W końcu nadeszła jedna z najwspanialszych pór roku – dojrzałe lato, zasypujące nas ogromem swojego bogactwa w postaci dorodnych owoców i warzyw. Koniec lata i początek jesieni to okres, który w naszym klimacie (właściwie to nie tylko w naszym) oferuje największą ilość produktów z lokalnych upraw.
Symbolicznym momentem tego okresu jest dla mnie pojawienie się polskiej dyni, warzywa, które uwielbiam i cenię za jego walory zdrowotne oraz gładki i nieskomplikowany smak. Z mojej pierwszej kupionej w tym sezonie dyni przyrządzam risotto z dodatkiem świeżych fig i kolendry.
Zaczynam od pokrojenia dyni i cebuli w niewielkie kawałki i podsmażenia ich na patelni z dodatkiem sosu sojowego, miodu, czosnku i przypraw. Po 5 min smażenia dolewam szklankę bulionu i dodaję 3/4 szklanki ryżu do risotto. Zostawiam na małym ogniu pod przykryciem na 10 min. Po 10 min, gdy ryż wchłonie już całą wilgoć dolewam jeszcze pół szklanki bulionu i pozostawiam na kolejne 10 min pod przykryciem. Risotto jest gotowe, gdy na dnie patelni nie ma już wody. Podawać ze świeżą kolendrą i figą.
Składniki:
- połowa niewielkiej dyni hokkaido
- jedna cebula
- 1 ząbek czosnku
- sos sojowy
- 2 łyżki miodu
- kumin
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- 1,5 – 2 szklanki bulionu
- 1 figa
- liście świeżej kolendry