Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Smażona dynia z kaszą pęczak i zielonym groszkiem

27 września, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Jesień to pora dobrobytu. Takiego dobrobytu, którym obdarza nas natura. I bardzo dobrze, bo z racji na gwałtowne ochłodzenie, opady i brak słońca jesteśmy bardziej narażeni na spadek odporności i chorobę. W tym okresie szczególnie cenię sobie dynie, która pojawia się w każdym lepszym warzywniaku. Te najbardziej pomarańczowe odmiany zawierają najwięcej dobrych składników zwłaszcza witamin, jak A, B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Jako bogate źródło białka, z niewielką zawartością tłuszczu dynia polecana jest przy diecie niskokalorycznej. Wpływa korzystnie na układ krążenia, serce, układ pokarmowy i dzięki zawartości beta kretonu także na wygląd cery. Nie można także zapomnieć o jej wspaniałych walorach smakowych. Lekko mdły i słodki smak idealnie łączy się z mocnymi w smaku przyprawami, czy sosami, które dynia chłonie z racji na swoją mięsistość. Tej jesieni musisz jej spróbować!

Od zawsze wychodzę z założenia, że najlepsze przepisy to te najprostsze, dlatego moją dynie poddaje jedynie lekkiej obróbce termicznej podczas podsmażenia na patelni, w towarzystwie aromatycznych przypraw. Zaczynam od pokrojenia umytej dyni na kawałki i usunięcia pestek. Kroję ją na małe kwadraciki i wrzucam na patelnię z oliwą z oliwek na której chwilę wcześniej prażę szczyptę kuminu, świeżo startego imbiru i tymianku. Gdy zawartość patelni zacznie parować dosypuję łyżeczkę sezamu, dolewam łyżkę miodu, odrobinę sosu sojowego i oleju sezamowego. Smażę całość do momentu aż dynia zrobi się miękka, na 2 ostatnie minuty smażenia dodaję świeżego, zielonego groszku. Kaszę pęczak gotuję w osolonej wodzie około 10 min, odcedzam wodę i zostawiam chwilę do odparowania. Wykładam na patelnię i podsmażam dodając odrobinę bulionu (można zastąpić sosem sojowym i wodą). Na talerz wykładam kaszę. na niej układam kawałki dyni z groszkiem prosto z patelni. Całość posypuję listkami zielonej pietruszki i odrobiną szafranu.

Składniki:

  • 1 szklanka dyni pokrojonej w 1 cm kostki
  • pół szklanki, świeżego zielonego groszku
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • sos sojowy
  • miód
  • natka pietruszki
  • kumin
  • gałka muszkatołowa
  • olej sezamowy
  • sezam
  • świeży imbir
  • tymianek

Filed Under: danie główne, przekąski, szybki obiad Tagged With: dynia, kasza pęczak, pęczak, zielony groszek

« Sałatka z orzechami włoskimi, gorgonzollą i gruszką
Roladki z bakłażana z dynią »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się