Pokażcie mi kobietę, która w okresie wiosennym nie myśli o swojej wadze i o tym jak jej pupa będzie wyglądać na plaży. Do tego wiele z nich próbuje różnorakich diet cud, które niestety nie są najzdrowsze. Jeśli zbiera się coś swojemu organizmowi, coś, co regularnie dostawał, to jego pierwszą reakcją będzie walka o przetrwanie czyli magazynowanie kalorii i oszczędzanie energii. Nawet jeśli uda się nam schudnąć w trakcie stosowania takiej diety, to ryzykujemy powrotem do dawnej wagi gdy wrócimy do wcześniejszych nawyków żywieniowych.
A przecież można inaczej. O zdrowych nawykach już nie będę się rozpisywać (bo przecież piszę o tym cały czas) jedynie wspomnę, że powinniśmy jeść tylko prawdziwe jedzenie, zrobione z naturalnych składników, im więcej jemy surowych tym lepiej dla nas, ponadto regularny sen i aktywność fizyczna, zero stresu i nie potrzebujemy żadnej diety. Prawdopodobnie gdyby większość z nas żyła w taki sposób to nie potrzebowalibyśmy także żadnych leków i lekarzy, niestety w obecnych czasach jest to prawie nie możliwe. Z pomocą jak zawsze przychodzi natura, która stworzyła pokarmy bogate w korzystne substancje mogące wpływać na wiele procesów w naszym ciele, np. na metabolizm.
Metabolizm to ogół reakcji zachodzących w żywych komórkach naszego organizmu, którego celem jest wyprodukowanie nam energii życiowej. Powiązany z metabolizmem katabolizm to proces rozkładu lub utlenienia złożonych związków organicznych do związków prostszych, któremu towarzyszy uwolnienie energii. Tak więc celem tego, że spożywamy pokarmy jest wytworzenie energii i pobudzenie do życia każdej komórki. Jeśli metabolizm jest zaburzony, możemy zbyt wolno spalać przyjmowane składniki czego efektem będzie mała ilość energii i przybieranie na wadze.
Składniki zawarte w tym soku pomogą znaczny sposób przywrócić naturalną “prędkość” metabolizmu w naszym organizmie. Szczególnie imbir, pietruszka i curry zawierają kompleks składników pobudzających enzymy uczestniczące w przerabianiu tłuszczy i cukrów na energię. Antyutleniacze zawarte w cytrynie i koperku dodatkowo wzmocnią spalanie, zaś duża dawka witaminy C zmieni ph układu pokarmowego na zasadowe i pomoże w prawidłowym trawieniu w dalszej części dnia.
To wszystko, czego potrzebujecie by rozkręcić swój brzuszek w naturalny sposób. Pamiętajcie by pić sok rano na pusty żołądek i przez około 2 tyg. Do przygotowania użyłam sokowirówki.
Składniki:
- 1,5 cytryny
- 1 duża pietruszka
- pęczek świeżego koperku
- 1 ogórek
- 3 cm korzenia imbiru
- pół łyżeczki curry
Nie mam sokowirówki, więc wszystko zmiksowałam i wyszło przepyszne 🙂