Już jest! Pierwsza Polska książka kucharska z przepisami wykorzystującymi konopie siewne i marihuanę! Z dumą prezentuję wam owoc moich 2 lat pracy, książkę, która wprowadzi was w świat kulinarnego wykorzystania różnych części konopi. Książka zawiera 60 przepisów, w tym 30 na dania z konopiami siewnymi i 30 z konopiami indyjskimi (marihuaną). Są to zarówno przepisy…
Domowy jogurt konopny
O mleku konopnym i jego właściwościach pisałam nie całe 2 miesiące temu we wpisie Jak zrobić mleko konopne. Dziś kontynuujemy przygodę z konopnym nabiałem i przechodzimy na kolejny level – przygotujemy domowy jogurt. Będzie to jogurt samoodnawialny, z opcją wielokrotnego namnożenia korzystnych dla naszego zdrowia bakterii jogurtowych. O korzyściach wynikających z picia konopnego mleka pisałam już wielokrotnie. W…
Bowl z pieczoną marchwią, awokado i nasionami konopi
Tak naprawdę jest to bowl z pieczoną marchwią, sałatą rzymską, kaszą pęczak, kawałkami awokado i kalarepki z pestkami granatu i prażonymi nasionami konopi. Chyba nawet udało się stworzyć do tego mój autorski sos z białkiem konopnym. Danie typu “miska” bezwzględnie skradło moje serce. Bowl jest furtką do ciekawego połączenia wpływów zagraniczych kuchni w zdrowym, lokalnym wydaniu. Po prostu wykorzystujemy…
Wegańskie lody konopne z matcha
Komu mama za małolata pozwalała jeść lody na zapalenie gardła czy anginę? Byłam w tym gronie szczęśliwców. Wątpliwych, bo dziś nie poleciłabym podawania dziecku w trakcie infekcji zapalnych białek z krowich wymion z dodatkiem emulgatorów i słodzików. W każdym razie, coś w tym jest, że lody przez swój chłodek zmniejszały stan zapalny gardła oraz ból. Ciekawe jak…
Pesto kokosowo konopne
Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie….
Sałatka z chipsami z jarmużu
Mamy piątek, więc będzie to przyjemny post. Post z happy endem. Ale najpierw zrobi się nieprzyjemnie. Znacie raka? Na pewno znacie. Każdy wśród najbliższych ma kogoś chorego na raka prawda? Wiecie dlaczego? Bo ciała ludzi są przepełnione toksynami, których nie są w stanie wydalać, bo żyjemy w ciągłym stresie, w zatrutym środowisku, bo jemy zatrutą…