Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Wegetariański bibimbap z nasionami konopi

27 listopada, 2020 by smilingspoon Zostaw komentarz

W tym nieprzewidywalnym i dziwnym czasie, gotowanie stało się moją ostoją, moim narzędziem odzyskiwania równowagi. Zawsze tak było, że relaksowałam się w kuchni, na pewien czas jednak o tym zapomniałam, głownie za sprawą innych, mniej przyjemnych obowiązków, które skutecznie odciągały mnie od kuchni i oddalały od mojej prawdziwej natury. W okresie kolejnego odseparowania społecznego, znów dane było mi odkryć jak bardzo gotowanie, szczególnie dla siebie, jest przyjemną i relaksującą czynnością oraz najczystszym wymiarem miłości do siebie. Rytuał komponowania posiłku z intencją zaspokojenia swoich kulinarnych pragnień, biorący pod uwagę upodobania a także potrzeby naszego ciała na składniki pokarmowe, jest niczym medytacja. Nie odmawiajmy sobie teraz tej rozkoszy. Nie karćmy za wieczorne kolacje, za te późno zjedzone kawałki ciasta, lampkę wina. Odpuśćmy sobie, wyluzujmy, zwolnijmy. Nawet te nie do końca zdrowe składniki naszych dań, jeśli będą zjedzone z intencją dobra, samozadowolenia, umilenia swojej egzystencji, z pewnością wyjdą nam na dobre.

Rozpieszczanie siebie najlepiej wychodziło mi jesienią i zimą. Obecnie jest ku temu znacznie więcej powodów. Dlatego nie przestaję eksperymentować, poszukuję nowych inspiracji w kuchniach świata, a ostatnio znów mam sentyment do kuchni koreańskiej. Omlet z kimchi, pierożki mandu czy te ułożone w uroczych miseczkach przystawki banchan, no i mój ukochany bibimbap, czyli danie sezonu jesień zima. W dobrych koreańskich restauracjach, których nie brakuje w Berlinie, zdarza mi się jeść go z także w wersji mięsnej, z tradycyjną, koreańską wołowiną o nazwie bulgodi (nie mylić z buldogiem :P). Tradycyjnie danie to serwuje się w gorących misach glinianych, prosto z pieca, gdzie na koniec jest zapiekane.

Dziś pokażę wam przepis na, umówmy się, zbliżoną do tradycyjnej recepturę na wegetariański bibimbap, jednak w wersji urozmaiconej łuskanymi nasionami konopi zamiast sezamu. Lekko orzechowe wykończenie nasion oraz ich delikatny smak są miłym urozmaiceniem dania. Nie ma też co do tego wątpliwości, że nasion konopi są znacznie zdrowsze niż sezam, choćby ze względu na obecność pełnowartościowego białka czy aż 3 grup kwasów EFA. Aby w daniu nie zabrakło sezamowego akcentu, nieco zmodyfikowałam sos, dodając do niego sporo oleju sezamowego oraz pasty miso, która powstaje ze sfermentowanej soi i jest mocno słona.

Przepis na wegetariański bibimbap z nasionami konopi

Składniki na 2 porcje dania:

  • 150g ryżu
  • 100g liści szpinaku lub jarmużu (mogą być mrożone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki wegańskiej śmietanki (np owsianej)
  • spory kawałek pieczonej dyni
  • spory kawałek kapusty pekińskiej
  • olej sezamowy
  • sok z limonki
  • 5 brązowych pieczarek
  • 2 średniej wielkości marchwie
  • 80g kimchi
  • 2 jajka
  • kilka łyżek łuskanych nasion konopi
  • sól i pieprz do smaku

sos:

  • 4 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasy chilli
  • 1 łyżka słodkiego sosu sojowego (albo 1 łyżeczka miodu + 1 łyżeczka zwykłego sosu sojowego)
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • odrobina cukru trzcinowego

Przygotowanie

Ryż ugotować do miękkości w słonej wodzie. Szpinak lub jarmuż podsmażyć na patelni, dodać czosnek, spół pieprz i śmietankę, chwilę poddusić na mniejszym ogniu. Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną soli. Upieczoną dynię pokroić w mniejsze kawałki. Na patelnię ostrożnie wbić jajka i smażyć do momentu aż białko się zetnie na żółtko wciąż będzie płynne, lekko osolić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych okach. Kapustę pekińską poszatkować, dodać odrobinę oleju sezamowego, soku z limonki i wymieszać.

Składniki na sos połączyć w małej miseczce i dokładnie wymieszać.

Na dnie dużej miski ułożyć ugotowany ryż, na nim układać po kolei dodatki odseparowane od siebie, na przykład: marchew, kimchi, dynię, szpinak, pieczarki, kapustę i na górze ułożyć jajko sadzone i posypujemy nasionami konopi. Sos serwować obok dania w małej miseczce. Przed zjedzeniem składniki łączymy z sosem i mieszamy dokładnie, aż wszystkie składniki się z nim połączą.

Smacznego 🙂

———————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

Filed Under: dania obiadowe, dania orientalne, dania z ryżem, danie główne, Przepisy konopne, wegetariańskie Tagged With: bibmbap, danie główne z ryżem, konopie w kuchni, konopne przepisy, koreańskie danie, koreańskie danie z ryżem, kuchnia konopna, kuchnia koreańska

« Dyniowa tarta bez cukru z nasionami konopi
6 pomysłów jak wykorzystać białko konopne w twojej kuchni »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone