Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Summer bowl

28 lipca, 2016 by smilingspoon Zostaw komentarz

_MG_4333Nawet jeśli u Ciebie wszystko tip top, zdarzają się dni kiedy chcesz się objadać i ulegasz zachciankom. Każdy tak ma. Na domiar złego, zazwyczaj nie jest to związane z zapotrzebowaniem organizmu na większą ilość pokarmu i składników pokarmowych (np po chorobie). Jedzenie nas odżywia i ten cel powinien być dla nas nadrzędny podczas każdego posiłku. Kiedy masz dobry kontakt ze swoim ciałem ono samo podpowiada Ci gdzie leży granica między zwykłym jedzeniem a objadaniem się. Kiedy jednak traktujesz jedzenie jak rozrywkę, przyjemność, nagrodę, oderwanie od szarej rzeczywistości tracisz swój kontakt z ciałem i nie jesteś w stanie wyłapać tego momentu. Nasza obecna kultura jedzenia niestety sprzyja takiej postawie, tak często przecież biesiadujemy u rodziny czy przyjaciół przy zastawionym po brzegi stole wpychając w siebie wszystko co popadnie. Celebrujemy, owszem, ale też cierpimy i niszczymy swoje zdrowie.

_MG_4317graf

W kulturze masowej przedstawia się jedzenie jako doraźną dawkę szczęścia. Batoniki, ciasta, lody, chipsy dostępne są na wyciągnięcie Twojej ręki. Zawarte w nich cukry proste, czy polipeptydy z pszenicy powodują skoki poziomu serotoniny, dlatego bezpośrednio po spożyciu czujesz ulgę, ukojenie, przyjemność. Niestety trwa to bardzo krótko, wtedy wytwarza się w nas odruch automatycznego sięgania po “następnego” chipsa, batonika czy ciasteczko. Jest przyjemnie, fakt ale co to za szczęście w wytrąconym z równowagi, zakwaszonym, chorym ciele? Musisz wiedzieć, że w ten właśnie sposób koncerny spożywcze chcą zrobić z Ciebie cukrowego ćpuna, który zapewni im stałe dochody. Nie pozwól im na zniszczenie swojego zdrowia i odebranie Twojego szczęścia.

_MG_4341

Jak nie dopuszczać do objadania się:

  • w kryzysowych sytuacjach idź pobiegać zamiast zjadać czekoladę,
  • unikaj biesiadowania przy stole, jeśli robisz przyjęcie, kolacje niech to będzie jedno danie główne i mała przystawka, którą każdy dostanie na oddzielnym talerzu, przed posiłkami możesz podać owoce,
  • jeśli podczas jedzenie czujesz lekką sytość a mimo to jesz dalej – uciekaj!
  • jeśli już musisz coś przekąsić wybierz suszone owoce, orzechy, świeże owoce lub warzywa, w czasie kryzysu nie sięgaj po cukier i produkty mączne, to najgorszy moment …
  • kiedy po zjedzeniu konkretnej porcji nadal czujesz niedosyt zastanów się czy przypadkiem nie jest Ci po prostu smutno i nie traktujesz posiłku jako leku na smutki.

To taki mały wstęp do tematu nawyków pokarmowych, czas na lekcję praktyczną. Dziś na obiad zjesz przygotowany przez siebie posiłek, który dostarczy Ci potrzebnych dla zdrowia składników pokarmowych, witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, białka. Niech ta myśl towarzyszy Ci zarówno podczas przygotowania go, jak i w czasie jego spożywania. Ten posiłek po prostu przybliża Cię do zdrowia i szczęścia. Ciesz się tym uczuciem i pielęgnuj je w sobie, im częściej będziesz jeść świadomie czym łatwiej będzie Ci w przyszłości kontrolować objadanie się.

_MG_4345

Składniki:

  • 1 cukinia bio
  • 1 batat
  • sałata masłowa bio
  • 2 marchewki bio
  • 1 kalarepka bio
  • 2 ogórki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szczypiorek
  • łuskane nasiona konopi siewnej
  • sos musztardowy z teriyaki (sok z połówki cytryny, łyżka musztardy, łyżka sosu teriyaki, łyżka oleju sezamowego, łyżka oliwy z oliwek)

_MG_4326

Warzywa umyć, obrać, pokroić w podłużne kawałki. Batata i marchew podsmażyć chwilę na dużym ogniu z dodatkiem soli kamiennej. Kaszę opłukać i ugotować w osolonej wodzie. W miseczce ułożyć liście sałaty, pokroje warzywa, kaszę jaglaną, polać sosem, udekorować szczypiorkiem i posypać nasionami konopi.

_MG_4348

 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: danie główne, kasza jaglana, kasze, pro zdrowotne, Przepisy konopne, sałatki, szybki obiad, vege, wegetariańskie, zdrowe nawyki Tagged With: bataty, cukinia, marchew, miska warzyw, nasiona konopi, sałatka, warzywa, zdrowa dieta

« Owocowy deser raw z chia
Wegańskie lody konopne z matcha »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy
  • Dorota o Świąteczny poncz żurawinowy
  • smilingspoon o Masło z medycznej marihuany (canna butter)

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się