Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Właściwości żywności konopnej

Bogactwo składników odżywczych konopi jest naprawdę imponujące. Roślina ta z powodzeniem mogłaby zostać określona mianem najwartościowszego pokarmu na świecie. Żywność konopna zawiera nie tylko całą gamę witamin i mikroelementów, to także bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełnowartościowego białka, błonnika, fitosteroli, fosfolipidów a także typowych dla tej rośliny składników aktywnych zwanych kannabinoidami. Produkty żywnościowe z konopi bazują na nasionach rośliny, chyba, że kupujemy susz albo liście do spożywania w postaci herbatki lub do inhalowania. Wracając do konopnych nasion, jest to produkt bazowy do produkcji innych produktów spożywczych z tej rośliny, aczkolwiek sam w sobie także stanowi atrakcyjny dodatek do niemal każdej potrawy.

Rodzaje żywności z konopi

Obecnie większość produktów spożywczych i medykamentów powstaje z gatunku Cannabis sativa L., w obrębie którego wyróżnia się:

  • podgatunek indyjski (Cannabis sativa subsp. indica (Lam.)) oraz
  • podgatunek nominatywny (Cannabis sativa subsp. sativa (= C. sativa var. vulgaris)).

Na potrzeby spożywcze przetwarza się: nasiona, liście oraz kwiatostany rośliny. Te surowce są bazą do powstania różnych produktów żywnościowych z rośliny konopie, które ze względu na wysoką koncentrację substancji odżywczych zyskują coraz większą popularność. Są to między innymi:

  • Produkty żywnościowe z nasion konopi (np. olej z nasion konopi, proteina konopna, mąka konopna czy mleko konopne)
  • Produkty żywnościowe i wyciągi lecznicze z liści i kwiatostanów (np. herbatki, infuzowane oleje i masła, domowe nalewki czy maceraty)
  • Produkty żywnościowe z dodatkiem CBD (np. napoje, ciastka, słodycze, domowe posiłki)

Aktualnie najpopularniejszymi produktami żywnościowymi z konopi dostępnymi w polskich sklepach są nasiona konopne (łuskane i niełuskane), proteina konopna, mąka konopna oraz olej tłoczony z nasion konopi. Są to produkty powstające z nasion – wolne od jakichkolwiek właściwości psychoaktywnych, dlatego jest to bezpieczny pokarm także dla dzieci i kierowców. Oprócz produktów z nasion popularne są także herbatki konopna i różnego rodzaju produkty spożywcze wzbogacone ekstraktem konopnym CBD w różnej formie.

Właściwości żywności z konopi siewnych

Nasiona konopne są wspaniałym dodatkiem do każdej potrawy. Doskonale komponują się zarówno z daniami słodkimi jaki i wytrawnymi. Nie można powiedzieć, że mają jakiś szczególnie dominujący aromat (w przeciwieństwie do bogatych w pachnące terpeny kwiatostanów) co można postrzegać również jako ich zaletę. Nasiona i produkty z nich powstające mają lekko wyczuwalny, słonecznikowo – sezamowy posmak.

Żywność z konopi siewnych to istna skarbnica substancji bioaktywnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Liczne badania, w których analizowano skład chemiczny nasion konopi, udowadniają̨, że są one kompleksowym źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji, które połączone razem, stanowią̨ o prawdziwej wyjątkowości tej rośliny. W konopiach znajdziemy między innymi:

1.Wysoko przyswajalne białko

Białko zawarte w nasionach konopi zbudowane jest z 20 aminokwasów: 10 endogennych oraz 10 egzogennych, jest to więc jeden z niewielu pokarmów roślinnych posiadający białko pełnowartościowe. Aż 70% tych białek stanowią proste globuliny (edystyny i albuminy) które wykazują wysoką przyswajalność. Według oceny białka konopnego metodą BV (biological value – wartość biologiczna), która jest miarą proporcji białka wchłoniętego z pożywienia, ma ono wysoką biodostępność (BV 87).

2. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone (NNKW)

Konopie zawierają także sporą dawkę tłuszczu i to bardzo dobrej jakości bowiem 80% oleju stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Roślina posiada kwasy tłuszczowe wchodzące w skład 3 rodzin kwasów EFA:

  • Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3
    kwas alfa-linolenowy (ALA) (15–25% składu)
    kwas stearydynowy (SDA) (2–3% składu)
  • Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6
    kwas linolowy (LA) (50–70% składu)
    kwas gamma-linolenowy (GLA) (1–6% składu)
  • Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-9
    kwas oleinowy (10–16% składu)

Większość olejów roślinnych posiada zazwyczaj tylko jeden z kwasów EFA, więc jest to dość niezwykłe, że w oleju konopnym znajdują się aż 3 rodziny kwasów i to w tak doskonałej proporcji. Stosunek omega-6 do omega-3 w konopiach wynosi 3:1 – co jest rekomendowaną proporcją zalecaną dla ludzkiego zdrowia, ( np. w rybach od 6:1 do 4:1). Proporcja kwasów omega-6 do omega-3 w diecie powinna wynosić między 2:1 a 5:1

3. Witaminy

Konopie zwierają dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E, D a także B1, B2, B3, B6, C i PP. Surowy olej tłoczony z nasion konopi jest wyjątkowo bogaty w witaminę E. W zależności od odmiany, zawartość witaminy E zawiera się w przedziale między 80 mg a 110 mg/100 g.

4. Mikro i makroelementy

Produkty konopne to źródło mikro i makroelementów: takich jak wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, mangan oraz bor. 3 łyżki nasion konopi siewnych pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na magnez.

5. Błonnik pokarmowy

Konopie to bogate źródło błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalengo. Dwie łyżki stołowe białka konopnego zawierają 6 g błonnika, dwie łyżki stołowe niełuskanych nasion konopi zawierają 8,1 g błonnika. Produkty konopne zawierają też: fitosterole, tokoferole oraz chlorofil.

Wartości odżywcze i indeks glikemiczny (IG) produktów konopnych

Produkty konopne posiadają duże zagęszczenie substancji odżywczych – z tego powodu określa się je mianem żywności funkcjonalnej czy superfoods. Wszystkie produkty mają niski indeks glikemiczny (IG), orientacyjny ładunek glikemiczny (eGL) to kolejno: 0, 1, 3, 0, i 2 dla: nasion łuskanych, niełuskanych, proteiny, oleju i mąki.

Warto pamiętać o podstawowych różnicach między poszczególnymi produktami żywnościowymi z konopi, by móc dostosować je do swoich potrzeb żywieniowych czy upodobań kulinarnych. Nasiona ołuskane od niełuskanych będzie odróżniać nie tylko brak łuski i zdecydowanie delikatniejszy, lekko maślany smak – zwierają one więcej białka i tłuszczu, za to mniej węglowodanów i błonnika. Jest to doskonały produkt na rozpoczęcie przygody z żywnością konopną – delikatny i lekkostrawny, nadaje się jako pokarm dla dzieci czy osób na dietach leczniczych. Jeśli potrzebujemy produktu bogatego w błonnik, który pomoże uregulować trawienie i poziom cukru we krwi a także mikro i makro elementy – najlepiej sięgnąć po nasiona niełuskane czy białko konopne. Źródłem zdrowych tłuszczy będzie olej z nasion konopi lub nasion łuskane – oba produkty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki czy makaronu.

Jak pożywienie z konopi wpływa na ludzki organizm?

Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (EFA), które dostępne są̨ w doskonałej proporcji 3:1, dużej zawartości potasu, witaminy E, a także wysokiej zawartości argininy, aminokwasu wykorzystywanego do produkcji tlenku azotu – żywność konopna jest polecana osobom z chorobami układu krążenia. Badania udowadniają, że regularne spożycie białka i oleju konopnego redukuje ryzyko chorób serca oraz reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Składniki zawarte w konopiach wspierają też oczyszczanie z metali ciężkich oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu, co między innymi zawdzięczamy zrównoważonemu pH nasion konopi.

Ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy, np. witamin: A i E, żywność konopna wykazuje właściwości neuroprotekcje, co oznacza, że może poprawiać pracę mózgu oraz pamięć. Białko konopne w 70% składa się̨ z edestyny i albuminy, białek między innymi budujących przeciwciała. Ponadto glutamina i kwas glutaminowy obecne w proteinie są istotnymi elementami regulacji układu immunologicznego. Ponieważ białko posiada 20 aminokwasów białkowych, w tym 10 egzogennych, czyli takich, których sami nie możemy syntetyzować, jest doskonałym produktem wspomagającym regenerację mięśni.

W przypadku problemów skórnych, suchości, trądziku, a nawet atopowego zapalenia skóry poleca się zarówno zewnętrzne, jak i doustne stosowanie oleju z nasion konopi siewnych ze względu na jego właściwości nawilżające i łagodzenie stanów zapalnych.

 


 

Źródła:

  • Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications, W. Leonard, P. Zhang, D. Ying, Z. Fang, Comprehensive reviews in food science and food safety, 19 December 2019.
  • J. C. Callaway, Hempseed as a nutritional resource: An overview, January 2004.
  • USDA National Nutrient Databas, Data Type:SR Legacy Food Category: Nut and Seed Products, FDC ID: 170148, NDB Number:12006, FDC Published:4/1/2019, online: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170554/nutrients
  • https://nutritiondata.self.com/
  • Hempseed oil in a nutshell, J.C. Callaway, American Oil Chemists’ Society 2010, vol21(3), s. 125–188.

————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone