Wegański deser mandarynkowy z owsem, acai i konopną matcha

Jedną z moich specjalności jest wymyślanie zdrowych deserów, które bez wyrzutów sumienia mogą być zjedzone zarówno na podwieczorek jak i śniadanie. Komponuję je w taki sposób, by zawierały wyłącznie zdrowe, wegańskie produkty oraz bogate w składniki pokarmowe superfoods, dzięki którym mały deserek potrafi dostarczyć sporą dawkę substancji niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ta receptura powstała na bazie: nasion chia, płatków owsianych, mleka kokosowego oraz mandarynek. Z takim śniadaniem zapewniamy sobie wyjątkowo lekki i miły początek dnia.

Jednym ze składników, którego używam w mojej kuchni od niedawna i jestem nim totalnie zachwycona jest konopna matcha. Ta nazwa to oczywiście uproszczenie, bo proszek powstały z liści konopi nie smakuje jak tradycyjna matcha, która powstaje ze zmielonych liści zielonej herbaty, ale jest równie ciekawym dodatkiem do napojów i deserów. Konopna matcha ma intensywnie zielony kolor i pachnie konopnymi terpenami. Powstaje ze zmielonych liści konopnych i z łatwością można ją zrobić samemu używając domowego sprzętu kuchennego.

Jak zrobić konopną matche?

Jeśli macie dostęp do świeżych liści konopnych, np z konopnego pola, do produkcji domowej matchy powinno wam wystarczyć około 200- 300 g liści. Polecam wykorzystać do tego liście położone w wyższych partiach rośliny, najlepiej przy kwiatostanach, ponieważ te liście zawierają najwięcej CBD i innych substancji aktywnych. Liście suszymy w ciemnym i suchym pomieszczeniu, z dala od słońca, nie za ciepłym i nie za zimnym, w okolicach 20 stC. Dobrym sposobem suszenia liści na matcha jest suszenie całej rośliny, razem z łodygą i kwiatostanami, którą wiesza się kwiatostanem do dołu. W ten sposób więcej substancji odżywczych dostanie się przez ogonek do naszych liści. Dobrze wysuszone liście możemy zmielić ale najpierw usuwamy im ogonki, najlepiej odcinając nożyczkami. Do mielenia moich liści użyłam elektrycznego młynka do ziaren kawy.

Co zawiera konopna matcha i jak działa na organizm?

Najbogatszą w składniki aktywne częścią rośliny konopi bezwględnie są kwiatostany, jednak liście, a szczególnie te znajdujące się w górnej części rośliny, mogą być wartościowym źródłem nie tylko mikroelementów takich jak żelazo, cynk, potas, magnez, selen oraz korotenoidów, liście zawierają też kannabinoidy jak CBD, lotne związki organiczne zwane terpenami i związki flawonowe.

Stosowanie konopnej matcha co prawda nie da tak szybkich i precyzyjnych efektów, jak w przypadku stosowania konkretnych dawek oleju CBD, aczkolwiek stosując go regularnie możesz spodziewać się łagodzenia stanów przemęczenia i przeciążenia psychicznego. Kompozycja substancji chemicznych matcha będzie działać tonizująco na nasz układ nerwowy oraz przeciwzapalnie. Warto stosować ja na zimno lub z lekko ciepłym płynem, nie należy gotować ani przekraczać temperatury 90 stC.

Przepis na wegański deser mandarynkowy z płatkami owsianymi, acai i konopną matcha

Składniki na 3 mini deserki (każdy po 250 ml):

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki nasion chia
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego pełnotłustego
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki sproszkowanego acai
  • 2 łyżki konopnej matcha (moją matcha kupiłam w sklepie dom konopi)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 min. Chia połączyć z matcha i mlekiem kokosowym w dużej misce, wymieszać i odstawić na 10 min. Mandarynki obrać ze skórek i zblendować razem z proszkiem acai. Opcjonalnie można dodać odrobinę miodu, jeśli mandarynki są masło słodkie lub mocno kwaśne. Namoczone płatki połączyć z 0,5 szklanki mleczka kokosowego, cynamonem i zbendować (powinna być kremowa konsystencja). W małych słoiczkach lub szklankach umieścić na dnie warstwę z chia, następnie krem z płatków owsianych i na górę mus mandarynkowy.

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top