Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Szparagi w cieście

5 czerwca, 2014 by smilingspoon 4 komentarze

Jeśli uwielbiasz szparagi to zakochasz się w tym daniu po uszy, natomiast jeśli szparagi nigdy nie stanowiły dla Ciebie kulinarnej atrakcji, to danie może zmienić Twoje zdanie na ich temat. Jest to wersja specjalnie stworzona dla szparagowego oponenta, osoby która nie chciała mieć z nimi zbyt wiele wspólnego. Wszystko za sprawą chrupiącej panierki z mąki kukurydzianej i jajka oraz kilku przypraw, które do niej dodałam. Cały aromat wnika w miąższ szparagów podczas ich pieczenia. Efekt jest niesamowity, zwłaszcza z dipem czosnkowym lub chilli.

Przegotowanie jest dziecinnie proste, chociaż wymaga odrobiny zaangażowania. Zaczynamy od znalezienia dobrych i świeżych szparagów, nie za chudych i nie za grubych (najlepiej takich o grubości palca). Moim zdaniem w piekarniku lepiej zachowują się zielone, zaś na parze białe. Szparagi dokładnie myje a następnie obieram ze skórki dolne części szparagów (około 10 cm od dołu) które są włókniste i nie nadają się do jedzenia. Na jednym, płaskim talerzu przygotowuję roztrzepane jajko z łyżeczką oliwy, szczyptą curry, startej kolendry, soli i pieprzu, zaś na drugim mąkę kukurydzianą. Szparagi obtaczam najpierw w jajku potem w mące i następnie ponawiam tę czynność. Gotowe szparagi w panierce układam na blaszce z papierem do pieczenia wysmarowanym odrobiną oleju  i piekę w temperaturze 150 st. C przez około 15- 20 min. Voilà.

Składniki:

  • szparagi
  • 2 jajka
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • curry
  • tarta kolendra
  • sół i pieprz do smaku

Dresing chilli (przepis własny):

  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • szczypta ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu

Smacznego!

Filed Under: dania z piekarnika, przekąski, vege Tagged With: mąka kukurydziana, pieczone szparagi, szparagi

« Sok na metabolizm
Zapiekana cukinia z bakłażanem »

Comments

  1. Karolina says

    22 maja, 2015 at 10:33 am

    Mozna uzyc zwyklej mąki? Czy efekt jest nie do porownania?

    Odpowiedz
    • szaqigos says

      8 czerwca, 2015 at 9:42 pm

      Można użyć pszennej, wyjdzie podobnie, chodź mniej zdrowo 🙂

      Odpowiedz
      • Mary says

        5 maja, 2016 at 8:00 pm

        A mąka konopna? też będzie okej? 😉

        Odpowiedz
        • smilingspoon says

          5 maja, 2016 at 8:38 pm

          Tak ale nie sama. 50/50 z orkiszową lub pszenną.

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone