Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Ziemniaczana zapiekanka z bakłażanem i konopnym beszamelem

5 stycznia, 2022 by smilingspoon Zostaw komentarz

A gdyby tak nowy rok zacząć od jedzenia trochę lżejszych, zdrowszych, łatwiejszych do strawienia pokarmów? Nawet jeśli będzie to chwilowe „postanowienie noworoczne” z pewnością wyjdzie to naszemu organizmowi na zdrowie. A jeśli aktualnie nie jesteś w stanie zrezygnować z pewnych pokarmów, np kotleta, niech to będzie zdrowszy i piękniejszy (oraz równie smaczny) dodatek do mięsa. Tak czy owak, zapraszam Cię na pierwszy, noworoczny przepis. Cudownie łagodzącą, komfortową ziemniaczaną zapiekankę z bakłażanem, pomidorkami cherry i beszamelem na bazie konopnego mleka.

O właściwościach konopnego mleka pisałam już wielokrotnie. Przypomnę tylko, że możecie w kilka chwil wyczarować je w swojej kuchni, potrzebujecie tylko nasion konopi łuskanych i wody. Powstały z nich napój będzie bogaty w pełnowartościowe białko, bowiem konopie zawierają pełny profil aminokwasowy, do tego masę witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczy (NNKW).

Nie dziwi więc, że to mleko użyte do przygotowania obłędnego sosu rodem z kuchni włoskiej, sprawi, iż będzie on znakomicie kremowy i bardzo zdrowy. Jeśli chcecie przygotować totalnie wegańską wersję sosu beszamelowego, po prostu zastąpcie masło osełką wegańską, nie olejem kokosowym, jednak nie ukrywam, że najlepszy wychodzi na tradycyjnym, polskim maśle osełkowym (wcześniej je klaruję). Reszta składników, czyli ziemniaki, bakłażan i pomidorki, to tylko dodatek 😀 Oh tak, ta pachnąca tymiankiem, zapieczona na chrupiąco zapiekanka ziemniaczana, nie byłaby sobą bez tej obłednej ilości beszamelu. Dlatego, nie żałuj sosu!

Przepis na Ziemniaczaną zapiekankę z bakłażanem i konopnym beszamelem

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków do zapiekania (może być odmiana Irga, Irys, Flaming czy Orlik)
  • 200 g pomidorków cherry lub koktajlowych
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka mleka konopnego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki masła klarowanego
  • gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Sos: masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, dodać odrobinę mąki przesianej przez sitko, wymieszać, dodać kolejną porcję i tak do skończenia mąki. Dodać odrobinę mleka energicznie mieszając, gdy zgęstnieje dodawać powoli resztę mleka. Doprawić solą, pieprzem i listkami tymianku.

Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie dosłownie 5 min. Ostudzić pokroić w talarki. Bakłażana pokroić w paski, posolić, odsączyć wodę, którą puści. Podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. W żaroodpornym naczyniu układać talarki ziemniaków, polać warstwą sosu beszamelowego, ułożyć plastry bakłażanów, ponownie polać beszamelem, ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, wylać resztę beszamelu. Na górze ułożyć pomidorki koktajlowe i posypać gałązkami tymianku. Piec w piekarniku nastawionym na 180-190 st C przez 30 min.

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: dania obiadowe, dania z piekarnika, danie główne, przekąski, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie, zioła Tagged With: konopna zapiekanka, zapiekanka z tymiankiem, zapiekanka ziemniaczana

« Korzenny koktajl mleczny CBD z ajerkoniakiem (przepis bez nabiału)
Prażona cieciorka w czekoladzie z masłem infuzowanym konopiami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone