Gdy latem zapuszczam się do okolicznych parków i lasów podczas moich rowerowych wycieczek muszę mieć ze sobą coś do jedzenia. Nie jestem zwolennikiem gotowych, sklepowych przekąsek i posiłków, bo ich składy są coraz gorsze. Poza tym latem mamy do dyspozycji ogromną ilość warzyw i owoców do przygotowania szybkiego posiłku. Wystarczy odrobina chęci, świeże lokalne produkty…
Proteinowe gofry z białkiem konopnym (wytrawne i na słodko)
Nie mam pojęcia dlaczego tyle z tym zwlekałam ale swoją pierwszą w życiu gofrownicę kuchenną kupiłam sobie jakiś miesiąc temu. Jestem nią absolutnie zachwycona i to zdecydować jest widoczne w moich kanałach social media (kto mnie obserwuje, ten wie :P). Jako samozwańcza gofrowa księżniczka, zwykłam jadać gofry na śniadanie, obiad i kolację. Testować różne wersje…
Sałatka z brzoskwinią, kozim serem, prażonymi nasionami i liśćmi konopi
W komponowaniu sałatek nie ma żadnych ograniczeń, jedynie nasza wyobraźnia. Osobiście jestem zwolennikiem prostych dań, co też przejawia się w przepisach na sałatki. Ta na przykład ma tylko 4 główne składniki: brzoskwinie, sałatę, kozi ser i posypkę z nasion. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach ale to w zupełności wystarczy, by osiągnąć prawdziwą ekstazę smaków, z…
Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi
Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką…
Sałatka z brokułem, pomidorem malinowym i kremowym dressingiem konopnym
Ciesz się najlepszym pomidorem w Europie i naszym narodowym superfoodem w postaci nasion konopi w tej celebrującej końcówkę lata pysznej sałatce. Soczysta, pożywna z kremowym wykończeniem nakarmi zmysły i będzie doskonałą przekąską na wciąż słoneczne popoludnie. Bez zbędnych sentymentów ucieszam swoje podniebienie końcówką letnich smaków. Botwinę znaleźć jeszcze można, nie nadaje się już raczej do…
Makaron konopny ze szparagami i bazylią
Mamma Mia! Tą wspaniałą gastro pastę wyczarujesz w domu w ciągu 15 minut. Polecam przede wszystkim zadbać o super świeże składniki i dobre pesto (jeśli bardzo chcesz możesz zrobić samemu super vege pesto według mojego przepisu). Do przepisu użyłam makaronu włoskiej firmy Antichi Grani z mąką konopną, pszenną oraz z zielonego groszku (niestety niedostępna w Polsce)….
Pieczona marchew z koperkowo – konopnym dressingiem
Nie ma się co oszukiwać, nadeszła pora wieczornych przekąsek. Wieczornych, bo niestety po 16 jest już ciemno. Jeśli lubisz możesz zajadać się chipsami lub batonem, one jednak nie idą w parze z poprawą naszego samopoczucia co aktualnie jest dość istotną kwestią, nie prawdaż? 🙂 Przygotuj sobie przekąskę, która będzie zarówno pożywna i jednocześnie zdrowa. Uwielbiam pieczoną marchew,…
Ziemniaczana zapiekanka z nasionami konopi
Wiele jest pysznych rzeczy na tym świecie, zaś pieczone ziemniaki i wariacje na ich temat należą do top 10 w tej kategorii. Ziemniaczana zapiekanka, czyli moja alternatywa dla frytek połączyła siły z odżywczymi nasionami konopi, marchwią, pieczarkami i cebulą oczywiście. Nie musimy się oszukiwać, danie to nie należy do najzdrowszych, jego indeks i ładunek glikemiczny…
Wegańskie summer rolls z nasionami konopi
Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do…
Zielone placuszki z mąką konopną
Grasz w zielone? Myślisz – no jasne! Nie o „takie” zielone jednak tutaj chodzi 😉 a o zielone warzywa i jeden dość kluczowy składnik w naszym pożywieniu. Jeśli grasz to znaczy, że w twoim organizmie nie brakuje chlorofilu, barwnika zawartego w roślinach, który ma silne działanie przeciwzapalne. Chlorofil określany jest jako „krew” roślin, ponieważ od…
Zielone, wegańskie curry z białymi szparagami
Istnieją pokarmy, których spożywanie będzie Ci służyć, inne będą po prostu zaspokajać potrzebę głodu, niekoniecznie odżywiając Twoje ciało. Jeszcze inne będą Ci szkodzić i odbierać twoje zdrowie. Co ciekawe, dla każdego te grupy produktów są najprawdopodobniej inne i dotyczy to zarówno odżywiania jak i kosmetyków, które stosujecie, bo przecież skóra to też organ. Aby dowiedzieć się,…
Dyniowo – jaglane burgery z mąką konopną
Dzięki holistycznej naturze naszych ciał mamy możliwość czerpania wielu korzyści płynących z jedzenia. Zjadając tego wspaniałego burgera nie tylko karmisz swoje tkanki i nabierasz siły do działania. Możesz także nakarmić swoje wnętrze, obdarzyć się radością i spełnieniem, a to wszystko dzięki świadomości, że robisz dla siebie coś dobrego. Człowiek jako osoba wielowymiarowa kojarzy jedzenie z różnymi…
Wegański mielony
Mięso jest mięsem a fasola jest i będzie fasolą, amen. A co jeśli nie masz dostępu do dobrego mięsa, co jeśli mięso w osiedlowym markiecie, pełne hormonów, antybiotyków, konserwantów nie spełnia Twoich oczekiwań. Szukaj wtedy innych źródeł białka, równie pełnowartościowych, jednocześnie udających, żę się właśnie zjadło pyszny, babciny obiadek. Mamy wiedzę, która pozwala nam na zastąpienie…
Summer bowl
Nawet jeśli u Ciebie wszystko tip top, zdarzają się dni kiedy chcesz się objadać i ulegasz zachciankom. Każdy tak ma. Na domiar złego, zazwyczaj nie jest to związane z zapotrzebowaniem organizmu na większą ilość pokarmu i składników pokarmowych (np po chorobie). Jedzenie nas odżywia i ten cel powinien być dla nas nadrzędny podczas każdego posiłku. Kiedy masz dobry…
Pesto kokosowo konopne
Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie….
Sałatka z krążkami cebulowymi w cieście konopnym
Czy jedzenie może uszczęśliwiać? Owszem, szczególnie to, jedzone w gronie rodziny i przyjaciół. Idealną do tego okazją są święta. Wtedy każdy może zobaczyć na własne oczy wszystkich uszczęśliwionych glutenem, cukrem, nabiałem i mięsem członków rodziny. Mam to szczęście urodzić się w gronie wyrozumiałych, wręcz popierających moją dietę osobników, jednak nie każdy weganin, czy wegetarianin znajdzie dla siebie danie…
Sałatka z chipsami z jarmużu
Mamy piątek, więc będzie to przyjemny post. Post z happy endem. Ale najpierw zrobi się nieprzyjemnie. Znacie raka? Na pewno znacie. Każdy wśród najbliższych ma kogoś chorego na raka prawda? Wiecie dlaczego? Bo ciała ludzi są przepełnione toksynami, których nie są w stanie wydalać, bo żyjemy w ciągłym stresie, w zatrutym środowisku, bo jemy zatrutą…
Pizza konopna
Tą pizzę robię zawsze, gdy nachodzi mnie tak zwane zwątpienie w sens mojej bezmięsnej, bezglutenowej i bezlaktozowej diety. To taki mój kompromis, między zamówieniem pizzy na wynos z ulubionej włoskiej restauracji a płaczem w poduszkę przegryzając wafla ryżowego. Żartowałam. Tak było tylko na początku. Ale warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym wyeliminowaniu niekorzystnych…
PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ CZWARTY
Uwaga, 4-go dnia zwiększamy dwukrotnie dawkę nadtlenku wodoru! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej. Detoks – dzień pierwszy 7:30…
Stek z tuńczyka z pastą wasabi
Tak wiele mówi się o jedzeniu ryb, a w Polsce ich spożycie wciąż jest jednym z najniższych w Europie. Przeciętny Polak zjada ich tylko 13 kg rocznie, co przy przeciętnym Norwegu (40 kg rocznie) czy Portugalczyku (60 kg rocznie) wygląda naprawdę słabo. Dlaczego to takie ważne? Kwas Omega-3 (na który składają się kwasy eicosapentanaenowy zwany EPA i…
PANCAKES BURACZANE Z MĄKI KONOPNEJ
