Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Sok z grejpfruta, marchwii i jabłka z miodem

23 października, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Taką jesień to ja rozumiem. Słoneczną, ciepłą, no właśnie zdradliwie ciepłą, bo poranki i wieczory wieją już zimowym chłodem. W takich własnie okolicznościach bardzo łatwo o spadek odporności i infekcję. Na szczęście istnieją pokarmy posiadające właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne a nawet przeciwbólowe, a stosowane regularnie (zwłaszcza na czczo) mogą zapobiec infekcji lub gdy już nastąpi, złagodzić jej objawy i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Niezastąpione są cytrusy, to naturalne źródło antyoksydantów, witamin i minerałów, szczególnie grejpfrut, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Antybakteryjne składniki w ogromnej ilości znajdują się w korzeniu imbiru, zawarte w nim tłuszcze, minerały i witaminy mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Marchew znalazła się tutaj nie bez powodu, zawarty w niej beta karoten, czyli prowitamina witaminy A  ma wpływ na działanie układu immunologicznego. Ponieważ każda infekcja, to stan kiedy oczyszcza się organizm, dlatego warto pomyśleć o pokarmach wspomagających detoksykację. Tutaj idealnie sprawdzi się cynamon oraz jabłko, którego pektyny potrafią wiązać toksyny znajdujące się w naszym organizmie i wydalać je w postaci nierozpuszczalnych soli. To co, robimy koktajl na odporność i chorobę?

Do przygotowania koktajlu użyłam:

  • 1 białego grejpfruta
  • 1 cytrynę
  • kawałek korzenia imbiru (długość ok. 3 cm)
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • cynamon
  • 2 łyżki miodu gryczanego

Cytrusy, jabłko, imbir i marchew umyłam, obrałam ze skórek i pokroiłam w mniejsze kawałki (jabłka nie obierałam). Wszystkie składniki wrzucam do sokowirówki do otrzymanego soku dodaję pół łyżeczki startego cynamonu i dokładnie mieszam. Spożywam od razu po przyrządzeniu.

 

Filed Under: koktajle, na śniadanie, napoje, raw food Tagged With: cytryna, grejpfrut, imbir, jabłko, koktajl, marchew, miód, na chorobę, odporność, sok

« Pesto z pieczonej papryki
Sandwich z mozzarellą, pesto i pomidorem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Nalewka z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Zuzia o Jak zrobić mleko konopne
  • igi o Nalewka z medycznej marihuany
  • Bartek o Masło konopne CBD

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone