo w rondelku rozgrzewamy oliwę (tak około 1/4 szklanki), na gorącą wrzucamy cebulkę i czosnek i zmniejszamy ogień na malutki. Dusimy kilka minut, często mieszając. Do cebuli wrzucamy soczewicę i zalewamy wodą z warzyw tak, aby wody było o jakieś 2-3 centymetry więcej niż soczewicy, solimy i gotujemy na wolnym ogniu.

Warzywa nadal gotują się w wodzie, więc teraz można dodać pokrojonego pora. Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko jak na soczewicę, około 15, może 20 minut, więc trzeba pilnować, żeby się całkiem nie rozgotowała. Czy soczewica jest gotowa sprawdzamy smakując jej, powinna być miękka. Z warzyw możemy wyjąć selera i pietruszkę, ale jak ktoś lubi to można oczywiście oba warzywa
pokroić i zostawić w zupie. Do wywaru wrzucamy ugotowaną soczewicę razem z cebulą i czosnkiem.

Do zupy wyciskamy cytrynę, po trochu, za każdym razem próbujemy czy smak nam odpowiada – zupa powinna mieć świeży lekko kwaskowaty smak, więc trzeba uważać, żeby nie przesadzić z ilością cytryny. Doprawiamy też solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.

Jeśli mamy ochotę możemy część soczewicy z zupy i trochę wywaru wrzucić do blendera i zmiksować z listkami mięty i z powrotem wlać do zupki. Zupa będzie miała wtedy nieco konsystencji kremu. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dzielimy się z bliźnimi.

 foto0234

Filed Under: zupy Tagged With: czerwona soczewica, kurkuma, zupa

« Sałatka z buraków z serem feta
Barszcz z uszkami »

Comments

  1. Kot says

    29 listopada, 2011 at 2:59 am

    jak ona to robi, że jest taka zielona chociaż zrobiona z czerwonej soczewicy :D?

    Odpowiedz
    • szaqigos says

      1 grudnia, 2011 at 10:37 am

      sekret koloru tej zupy to pilnie strzeżona receptura smiling spoon 😛 joke, po prostu czerwona soczewica traci swój intensywny kolor w czasie gotowania, zaś po dodaniu kurkumy zupa staje się zielona 🙂

      Odpowiedz
    • Laura says

      2 sierpnia, 2012 at 5:00 am

      może się kiedyś skuszę na tę skomplikowaną wersję tej zupki. moja wygląda przy niej ubogo:wsypać do gara: scwoeciza czerwona cała paczka, dwie garści suszonej włoszczyzny, dużo pietruszki lub suszonej pietruszki, pieprz mielony i kolorowy w kulkach, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek i kmin mielony, zalać wodą, wstawić na gaz. wyjść z kuchni poczytać. ocknąć się za ok. 20 min. wylaczyc gaz zupa gotowa chociaz do zupy mało podobna, bo gęsta bardzo.

      Odpowiedz
  2. Sabina says

    18 grudnia, 2015 at 9:02 am

    Zupa z czerwonej soczewicy kolory zielonego 🙂 Ciekawe

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      18 grudnia, 2015 at 11:00 am

      Dokładnie tak, zmienia kolor w trakcie gotowania 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy
  • Dorota o Świąteczny poncz żurawinowy
  • smilingspoon o Masło z medycznej marihuany (canna butter)

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się