Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi

17 września, 2015 by smilingspoon Zostaw komentarz

_MG_0768

Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz budować swojej odporności, za miesiąc lub dwa może być już za późno i przy pierwszym zmarznięciu grozi Ci infekcja. To co powinieneś robić, to zwracać większą uwagę na to by Twoje posiłki były wartościowe, pozbawione chemicznych dodatków i ulepszaczy.

_MG_0755

Myśl o swoim ciele za każdym razem gdy komponujesz lub wybierasz posiłek. Regularnie stosując się do tej zasady zyskasz nie tylko odporność ale i poprawę kondycji twojego organizmu. Co jeść jesienią? Wszystko to, co teraz daje nam Matka Ziemia, a jest tego wiele. Wystarczy zajrzeć do kalendarza sezonowości >> a następnie kupić składnik u lokalnego dostawcy. Ot cały sekret zdrowego odżywiania.

_MG_0757

W mojej sałatce wykorzystałam 2 sezonowe składniki na które aktualnie jest największy „hype” czyli dynię i młodą marchew. Żeby nie było zbyt nudno dodałam japoński akcent w postaci makaronu udon, sosu teriyaki, a także mój ukochany składnik – konopie. Tym razem wykorzystałam łuskane nasiona, niezastąpione źródło białka, kwasów omega oraz minerałów. Obok nasion konopi znalazły się także fasola mun i rukola.

_MG_0760

Zaczęłam od pokrojenia dyni i marchwi na większe kawałki. Ułożyłam je na papierze do pieczenia, przyprawiłam odrobiną czosnku i słodkiej papryki a następnie piekłam przez około 20 min w temperaturze 190 stopni C. W tym czasie gotował się makaron udon. Uważaj, jego czas gotowania jest dosyć krótki. Fasolę mung (namoczoną wcześniej przez 12h) gotowałam przez około 20 min do miękkości. Sałatę rukolę umyłam i ułożyłam w półmisku. Obok Rukli wylądował ciepły makaron udon, następnie upieczone kawałki dyni i marchwi, posypane fasolą mung i nasionami konopi. Całość polałam obficie dresingiem na bazie sosu teriyaki (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru). Niebo!

_MG_0766

Składniki:

  • 1 mała dynia (ja użyłam Calabaza squash)
  • 2 młode marchewki
  • rukola
  • makaron udon
  • fasola mung
  • nasiona konopi łuskane
  • dresing (sok z połówki cytryny, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu teriyaki, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka słodkiego sosu chilli, szczypta kozieradki, szczypta suszonego imbiru)

_MG_0763

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Filed Under: dania orientalne, dania z piekarnika, danie główne, pro zdrowotne, przekąski, Przepisy konopne, sałatki, vege, zdrowe nawyki Tagged With: dynia, fasola mung, jedzenie konopne, konopie, konopie w kuchni, marchew, nasiona konopi, rukola, sałata, sos teriyaki, udon

« Sok odmładzający skórę
Batony raw z nasionami konopi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy
  • Dorota o Świąteczny poncz żurawinowy
  • smilingspoon o Masło z medycznej marihuany (canna butter)

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się