Już jest! Pierwsza Polska książka kucharska z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę! Z dumą prezentuję wam owoc moich 2 lat pracy, książkę, która wprowadzi was w świat kulinarnego wykorzystania różnych części konopi. Książka zawiera 60 przepisów, w tym 30 na dania z konopiami siewnymi i 30 z konopiami indyjskimi (marihuaną). Są to zarówno przepisy na produkty bazowe i domowe ekstrakty z konopi jak i receptury wykorzystujące je jako składniki dań. Oprócz przepisów książka zawiera informacje teoretyczne dotyczące właściwości konopi i ich wpływu na ludzki organizm.
To podręcznik zarówno dla laików jak i pasjonatów konopi i zdrowego stylu życia. Wprowadza czytelnika w świat tej wyjątkowej rośliny wyjaśniając podstawowe różnice między konopiami siewnymi oraz indyjskimi, odkrywając przed nim ogromny potencjał ich wykorzystania, w końcu, prezentując mnogość zastosowań kulinarnych różnych części rośliny. W związku z tym jest to odpowiednia pozycja zarówno dla pacjentów medycznej marihuany, użytkowników rekreacyjnych, szefów kuchni czy właścicieli punktów gastronomicznych.
Przepisy zawarte w książce są odpowiednie dla osób na różnych dietach, są to między innymi receptury wegańskie, wegetariańskie, zgodne z dietą paleo oraz bezglutenowe. Dania są różnorodne i dość wyszukane, użytkownicy rekreacyjni też znajdą coś dla siebie. Posiłki z rozdziału „Marihuana w kuchni” nadają się także do serwowania pacjentom medycznej marihuany, gdyż zostały skomponowane tak, by nie tylko zwiększać biodostępność kannabinoidów ale też dostarczać innych substancji aktywnych.
Przykładowe przepisy, które znajdziemy w książce:
- Wołowe pulpeciki z trawą cytrynową i nasionami konopi
- Wegański serniczek konopny z matcha
- Konopny krem czekoladowy do pieczywa z CBD
- Wegański koktajl mleczny z likierem kawowym, bananem i nalewką z marihuany
- Kruche czekoladowe ciasteczka z orzechem pekan i masłem z marihuany
- Risotto z grzybami, suszonymi pomidorami, białym winem z dodatkiem przyprawy z konopi indyjskich
Jak wygląda książka?
Książka jest dostępna w formacie B5 (250×176 mm) w twardej oprawie i ma 240 stron. Wydawnictwo Santa Herba.