Od dawna poszukiwałam wegańskiej alternatywy mascarpone. Ser ten nie dość, że ma genialną konsystencję, to jeszcze doskonale łączy się z deserami, wytrawnymi sosami, makaronami i masą innych dań. Jest fantastycznym dodatkiem zarówno na ciepło jak i na zimno. Tak samo jak gęsty krem kokosowy, który podobnie jak mascarpone jest bardzo tłusty, ma lekko słodkawy i śmietankowy smak i rozpuszcza się w daniach ciepłym tworząc idealny sos. W dniu, w którym go odkryłam, pomyślałam od razu od tym, że muszę koniecznie go użyć to ciasta, szczególnie do zrobienia tiramisu. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę.
Ten deser podbił moje serce dawno temu. Jedna z ikon włoskich kulinariów do których mam absolutną słabość. Dlatego bardzo trudno było mi zrezygnować z nabiału, zaś bezmleczne alternatywy tego ciasta zupełnie mi nie pasowały. W internecie znajdziecie wiele przepisów na wegańskie tiramisu, wypróbowałam wiele z nich, tych z mlekiem sojowym, tofu, nerkowcami jednak żaden nie miał tak aksamitnej i kremowej konsystencji, co deser bazujący na mascarpone i jajkach. W oryginalnym przepisie oprócz biszkoptów skąpanych w amaretto z kawą podaję się masę składającą się z sera mascarpone z dodatkiem surowych żółtek i białek jaj z cukrem. Mój przepis nie zawiera żadnych jajek, a biała masa bazuje w 100% na gęstym kremie kokosowym, który jest ultra lekki i bardzo tłusty.
Duża zawartość tłuszczu to w tym przypadku duża zaleta, którą wykorzystamy by połączyć ciasto z ekstraktem bogatym w kannabinoidy. Możesz użyć swojego ulubionego olejku CBD, który dzięki połączeniu z maską kokosową będzie miał większą biodostępność. Jeśli planujesz zjeść deser ze znajomymi i nieco się rozerwać, dodać swój domowy ekstrakt z marihuany, na przykład masło z THC. To nie koniec konopnych dodatków. Wytrawne i nieco gorzkie zwieńczenie tiramisu w postaci kakao może być zastąpione matcha, która też posiada lekką nutkę goryczy. Dlatego w przepisie użyłam intensywnie zielonej, konopnej matchy, która powstaje z suszonych liści konopi.
Przepis na wegańskie tiramisu z konopnym akcentem
Składniki:
- 250g gęstego kremu kokosowego (śmietanki) schłodzonego w lodówce
- skórka z połówki cytryny lub pomarańczy (koniecznie bio)
- naturalny ekstrakt z laski wanilii
- 2 łyżeczki ksylitolu
- olejek CBD lub domowe masło z marihuany
- bezglutenowe biszkopty lub herbatniki (opcjonalnie mogą być pszenne)
- 1 espresso
- 50 ml likieru amaretto
Przygotowanie:
Na dnie głębszego półmiska wykładamy biszkoptami. Jeśli używamy ciastek lub herbatników kruszymy je nieco na mniejsze kawałki i zalewamy rozpuszczonym olejem kokosowym (2 łyżki ) lub masłem. W dzbanuszku łączymy kawę z amaretto i polewamy biszkopty / rozdrobnione ciastka tak by wszystkie kawałki były mokre, ale nie przemoczone. Odstawiamy do lodówki na 20 min.
W tym czasie przekładamy krem kokosowy do dużej miski, dodajemy ksylitol, startą skórkę cytryny, pomarańczy, olejek CBD lub masło THC oraz ekstrakt z wanilii i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub używając robota. Miskę z masą umieszczamy w lodówce na około 15 min. Po tym czasie przekładamy masę do półmiska, górę posypujemy kakao i matcha i umieszczamy w lodówce na minimum 2h.
——————————————————————————————————————————————
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl
Dodaj komentarz