Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Tarta porowa z koperkiem na konopnym spodzie

18 marca, 2022 by smilingspoon Zostaw komentarz

Takiego quiche nie powstydziłaby się dobra francuska jadłodajnia, szczególnie w towarzystwie lampki Sauvignon Blanc. Francuzi jako mieszkańcy kraju słynącego z rozległych upraw konopnych z pewnością doceniliby udział produktu jakim jest mąka konopna w przepisie na tę wyjątkową, wytrawną tartę. Skoro Włosi mogą dodawać mąką konopną do pizzy, to francuski quiche z tym produktem wydaje się być pozycją obowiązkową. Szczególnie, że jest pewien bardzo ważny argument za stosowaniem jej w posiłkach – mąka konopna zamienia zwykłe danie w sycący posiłek pogaty w składniki pokarmowe, ponieważ wzbogaca potrawę sporą ilością białka, błonnika oraz mikro i makro elementów.

Francja to największy producent i przetwórca konopi w Europie, rocznie uprawia się tam lekką ręką ponad 17 tys ha konopnych pól. Ponad 17 ton nasion konopi będących bazą do wyprodukowana żywności konopnej, takiej jak olej, białko czy mąka – co roku powstaje w tym kraju. Kultura kulinarna Francji jest bardzo rygorystyczna, to jednak znalazło się w niej miejsce na produkty takie jak „Couscous au chanvre” (konopny kuskus) czyli znane w Polsce łuskane nasion konopi, z resztą – w kuchni staropolskiej ich wersja niełuskana nazywana była kaszą konopną – przypadek? O tym czy mąka konopna podbiła serca francuzów pewnie dopiero się przekonam, kiedy poczęstuję moją tartą jednego z nich. Tymczasem ty możesz spróbować tego przepisu wcześniej i przekonać się czy faktycznie warto spędzić francuski wieczór w towarzystwie wytrawnej porowej tarty konopnej i lekkiego, białego wina.

Dlaczego warto dodawać mąkę konopną do przepisów mącznych?

Przede wszystkim nasza dieta jest obecnie przeładowana ilością węglowodanów – są wszędzie, w każdym daniu, sklepowym napoju, deserze. Spożywamy ich za dużo a w konsekwencji pojawiają się chroniczne stany zapalne, problemy z wątrobą, trzustką, skoki poziomu glukozy oraz insulinooporność. Kiedy w naszej diecie nic się nie zmianie pojawiają się poważne choroby – dlatego to tak ważne by obniżać indeks glikemiczny naszych posiłków wprowadzając do każdego dania odpowiednią ilość warzyw, białka, zdrowego tłuszczu i przede wszystkim – błonnika pokarmowego.

Produkty z nasion konopi zawierają dużą dawkę pełnowartościowego białka (mąka konopna zawiera 35g białka na 100g) a także błonnika pokarmowego. Mowa zarówno o błonniku rozpuszczalnym, który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu LDL i stabilizuje poziom glukozy we krwi, jak i nierozpuszczalnym, wspierającym prawidłową pracę jelit przez zwiększanie masy kałowej i regulację wypróżnień. Dwie łyżki stołowe mąki konopnej zawierają aż 12 g błonnika, to ponad połowa naszego dziennego zapotrzebowania, które wynosi 20-40g.

Jeśli czujesz się już wystarczająco przekonany do użycia w przepisie trudnej i niezbyt wzbogacającej danie w aromat mąki konopnej – pamiętaj, że wystarczy dodać jej odrobinę (2-3 łyżki stołowe w towarzystwie innych mąk) by uzyskać większy potencjał odżywczy dania i nie zmieniać zbytnio jego smaku.

Przepis na tartę porową z koperkiem na konopnym spodzie

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej tym 850
  • 0,5 szklanki mąki konopnej
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Farsz

  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • wegańska śmietanka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • parmezan
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek
  • olej kokosowy do smażenia

Do dużej miski przesyp mąki, sól i wymieszaj, wbij jajko, dodaj posiekane w kostkę masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite, uformuj z niego kulkę i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Pokrój pory w plasterki, cebule posiekaj na drobno i i smaż je na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni, około 5 minut aż się zeszklą. Posiekaj koperek i dodaj pod koniec smażenia.

Wyłóż formę do tarty ciastem (albo je rozwałkuj albo odrywaj drobne kawałki i układaj na formie).

Nakłuj ciasto widelcem i ułóż na nim pory i podpiecz przez 10 min w piekarniku nastawionym na 200 st C.

Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misce wymieszaj śmietanę, ser, jajka, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. 

Na podpieczony spół wyłóż pory, zalej sosem ze śmietanki i jajek. Pieczo około 30 minut w temperaturze 180 st C w termoobiegu.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: dania obiadowe, dania z piekarnika, danie główne, przekąski, Przepisy konopne, tarty, wegetariańskie Tagged With: konopie w kuchni, kuchnia konopna, mąka konopna, quiche konopny, tarta konopna, tarta porowa

« Smażone sprężynki czyli polskie churros alla faworki z infuzowanym sosem czekoladowym
Proteinowe gofry z białkiem konopnym (wytrawne i na słodko) »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone