Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Imbirowa szarlotka z czekoladą

4 lutego, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Nie odmówię nigdy, przenigdy! Choć nie jestem wielką fanką słodkości, to szarlotka ma u mnie specjalne względy. Odpowiada mi lekkość i przejrzystość jej smaku w wersji klasycznej, lubię też nieco przełamać tą delikatność jakąś wyrazistą przyprawą. Imbir nadaje się do tego idealnie, dodany zarówno do ciasta – w proszku, jak i do farszu w formie świeżo startego korzenia, odświeża i ożywia ten znany nam z dzieciństwa smak. Niniejsza wersja szarlotki to  moja ulubiona wariacja. Oprócz imbiru dodałam też czekoladę, połam nią wierch ciasta, aczkolwiek nie jest to niezbędny element tego przepisu, raczej wynik mojej czekoladochłonności w owym okresie. Dlatego nie czujcie się specjalnie zobligowani do polewania ciasta czekoladą, w tym odcinku najważniejszy jest imbir.

Ciasto na szarlotkę proponuję przygotować nieco wcześniej i schować do lodówki na 30 min. Robi się je dokładnie tak, jak zwykłe kruche ciasto, czyli z połączenia masła, żółtka, mąki i cukru zagniatanego na gładką masę z tą różnicą, że dodajemy przyprawy: cynamon, kakao i imbir. Podczas zagniatania ciasta, co nie jest najłatwiejszą czynnością: poczułam przyjemny aromat imbiru i cynamonu. Po “ulepieniu kulki” zawijam cisto w folię aluminiową i wkładam na 30 min do lodówki. Mam czas na przygotowanie jabłuszek.

Pokrojone kawałki smażę na dużej patelni z dodatkiem miodu, odrobiny brązowego cukru i dużej ilości cynamonu. Jabłka mają być jedynie lekko podsmażone, trzeba uważać, żeby nie zrobić z nich papki. Na koniec ubijam białka jajek z cukrem na sztywną pianę. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, dzielę je na 2 kawałki, jeden wykładam na spodzie wysmarowanej masłem blaszki do pieczenia a 2 powędruje na górę ciasta. Na ciasto wykładam smażone jabłka, dodaję odrobinę świeżo startego imbiru i przykrywam białą pianką z białek. Pozostały kawałek ciasta ścieram na tarce i przykrywam nim warstwę białka. Tak przygotowaną szarlotkę piekę ok 35 min w temperaturze 180 stopni.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • imbir w proszku
  • łyżka kakao
Farsz:
  • 1 kg jabłek
  • 3-4 łyżeczki świeżego imbiru
  • cynamon
  • miód
  • brązowy cukier
  • ubite białka jajek z cukrem

Filed Under: ciasta, dania z piekarnika, desery Tagged With: cynamon, dania pieczone, jabłecznik, jabłka, szarlotka

« Pieczone jabłka podawane z kuskusem
Krem marchewkowy z imbirem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się