Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Tortilla z krewetkami, awokado i papryką

28 maja, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Nienawidzę długo gotować. Zawsze tak mówię gdy poświęcam więcej niż godzinę jednej potrawie. Wychodzę z kuchnia i zarzekam się, że do końca tygodnia już nic nie gotuje. Po kilku godzinach jednak wracam, by znów spędzić tam dłuższą chwilę.  Przygotowanie tej tortilli zajęło mi ponad 30 min, do tego salsa i smażone krewetki były gotowe w ciągu około 20 min. Cały proces przygotowania potrawy trwał ponad godzinę, ale warto. Placki tortilli zostały przygotowane domowym sposobem z najlepszej jakości składników, bez niezdrowych dodatków (w przeciwieństwie do tych kupnych) do tego różnica w smaku jest kolosalna.  Musicie koniecznie spróbować!

Ciasto na tortille

1. Dosyć łatwo się je wyrabia, to dzięki dodaniu 0,5 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) do 2 szklanek mąki pszennej i 2o gram masła. Do ciasta sypię także odrobinę soli i wyrabiam na gładką masę około 10 min. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i ładnie pachnieć masełkiem. Odstawiam je na 15 min żeby nieco podrosło.

2. Ciasto dzielę na niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek rozwałkowuję na bardzo cienkie placki posypując mąką aby nie przywierały.

3. Rozwałkowane placki ciasta podsmażam na beztłuszczowej patelni z obu stron, aż na cieście pojawią się jasnobrązowe plamki.

4. Usmażone placki tortilli skrapiam wodą z odrobiną soku z limonki i układam na lekko ciepłej patelni (zdjętej z ognia), jeden na drugim i przykrywam pokrywką. Po około 10 min spędzonym pod przykryciem placki będą wystarczająco elastyczne by zawinąć je jak naleśnika, wcześniej (po samym smażeniu) były nieco suche i mało giętkie.

Farsz do tortilli

1. Zaczynam od podsmażenia krewetek, które kilka godzin spędziły w kąpieli z czosnku, świeżej natki pietruszki, czerwonej pasty curry, soku z limonki i soli. Krewetki smażę na dużym ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek około 5 min. Po usmażeniu obieram krewetki z pancerzy.

2. Zdejmuję krewetki i nie myjąc patelni smażę na oliwie z oliwek drobno pokrojoną paprykę i dymkę. Gdy składniki są miękkie zdejmuję z ognia, dodaję drobno pokrojone awokado oraz czarne, drylowane oliwki, sok z połowy limonki, posiekaną, świeżą natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem.

3. Na placku tortilli układam przygotowaną salsę, dodaję kilka krewetek i zawijam dowolną techniką. Można podawać solo lub z dipem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g krewetek black tiger (przyprawionych według uznania, lub: czosnkiem, sokiem z limonki, czerwoną pastą curry, świeżą natką pietruszki)
  • 1 papryka
  • 3 cebule dymki
  • czarne oliwki
  • świeża natka pietruszki
  • 1 limonka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • oliwa z doliwek
  • sól, pieprz

Filed Under: dania orientalne, przekąski, ryby Tagged With: awokado, krewetki, krewetki black tiger, limonka, oliwki, papryka, salsa, tortilla, tortilla pszenna

« Pasta z awokado
Hummus »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się