Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Wegański mielony

23 września, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

_mg_4727-2

Mięso jest mięsem a fasola jest i będzie fasolą, amen. A co jeśli nie masz dostępu do dobrego mięsa, co jeśli mięso w osiedlowym markiecie, pełne hormonów, antybiotyków, konserwantów nie spełnia Twoich oczekiwań. Szukaj wtedy innych źródeł białka, równie pełnowartościowych, jednocześnie udających, żę się właśnie zjadło pyszny, babciny obiadek. Mamy wiedzę, która pozwala nam na zastąpienie mięsa produktami roślinnymi, mamy te produkty w zasięgu ręki. Czego więc potrzebujesz do skonstruowania tego wegańskiego mielonego?

Weż buraka, nawet dwa, ich właściwości antyoksydacyjne i detoksujące, które zawdzięcza antocyjanom podziałają zbawiennie na każdego śmiertelnika. Tylko ugotuj je na parze lub upiecz, stracą mniej witamin z grupy B i betaniny – silnego przeciwutleniacza, którego bardzo potrzebujesz.

Weź czarną fasolę, bogactwo białka, dobrych kwasów tłuszczowych, witaminy młodości na literę A, błonnika pokarmowego i kwasu foliowego. Jak każda fasola zwiera zaburzające prawidłową pracę układu pokarmowego inhibitory proteaz i oligosacharydy, dlatego jedz ją nie częściej jak raz na 2 tygodnie. Pamiętaj że zawiera molibden, jeden z najrzadszych biopierwiastków biorący udział w produkcji życiodajnych enzymów w naszym ciele.

Weź także magiczną, alkalizującą kaszę jaglaną. Jedną z najwspanialszych i najzdrowszych, o której rozpisywałam się przy okazji tego postu>>.

_mg_4691-2

Przygotowanie:

Fasolę namaczaj 12h w przegotowanej wodzie, potem wodę wylej i zagotuj do miękkości w osolonej wodzie. Buraki upiecz lub ugotuj na parze. Karzę jaglaną wypłucz a następnie ugotuj do miękkości. Pieczarki i cebulkę obierz i zeszklij na patelni z odrobiną oliwy i soli morskiej. Połącz wszystkie składniki w wysokim naczyniu, dodaj mąkę jaglaną lub gryczaną, odrobinę soli, pieprzu i kuminu, wymieszaj dokładnie i uformuj piękne kotlety. Upiecz je w 180 stopniach przez 15 min, w ostateczności usmaż na oleju do smażenia. Spostrzeżesz uderzające podobieństwo w wyglądzie do mielonego Twojej babci, jednak będzie to buraczano-fasolano-jaglanian, który na bank babuleńce zasmakuje.

_mg_4721-2

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki mąki jaglanej
  • 1,5 szklanki ugotowanej, czarnej fasoli

Have fun!

_mg_4725-2  _mg_4736-2

 

 

 

 

Filed Under: danie główne, kasza jaglana, kasze, pro zdrowotne, szybki obiad, vege, wegetariańskie, zdrowe nawyki

« Jaglanka z owocami
Buraczano jarmużowe smoothie ze śliwką »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone