Roladki z bakłażana z dynią

 

Jedną z pierwszych restauracji, którą odwiedziłam po przeprowadzce do stolicy było greckie Santorini. Do dziś bardzo dokładnie pamiętam smak pewnych roladek z bakłażana z kozim serem i cieciorką, które wtedy zamówił mi mój tato. Ich smak tak bardzo mnie urzekł, że zwykłam mówić, iż dzięki tej wizycie postanowiłam dać Warszawie 2 szansę i nie rzucać wszystkiego odchodząc w siną dal. Prawdopodobnie i tak zostałabym w stolicy, licząc, że ciężki okres szybko przeminie, aczkolwiek wyrazistość wspomnienia tamtego wieczoru wywołana smakiem, który wtedy spowodował uśmiech na mojej twarzy sprawił, że moje ciężkie w danym okresie doświadczenia nabrały zupełnie innego wydźwięku. Miło jest móc wracać do takich wspomnień, nie tylko myślami, ale i smakami, dlatego pamiętne roladki stały się bazą do powstania kolejnego pomysłu na potrawę kuchni fusion.

Zaczęłam od przygotowania dyni, którą umyłam, pokroiłam w małe kwadraciki wydrążając wcześniej gniazdo nasienne. To samo zrobiłam z cebulą i pieczarkami. Wszystko  smażyłam na patelni dodając sos sojowy, śmietankę kremówkę, odrobinę tymianku i czosnku. W międzyczasie ugotowałam 1 kubek kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodałam kaszę do farszu na patelni, dolałam odrobinę wody i oleju sezamowego oraz wkruszyłam 2 łyżki greckiego, koziego sera (prawdziwy ser kozi kruszy się w rękach). Dokładnie wymieszałam farsz  i przyprawiam go solą oraz pieprzem do smaku. Bakłażana pokroiłam w cieniutkie plastry, w które zawinęłam farsz z kaszy oraz dyni. Roladki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i zapiekałam przez 10 – 15 min w temperaturze 160 °C . Podałam je ze świeżą natką pietruszki polane oliwą z oliwek.

Składniki:

  •  szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • śmietanka kremówka
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • olej sezamowy
  • ser kozi
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

SKLEP

69,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top