Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką…
Sałatka z brokułem, pomidorem malinowym i kremowym dressingiem konopnym
Ciesz się najlepszym pomidorem w Europie i naszym narodowym superfoodem w postaci nasion konopi w tej celebrującej końcówkę lata pysznej sałatce. Soczysta, pożywna z kremowym wykończeniem nakarmi zmysły i będzie doskonałą przekąską na wciąż słoneczne popoludnie. Bez zbędnych sentymentów ucieszam swoje podniebienie końcówką letnich smaków. Botwinę znaleźć jeszcze można, nie nadaje się już raczej do…
Bowl z kalafiorem, gruszką i buraczanym hummusem
Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście…
Sałatka śledziowa z nasionami konopi
Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie…
Wegańskie summer rolls z nasionami konopi
Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do…
Zielone placuszki z mąką konopną
Grasz w zielone? Myślisz – no jasne! Nie o “takie” zielone jednak tutaj chodzi 😉 a o zielone warzywa i jeden dość kluczowy składnik w naszym pożywieniu. Jeśli grasz to znaczy, że w twoim organizmie nie brakuje chlorofilu, barwnika zawartego w roślinach, który ma silne działanie przeciwzapalne. Chlorofil określany jest jako “krew” roślin, ponieważ od…
Bowl z pieczonym batatem, makaronem ryżowym i nasionami konopi
W swoim życiu przerabiałam wiele modeli odżywiania, zwanych dietami. Nie robiłam tego, żeby zrzucić zbędne kilogramy, tylko po to, aby poczuć się lepiej i wyprowadzić na prostą mój schorowany organizm. Miałam w swoim życiu ponad 2 letni okres wegetarianizmu, potem kilkumiesięczny czas surowego weganizmu (witarianizmu), pół roku diety makrobiotycznej i potem jeszcze 1,5 roku na…
Bowl z pieczoną marchwią, awokado i nasionami konopi
Tak naprawdę jest to bowl z pieczoną marchwią, sałatą rzymską, kaszą pęczak, kawałkami awokado i kalarepki z pestkami granatu i prażonymi nasionami konopi. Chyba nawet udało się stworzyć do tego mój autorski sos z białkiem konopnym. Danie typu “miska” bezwzględnie skradło moje serce. Bowl jest furtką do ciekawego połączenia wpływów zagraniczych kuchni w zdrowym, lokalnym wydaniu. Po prostu wykorzystujemy…
Wiosenna sałatka z młodym kokosem i soczewicą
Od kilku lat jestem absolutnie zakochana w swoim ciele. Jest to najwspanialszy wymiar miłości, który dotyczy zarówno aspektu materialnego jak i metafizycznego. To uczucie określiłabym jako stan wewnętrznej równowagi, dialogu i totalnego zaufania do tego, co czuję i jak to odbieram. Wszystko stało się bardzo powoli i naturalnie. Za początek początków mogę uznać moment, w którym postanowiłam…
Wegańska sałatka jarzynowa
Im więcej czasu spędzasz na szukaniu informacji o dietach i nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem tym bardziej masz wrażenie, że nic nie wiesz? W cale mnie to nie dziwi. Tylko dlaczego chociaż połowy tego czasu, który poświęcasz na surfowaniu po sieci nie poświęcisz sobie? Bo odpowiedzi na pytania, których szukasz najprędzej znajdziesz w sobie. Nasze ciała to…
Summer bowl
Nawet jeśli u Ciebie wszystko tip top, zdarzają się dni kiedy chcesz się objadać i ulegasz zachciankom. Każdy tak ma. Na domiar złego, zazwyczaj nie jest to związane z zapotrzebowaniem organizmu na większą ilość pokarmu i składników pokarmowych (np po chorobie). Jedzenie nas odżywia i ten cel powinien być dla nas nadrzędny podczas każdego posiłku. Kiedy masz dobry…
Sałatka z krążkami cebulowymi w cieście konopnym
Czy jedzenie może uszczęśliwiać? Owszem, szczególnie to, jedzone w gronie rodziny i przyjaciół. Idealną do tego okazją są święta. Wtedy każdy może zobaczyć na własne oczy wszystkich uszczęśliwionych glutenem, cukrem, nabiałem i mięsem członków rodziny. Mam to szczęście urodzić się w gronie wyrozumiałych, wręcz popierających moją dietę osobników, jednak nie każdy weganin, czy wegetarianin znajdzie dla siebie danie…
Sałatka z chipsami z jarmużu
Mamy piątek, więc będzie to przyjemny post. Post z happy endem. Ale najpierw zrobi się nieprzyjemnie. Znacie raka? Na pewno znacie. Każdy wśród najbliższych ma kogoś chorego na raka prawda? Wiecie dlaczego? Bo ciała ludzi są przepełnione toksynami, których nie są w stanie wydalać, bo żyjemy w ciągłym stresie, w zatrutym środowisku, bo jemy zatrutą…
Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi
Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz…
Sałatka z krewetkami jumbo
Białko jest przyjacielem sportowca. Nie tylko buduje tkanki, enzymy, hormony naszego ciała ale także uczestniczy w przemianie materii i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki białkom nasze mięśnie wzmacniają się (przy wysiłku fizycznym) i wyglądają super. Dlatego jeśli chcesz wyglądać pięknie i mieć ładnie wyrzeźbione ciałko, po każdym treningu spożywaj białko (nawet się zrymowało:p). Białko roślinne, zwierzęce,…
Sałata z bobem i młodymi ziemniakami
Uwielbiam lato szczególnie za ten wegański mood, w który wpadam zupełnie naturalnie. Moje decyzje dotyczące posiłków w niewymuszony sposób zwracają się w kierunku diety roślinnej. Mimo faktu, iż mięsa nie miałam w ustach już od kilku miesięcy, zupełnie nie mam na nie ochoty, co dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu, iż wybrałam dla siebie właściwą drogę….
Sałatka z grillowanymi warzywami i olejem z konopi
Gdybym miała wytypować jedną roślinę, która zapewni ludzkości przetrwanie w ciągu najbliższych stuleci wskazałabym konopie. Oprócz szerokiego zastosowania włókien konopi w przemyśle roślina dostarcza coś o wiele cenniejszego – substancje czynne zawarte w kwiatach. Olej spożywczy bogaty jest w witaminę K, która jest niezbędna do syntezy ważnych białek i enzymów, ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada…
Sałatka z pieczoną marchwią i solą wulkaniczną
Kilka prostych składników: pieczona marchew, sałata, ogórek, listki bazylii, olej lniany i sól wulkaniczna stworzyło wykwintne i wyszukane w smaku danie, które przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To jedno z prostszych dań, które dostarczyło mi ostatnio niezapomnianych doznań smakowych. Szczególnie w czasie wiosennego, przesileniowego lenistwa. Nie wymagałam od tej potrawy zbyt wiele, potrzebowałam jedynie zaspokoić pierwszy…
Winter bowl
Czuję się w pełni gotowa na nadejście wiosny. Zanim jednak przywitam ją z otwartymi ramionami muszę pożegnać się z zimą. Robię to stopniowo już od jakiegoś czasu, szykuję posiłki, które dają zimie do zrozumienia, że jej czas się kończy. Pełne soczystych zielonych liści, chrupiących i surowych warzyw ale wciąż wypełnione po brzegi ciepłymi, podduszonymi grzybkami,…
Sałatka zimowa
Powodów dla których powinniśmy jeść jak najwięcej surowych produktów jest bardzo wiele. Przede wszystkim spożywanie prokarmów bez obróbki termicznej dostarcza nam o wiele więcej cennych składników odżywczych. Jest jeszcze jeden równie istotny powód o którym pisze autorka „Surowego pożywienia – źródła energii życiowej” Natalie Rose. Na pewno zauważyliście, że w ciągu ostatnich tygodni macie mniej energii,…
Placki dyniowe z sosem pistacjowym
To zapewne jedno z ostatnich dań z dyni, które przyrządziłam w tym sezonie, a które stało się moim zdecydowanym faworytem. Nie przepadam jakoś szczególnie za smażonymi plackami, racuchami, często są dla mnie po prostu zbyt tłuste, jednak w przypadku tych placków nie ma innej opcji jak tylko podsmażyć je do uzyskania złocistej i chrupiącej powłoczki….
Pesto z pieczonej papryki
Rzadko zdarza mi się promować wymagające czy czasochłonne przepisy, po prostu nie lubię spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Czasem trafiam jednak na przepis, który warte jest poświęcenia mu większej ilości czasu. Tak właśnie jest w przypadku przepisu na pesto paprykowe, którego pochłonęło mi prawie 4h. Na koniec jednak doszłam do wniosku, że przepis jest absolutnie wyjątkowy i…
Sałatka z orzechami włoskimi, gorgonzollą i gruszką
Wyjątkowo łagodne to tegoroczne przejście z lata w jesień. Nie da się narzekać na brak ciepła, deszcz, do tego wrzesień to najbogatszy w lokalne owoce i warzywa okres w naszej strefie klimatycznej. Same powody do radości. Czerpmy więc z tych dobroci natury, bo sama najlepiej wie co jest nam w danym okresie potrzebne. Osobiście bardzo…
Hummus
Hummusem zachwycam się od czasu, kiedy zaczęłam przygotowywać go w domu. Jadałam go wcześniej w różnych restauracjach, jednak z jakiegoś powodu zakodowałam sobie, że jest trudny do przygotowania i trochę się do niego zniechęciłam. Fakt, jego przygotowanie trwa dosyć długo, wymaga precyzji ale jest bardzo proste, dlatego w domowych warunkach można z powodzeniem przygotować hummus rodem z dobrej arabskiej restauracji….
Śledź w oleju sezamowym
Danie bardzo wykwintne a zarazem proste. Jego sekretem jest odpowiednio długi czas marynowania, najlepiej do 24h oraz jakość mięsa, o którą w okresie świątecznym nie trudno. Filety śledziowe można kupić w większości delikatesów czy marketów, jednak nie wszędzie znajdziecie mięso certyfikowane przez MSC, czyli organizacje chroniącą zagrożone gatunki ryb i owoców morza. Jest to tym…
Pieczony bakłażan z jogurtem greckim, truskawkami i świeżą miętą
Bakłażan to takie dziwne warzywo. Są tacy, którzy go nie lubią, są tacy co za nim nie specjalnie przepadają, są i tacy, którzy nawet go lubią, ale czy istnieją miłośnicy bakłażana? Pozwoliłam sobie zrobić mały reserch. Otwórz bakłażan ma swój fan page na facebook’u, który polubiło 190 fanów, to całkiem sporo jak na warzywo, cukinia na przykład…
Sałatka z jajkiem i brokułami
Nie jestem entuzjastką tradycyjnych świątecznych przepisów, zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc. Lekko przeraża mnie ilość majonezu w sałatkach jarzynowych, w sosach, obecność tłustych mięs i brak świeżych warzyw. Jestem za to wielką entuzjastką “ulepszania” tradycyjnych przepisów, redukowania z nich składników bogatych w tłuszcze nasycone, węglowodany. Dlatego zastępuję majonez lekkim sosem majonezowo –…
Sałatka z cytrusami i wędzonym łososiem
Jeśli ktoś myślał, że świąteczne, czy nawet wigilijne jedzenie jest lekkostrawne to się grubo mylił. Niewiele warzyw, dużo mięsa, kaszy, kapusty, grzybów może przyprawić jeśli nie o problemy trawienne to na pewno o uczucie ciężkości w żołądku. Warto nieco zmienić dietę po świętach wprowadzając dużo warzyw, owoców, świeżych ziół, najlepsze są potrawy nie przetworzone termicznie….
Sałatka z buraków z serem feta
Sobota, leniwe dzień dobry i piękny, słoneczny, jesienny dzień, który zbudził we mnie pragnienie bycia blisko natury, blisko siebie. Potrzebowałam oddalić się od zgiełku, od betonu i metalu, wyjazd do rodziców wydawał się idealnym pomysłem. Spacer po lesie, przytulanie drzew, patrzenie w niebo chociaż dostarczały tak wiele radości i harmonii. Tak ! Pragnę dobra dla…