Bogactwo składników odżywczych konopi jest naprawdę imponujące. Roślina ta z powodzeniem mogłaby zostać określona mianem najwartościowszego pokarmu na świecie. Żywność konopna zawiera nie tylko całą gamę witamin i mikroelementów, to także bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka, błonnika, fitosteroli, fosfolipidów a także typowych dla tej rośliny składników aktywnych zwanych kannabinoidami. Produkty żywnościowe z konopi bazują na nasionach rośliny, chyba, że kupujemy susz albo liście do spożywania w postaci herbatki lub do inhalowania. Wracając do konopnych nasion, jest to produkt bazowy do produkcji innych produktów spożywczych z tej rośliny, aczkolwiek sam w sobie także stanowi atrakcyjny dodatek do niemal każdej potrawy.
Nasiona konopne są wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy. Doskonale komponują się zarówno z daniami słodkimi jaki i wytrawnymi. Nie można powiedzieć, że mają jakiś szczególnie dominujący aromat (w przeciwieństwie do bogatych w pachnące terpeny kwiatostanów) co można postrzegać również jako ich zaletę.
Żywność z konopi siewnych to istna skarbnica substancji bioaktywnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W konopiach znajdziemy między innymi: doskonale przyswajalne białko o pełnym profilu aminokwasowym, wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (EFA) o doskonałych proporcjach, całą gamę witamin: A, B1, B2, B3, B6, D, C, E, PP oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, mangan, bor. To nie wszystko, konopie to także źródło błonnika pokarmowego, fitosteroli, tokoferoli oraz chlorofilu. Liczne badania, w których analizowano skład chemiczny nasion konopi udowadniają, że są one kompleksowym źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji, które połączone razem stanowią o prawdziwej wyjątkowości tej rośliny.
Źródła:
- Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications, W. Leonard,
- P. Zhang, D. Ying, Z. Fang, Comprehensive reviews in food science and food safety, 19 December 2019.
- J. C. Callaway, Hempseed as a nutritional resource: An overview, January 2004.