Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Smażone sprężynki czyli polskie churros alla faworki z infuzowanym sosem czekoladowym

9 marca, 2022 by smilingspoon Zostaw komentarz

Ten przepis powstał na szybko w obliczu zbliżającego się tłustego czwartku. Chciałam przygotować wam coś innego niż pączki, ale w miarę prostego. Jakąś wielką fanką churros nie jestem, pewnie to za sprawą zbyt dużej ilości cukru, którą zwykle są obsypywane, ale sama idea smażenia ciasta wcześniej sparzonego, bazującego na pachnącym maśle jest naprawdę ciekawa. W tym przepisie nie ma konieczności użycia rękawa cukierniczego – domyślam się, że nie jest to najbardziej popularne akcesorium. W moim przepisie wystarczy zwykły foliowy worek. Kształt kręciołków to tylko moja fantazja, ty możesz usmażyć paski czy gniazdka.

Jak w przypadku większości prostych przepisów o niewielkiem liczbie składników – tutaj  szczególnie liczy się ich jakość. Dobre jajka i dobre masło to podstawa tego przepisu. Nie bagatelne znaczenie ma też dobór odpowiedniego tłuszczu – ja smażyłam moje sprężynki na smalcu i bardzo wam polecam ten rodzaj tłuszczu, bowiem zawiera stabilne tłuszcze nasycone, które podczas smażenia w mniejszym stopniu stają się trujące w przeciwieństwie do olejów roślinnych (zawierających kwasy jedno lub wielonienasycone – znacznie mniej stabilne). Szczególnie dotyczy to sytuacji, kiedy smażymy na głębokim tłuszczu, wtedy temperatura w garnku jest bardzo wysoka. Jeśli nie chcesz smażyć ciasta – alternatywą jest upieczenie go. Do tego wystarczy ułożyć dowolny kształt ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp 170 st C do zarumienienia. Z góry przepraszam osoby na diecie wegańskiej – tym razem nie podam roślinnej alternatywy dla tego ciasta, bo niestety efekt nie byłby taki sam.

A czekolada? Najlepsza jaką znasz 🙂 Belgijska, może być kolumbijska o delikatnym smaku. Pamiętaj dodawać do niej bardzo tłuste mleko -jeśli takiego nie masz, wybierz śmietankę. Pamiętaj, że dodając masło infuzowane kannabinoidami do sosu czekoladowego zachowaj umiar – tutaj ciężko obliczyć dawkę THC na 1 osobę, więc dodaj maksymalnie 10- 15 mg na całą miseczkę – z pewnością ty i twoi goście odczujecie jego relaksujące działanie popijając kawę lub herbatkę po zjedzeniu tych pyszności.

Przepis na smażone sprężynki czyli polskie churros alla faworki z infuzowanym sosem czekoladowym

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru (użyłam kokosowego)
  • 300 ml smalcu gęsiego

Sos

  • 1/3 tabliczki dobrej czekolady
  • 4 łyżki pełnotłustego mleka kokosowego lub śmitanki
  • 1 łyżeczka masła infuzowanego kannabinoidami

Przygotowanie

Mleko, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Powoli dodawać mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, dodać roztrzepane wcześniej jajka, powoli, miksując całość robotem kuchennym. Ciasto ma być lejące, ale nie płynne. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku, ciasto przekładamy do woreczka, obcinany koniec rogu. W rozgrzanym tłuszczu smażymy z obu stron uformowane porcje ciasta wyciśniętego z woreczka, następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny do odsączenia tłuszczu. Na koniec rozpuszczamy czekoladę oraz masło infuzowane w kąpieli wodnej, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Sprężynki podajemy z sosikem.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Dołącz do warsztatów kulinarnych Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: desery, Przepisy konopne, THC Tagged With: deser, domowe infuzje, faworki, masło infuzowane kannabinoidami, polskie churros, przepisy konopne, przepisy z marihuaną, sprężynki z ciasta, tłusty czwartek

« 10 pomysłów na użycie mąki konopnej w kuchni
Tarta porowa z koperkiem na konopnym spodzie »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone