Nie mam pojęcia dlaczego tyle z tym zwlekałam ale swoją pierwszą w życiu gofrownicę kuchenną kupiłam sobie jakiś miesiąc temu. Jestem nią absolutnie zachwycona i to zdecydować jest widoczne w moich kanałach social media (kto mnie obserwuje, ten wie :P). Jako samozwańcza gofrowa księżniczka, zwykłam jadać gofry na śniadanie, obiad i kolację. Testować różne wersje…
Sandwich z konopnym serem
Jesienne wieczory, niedobór słońca i pluchowatą pogodę zazwyczaj odreagowujemy jedzeniem i piciem. Co oznacza wieczorne obżeranie się oraz w opróżnianie butelki wina w ciągu 1 godziny. Samemu. Ten kierunek jest bardzo przyjemny jednak nie zapewni Ci poprawy nastroju i równowagi której szukasz. Wręcz przeciwnie, będzie jeszcze gorzej. Oczywiście nie oznacza to, że masz rezygnować ze…
Burger konopny
Zdrowy fast food? Nie. Zdrowy slow food. Tak 😉 Przygotowanie tego burgera nie jest w cale fast, trwa dłuższą chwilę, do tego trzeba też poświęcić czas na zrobienie dressingu, wypłukać i ładnie pokroić warzywa, poszukać dobrego pieczywa lub nawet samemu upiec bułkę jeśli nie je się glutenu. Nie jest to wzorowy posiłek, o nie! Jednak…
Pasta z czerwonej soczewicy
Eksperymentowanie z kuchnią roślinną coraz bardziej mi się podoba. Myśli o zjedzeniu kawałka mięska nawiedzają mnie coraz rzadziej, zaś coraz częściej mam ochotę na świeżo wyciśnięty sok lub soczysto zieloną sałatę. Dobre nawyki wdarły się także do menu śniadaniowego, od teraz pasty kanapkowe staram się robić bez nabiału, jeśli daję jajko – i to wyłącznie…
Placki dyniowe z sosem pistacjowym
To zapewne jedno z ostatnich dań z dyni, które przyrządziłam w tym sezonie, a które stało się moim zdecydowanym faworytem. Nie przepadam jakoś szczególnie za smażonymi plackami, racuchami, często są dla mnie po prostu zbyt tłuste, jednak w przypadku tych placków nie ma innej opcji jak tylko podsmażyć je do uzyskania złocistej i chrupiącej powłoczki….
Sandwich z mozzarellą, pesto i pomidorem
Sandwiche zjadamy przez okrągły rok, dlatego mogłyby wydawać się trochę mało finezyjnym daniem. Czy na pewno? Sandwiche to wspaniała baza do stworzenia niepowtarzalnych kombinacji smakowych w oparciu o sezonowe składniki, które akurat mamy pod ręką. W lecie są lekkie i wypełnione zielenią, jesienią i zimą bardziej treściwe, z dodatkiem sera, oliwy, masła. To świetna przekąska,…
Pesto z pieczonej papryki
Rzadko zdarza mi się promować wymagające czy czasochłonne przepisy, po prostu nie lubię spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Czasem trafiam jednak na przepis, który warte jest poświęcenia mu większej ilości czasu. Tak właśnie jest w przypadku przepisu na pesto paprykowe, którego pochłonęło mi prawie 4h. Na koniec jednak doszłam do wniosku, że przepis jest absolutnie wyjątkowy i…
Ciabatta z awokado, truskawkami i serem cheddar
Uwielbiam słodko- słone połączenia, zwłaszcza owoców i serów. Idealnie sprawdzają się na kanapce. W tym przepisie słodycz truskawek i słony smak sera cheddar wypełnia lekko mdłe i mięsiste awokado, które jednocześnie łagodzi i wyostrza pozostałe smaki nadając im swoistej harmonii. Wypróbujcie koniecznie to połączenie! Alternatywą jest użycie tych składników w sałacie i podanie z opieczonym…