Po kilku udanych spotkaniach Konopie w kuchni na temat właściwości żywności z konopi siewnych, po raz pierwszy zapraszamy na spotkanie na temat użycia w kuchni medycznej marihuany.
Od 1 listopada 2017 roku medyczna marihuana jest legalna w Polsce ale tylko na receptę. Pacjent, który otrzyma ją od lekarza może zrealizować zakup suszu lub innego leku bazującego na marihuanie.
Aktualnie w polskich aptekach wciąż brakuje surowca medycznej marihuany. Gdy już się pojawi, warto będzie znać tajniki przygotowania domowych ekstraktów z rośliny CANNABIS o zastosowaniu kulinarnym.
Główne zastosowanie medycznej marihuany w kuchni:
- uśmieżanie bólu
- poprawa nastroju
- poprawa apetytu
- poprawa samopoczucia
- poprawa jakości snu
- działanie przeciwzapalne i wiele innych
Kulinarne zastosowanie medycznej marihuany polecane jest szczególnie w przypadku schorzeń onkologicznych, neurologicznych, autoimmunologicznych jako domowa forma wsparcia leczenia, która znacznie podnosi komfort życia chorych przyśpieszając ich powrót do zdrowia.
Dodatkowo spożywanie posiłków z medyczną marihuaną jest uważane za najzdrowszą oraz najbardziej ekonomiczną formę przyswajania kannabinoidów (obok waporyzacji).
Spotkanie poprowadzi autorka książki Konopie w kuchni oraz bloga smiling spoon Małgorzata Szakuła, promotorka żywności konopnej, zrównoważonej diety a także aktywistka konopna.
Podczas wykładu zostaną poruszone następujące kwestie:
- status medycznej marihuany w Polsce
- klasyfikacja konopi i definicja medykamentów bazujących na tej roślinie
- właściwości medycznej marihuany i jej wpływ na organizm człowieka
- domowa ekstrakcja medycznej marihuany krok po kroku
Podczas pokazu odbędzie się demonstracja domowej metody ekstrakcji medycznej marihuany na przykładzie suszu z konopi siewnych (zawierającego wysokie stężenie CBD).
Dodatkowo:
- degustacja brownie z dodatkiem domowego masła CBD
- dla każdego świeżo parzona herbata z liści konopi siewnych bogata w CBD
Po wykładzie i pokazie kulinarnym będą konsultacje indywidualne, będzie także możliwość nabycia publikacji “Konopie w kuchni” z dedykacją autora w promocyjnej cenie 25 zł. 🙂
Termin: 10 sierpnia 2018
Cena: 35 zł/os. Zapisy: https://bit.ly/2uwhDO6
Czas trwania: ok 3 godz.
Miejsce: NASzA – Przestrzeń Kosmiczna
W razie pytań zapraszam do kontaktu: kontakt@smilingspoon.pl