Tym razem nie zamierzam się nad wami litować, bo i nie ma takiej potrzeby. Wiadomo mamy jesień, brak słońca, zimno, mokro, smutno i apatycznie. Otóż nie, milordzie! Gdybym tylko była w stanie podzielić się z Wami tymi pokładami energii, które aktualnie w sobie noszę 😀 Dlaczego lubię jesień? Poza tym, że to pora mody, jest…
Makaron konopny ze smażonymi warzywami
To co dzieje się w naszym ciele nie jest już dla nas tak wielką tajemnica. Ale to jak wpływają na nas substancje, które zjadamy, nie do końca leży w gestii naszych zainteresowań. Bo jeśli coś znamy, spożywamy od lat, wiemy, że spożywali to nasi przodkowie, to czemu miałoby budzić nasze wątpliwości? A jednak istnieje wiele…
Patison w cieście z mąki konopnej
Czy wiesz o tym, że Twoje ciało samoczynnie dąży do równowagi? Jest w stanie samodzielnie się regenerować i wytwarzać nowe komórki? Organizm ludzki jest w fazie stałej produkcji i wymiany nowych tkanek, tak by na każdą umierającą komórkę (około 50 mln /sec) produkowała się jedna nowa. Najczęściej odnawiają się komórki skóry (około 28 dni), dłużej…
Sałatka z grillowanymi warzywami i olejem z konopi
Gdybym miała wytypować jedną roślinę, która zapewni ludzkości przetrwanie w ciągu najbliższych stuleci wskazałabym konopie. Oprócz szerokiego zastosowania włókien konopi w przemyśle roślina dostarcza coś o wiele cenniejszego – substancje czynne zawarte w kwiatach. Olej spożywczy bogaty jest w witaminę K, która jest niezbędna do syntezy ważnych białek i enzymów, ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada…
Stir-fry z botwiną i kaszą gryczaną
Zawsze byłam gorącą zwolenniczką różnicowanej diety, takiej która nie wyklucza żadnych pokarmów typu mięso, czy gluten o ile są one organiczne. Każdy składnik ma swoją funkcje w organizmie, pominięcie go wymaga suplementacji, najczęściej w postaci tabletek, inaczej doprowadzimy do niedoborów. Każdy z nich wchodzi w interakcje w innymi składnikami, wpływa na ich wchłanianie i prawidłowe…
Szaszłyki z indykiem i bakłażanem
No dobra, trochę się pośpieszyłam z tym grillem. Na dworze zaledwie 12 stopni ciepła a mi już zachciało się grillowanego mięska z warzywami na świeżym powietrzu. Na szczęście większość piekarników posiada funkcję grillowania a stojąc za oknem też można ogrzewać się promieniami słońca nie będąc narażonym na zimny, kwietniowy wiatr. Mięsko do szaszłyka przygotowałam trochę…
Sałatka z pieczoną marchwią i solą wulkaniczną
Kilka prostych składników: pieczona marchew, sałata, ogórek, listki bazylii, olej lniany i sól wulkaniczna stworzyło wykwintne i wyszukane w smaku danie, które przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To jedno z prostszych dań, które dostarczyło mi ostatnio niezapomnianych doznań smakowych. Szczególnie w czasie wiosennego, przesileniowego lenistwa. Nie wymagałam od tej potrawy zbyt wiele, potrzebowałam jedynie zaspokoić pierwszy…
Sałatka zimowa
Powodów dla których powinniśmy jeść jak najwięcej surowych produktów jest bardzo wiele. Przede wszystkim spożywanie prokarmów bez obróbki termicznej dostarcza nam o wiele więcej cennych składników odżywczych. Jest jeszcze jeden równie istotny powód o którym pisze autorka „Surowego pożywienia – źródła energii życiowej” Natalie Rose. Na pewno zauważyliście, że w ciągu ostatnich tygodni macie mniej energii,…
Zapiekana cukinia z bakłażanem
To najwspanialsza kombinacja warzywna jaka znalazła się w tym sezonie w moim piekarniku. Uwielbiam zarówno cukinię jak i bakłażana, są z resztą blisko spokrewnione i bardzo zdrowe. Oba warzywa są cenione ze względu na walory dietetyczne i wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak : potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1….
Pieczony omlet
Jest weekend, sobotni poranek (czyli wczesne popołudnie) i czas przygotowania śniadania. Muszę przyznać, że w pewnym sensie to na ten moment czekam cały tydzień, nie na weekend, dni wolne od pracy, tylko na to śniadanie przygotowane bez pośpiechu, w ulubionym szlafroku przy zapachu parzącej się kawy, by potem na drewnianej tacce zanieść je do sypialni…
Sandwich z mozzarellą, pesto i pomidorem
Sandwiche zjadamy przez okrągły rok, dlatego mogłyby wydawać się trochę mało finezyjnym daniem. Czy na pewno? Sandwiche to wspaniała baza do stworzenia niepowtarzalnych kombinacji smakowych w oparciu o sezonowe składniki, które akurat mamy pod ręką. W lecie są lekkie i wypełnione zielenią, jesienią i zimą bardziej treściwe, z dodatkiem sera, oliwy, masła. To świetna przekąska,…
Smażona dynia z kaszą pęczak i zielonym groszkiem
Jesień to pora dobrobytu. Takiego dobrobytu, którym obdarza nas natura. I bardzo dobrze, bo z racji na gwałtowne ochłodzenie, opady i brak słońca jesteśmy bardziej narażeni na spadek odporności i chorobę. W tym okresie szczególnie cenię sobie dynie, która pojawia się w każdym lepszym warzywniaku. Te najbardziej pomarańczowe odmiany zawierają najwięcej dobrych składników zwłaszcza witamin,…
Sałatka z orzechami włoskimi, gorgonzollą i gruszką
Wyjątkowo łagodne to tegoroczne przejście z lata w jesień. Nie da się narzekać na brak ciepła, deszcz, do tego wrzesień to najbogatszy w lokalne owoce i warzywa okres w naszej strefie klimatycznej. Same powody do radości. Czerpmy więc z tych dobroci natury, bo sama najlepiej wie co jest nam w danym okresie potrzebne. Osobiście bardzo…
Ciabatta z awokado, truskawkami i serem cheddar
Uwielbiam słodko- słone połączenia, zwłaszcza owoców i serów. Idealnie sprawdzają się na kanapce. W tym przepisie słodycz truskawek i słony smak sera cheddar wypełnia lekko mdłe i mięsiste awokado, które jednocześnie łagodzi i wyostrza pozostałe smaki nadając im swoistej harmonii. Wypróbujcie koniecznie to połączenie! Alternatywą jest użycie tych składników w sałacie i podanie z opieczonym…
Leczo z młodych warzyw
Idealne danie na upalny dzień Gdy temperatura powietrza przekracza 30 stopni C (w cieniu) człowiek przestaje cieszyć się latem i zaczyna na nie psioczyć. Okazuje się jednak, że odpowiednim odżywianiem możemy pomóc swojemu organizmowi lepiej znosić upalne dni. O regularnym nawadnianiu wodą mineralną, jedzeniu owoców chyba nie muszą tutaj pisać, jednak nie wszyscy mogą wiedzieć,…