Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Wegański sernik dyniowy z nasionami konopi

28 października, 2018 by smilingspoon Zostaw komentarz

_MG_0633

Wszechogarniająca, jesienna senność jest twoją zmora? Zjadasz posiłek i chce ci się spać oraz słodyczy? To nie jest kwestia pory roku, tylko insuliny. Szczególnie jeśli brakuje Ci energii. Oraz niestety, im częściej będziesz kończyć swój posiłek czymś słodkim, tym twoja senność będzie bardziej uciążliwa. Twoim największym wrogiem jest tutaj cukier. Szczególnie ten rafinowany. Więc jeśli musisz już zjeść coś słodkiego, to postaraj się o łakocia, który nie będzie pogarszał sprawy. Np słodzony daktylami, miodem lub ksylitolem. Zasadnicza różnica między cukrami dotyczy REAKCJI TWOJEJ TRZUSTKI. Nie jest ona taka sama kiedy jesz bogaty we fruktozę owoc lub słodzone miodem ciasteczka. Wtedy skoki cukrowe nie są tak drastyczne, jak w trakcie jedzenia wafelka z olejem palmowym i białym cukrem. Różnica jest także zauważalna w samopoczuciu. A że wszyscy jesteśmy cukrowymi ćpunami (tak, jest 8x bardziej uzależniający niż heroina) to doskonale wiemy jak czujemy się po zjedzeniu słodycza. Najlepiej na świecie, ale tylko przez bardzo krótką chwilę, dlatego mechanizm uzależniający jest tak silny.

Oprócz wyboru lepszego cukru możesz także postarać się, by twój deser zawierał więcej korzystnych substancji a przy tym zajebiście smakował! Od dawna eksperymentuję z różnymi przepisami i tworzę takie ich wersję, by posiłek dostarczał jak najwięcej korzystnych dla zdrowia składników pokarmowych. Dlatego jestem super dumna z przepisu na wegański, dyniowy serniczek z nasionami konopi, który jest bogatym źródłem białka, witamin, minerałów. Dzięki zawartości nasion konopi serniczek jest także źródłem kwasów omega 3,6 i 9. To nie wszystko! 1/3 tego ciasta stanowi krem z dyni gotowanej na parze. Jest on bogatym źródłem witamin B2, B6, biotyny, niacyny, oraz w mniejszej ilości ale wciąż obecne witaminy A, beta karotenu, witamina E oraz C (niestety są wrażliwsze na temperaturę). W skokach cukrowych pomoże naturalnie obecna w dyni kukurbityna, która działa także przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni.

_MG_0586

Wartości odżywcze dyni (w 100 g – surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna – 26/20 kcal
Białko ogółem – 1.00/0.72 g
Tłuszcz – 0.10/0.07 g
Węglowodany – 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik – 0.5/1.1 g

Witaminy

Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna – 0.600/0.413 mg
Witamina B6  – 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy –  16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K – 1.1/0.8 µg

Minerały

Wapń – 21/15 mg
Żelazo – 0.80/0.57 mg
Magnez – 12/9 mg
Fosfor – 44/30 mg
Potas – 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk – 0.32/0.23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

_MG_0640

 Przepis na wegański sernik dyniowy z nasionami konopi

Składniki

spód:

  • 8 daktyli
  • 200 g migdałów
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżka surowego oleju kokosowego

wypełenienie:

  • 1,5 szklanki puree z dyni bio gotowanej na parze
  • 1 szklanka ugotowanej na papkę lub zblendowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zblendowanych, namoczoncyh wcześniej orzechów nerkowca
  • 0,5 szklanki łuskanych nasion konopi
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki surowego oleju kokosowego

Polewa

  • 0,5 szklanki puree z dyni
  • 2 łyżki surowego oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 lyżki mleczka kokosowego

_MG_0642

Przygotowanie:

  1. Migdały i orzechy włoskie / pekan zmielić, dodać daktyle i blendować na kleistą masę. Połączyć z olejem kokosowym i wyłożyć na dno blaszki i schować do lodówki na 30 min.
  2. Nasiona konopi oraz orzechy nerkowca zmielić lub rozgnieść w moździerzu. Połączyć ciepłą jeszcze kaszę jaglaną, olejem kokosowym i wszystko razem zblendować. Gdy masa lekko ostygnie dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  3. Wyciągamy blaszkę ze spodem, na spód wykładamy schłodzoną masę serową i wkładamy blaszkę do lodówki na 30 min.
  4. Składniki na polewę mieszkamy w miseczce na gładki krem.
  5. Wyciągamy schłodzone nieco cisto z lodówki i nakładamy polewę czekoladową. Ciasto powinno leżakować w lodówce jeszcze co najmniej godzinę, a najlepiej 2. Po tym czasie sernikiem należy delektować w towarzystwie organicznej kawy z mlekiem kokosowym. Miłego! 🙂

_MG_0647

_MG_0650

_MG_0660

LOVE, PEACE and CANNABIS <3


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Filed Under: ciasta, desery, kasza jaglana, kasze, pro zdrowotne, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie Tagged With: ciasto z nasion konopi, konopie w kuchni, kuchnia konopna, nasiona konopi, sernik konopny, sernik z nasion konopi

« Ziemniaczana zapiekanka z nasionami konopi
Pieczona marchew z koperkowo – konopnym dressingiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone