To danie, to kolejny dowód na to, że potencjał kulinarny nasion konopi jest ogromny! Owszem, wegański twaróg z nasion konopi musisz przygotować samodzielnie, nie kupisz go w sklepie, a to dodatkowy czas na przygotowanie dania. Jednak w zamian dostajesz unikalny i smak paschy i bogactwo składników odżywczych nasion konopi, którego nie da się porównać do…
Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi
Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką…
Śledzie CBD w oleju z nasion konopi z cebulką
Jedno z obowiązkowych dań, które zawsze znajduje się na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Śledzie w oleju z cebulką, serwowane z sosem majonezowo – jogurtowym mojej mamy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz tą tradycyjną potrawę, z pewnością pokochasz także jej konopną wariację. Śledzie skąpane są w surowym oleju z nasion konopi zaś sosik zawiera…
Konopny majonez
Majonez towarzyszy Ci jako dodatek do każdej potrawy, do tego zamiast 2 łyżek dajesz 4? Jeśli tak jak ja jesteś majonezowym maniakiem, zaś dbanie o zdrowie jest dla Ciebie istotne, spróbuj majonezu, który jest skarbnicą substancji bioaktywnych, ma bardzo ciekawy, słonecznikowy posmak i piękny seledynowy kolor. Przygotujesz go w domu w oparciu o 4 składniki…
Sałatka śledziowa z nasionami konopi
Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie…
Sernik morelowy z nasion konopi
Wszyscy jesteśmy narażeni są na niedobory witamin czy minerałów, ponieważ żywność pochodząca z masowej produkcji nie zawiera już tylu wartości odżywczych co kiedyś. Powodem jest stosowanie intensywnego rolnictwa, pestycydów, herbicydów. Ziemia z której wyrasta nasze jedzenie jest skażona i wyjałowiona. Jedzenie warzyw i owoców już nie wystarczy, by pokryć potrzeby naszych organizmów na składniki pokarmowe. Nie jesteśmy też…
Wegańska sałatka jarzynowa
Im więcej czasu spędzasz na szukaniu informacji o dietach i nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem tym bardziej masz wrażenie, że nic nie wiesz? W cale mnie to nie dziwi. Tylko dlaczego chociaż połowy tego czasu, który poświęcasz na surfowaniu po sieci nie poświęcisz sobie? Bo odpowiedzi na pytania, których szukasz najprędzej znajdziesz w sobie. Nasze ciała to…
DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW
Przychodzi czasem taki moment, kiedy pragnienie obcowania z pewnym stanem totalnie Cię obezwładnia. Im bardziej starasz się o tym nie myśleć, tym intensywniej doświadczasz frustracji i zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś przegrany. Tak, i do tego bezsilny. Bo czym jest nasza wola w obliczu tak silnego, kompulsywnego pragnienia, które działa na naszą szkodę?…
Makowiec z nasionami konopi
Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do…
Stek z tuńczyka z pastą wasabi
Tak wiele mówi się o jedzeniu ryb, a w Polsce ich spożycie wciąż jest jednym z najniższych w Europie. Przeciętny Polak zjada ich tylko 13 kg rocznie, co przy przeciętnym Norwegu (40 kg rocznie) czy Portugalczyku (60 kg rocznie) wygląda naprawdę słabo. Dlaczego to takie ważne? Kwas Omega-3 (na który składają się kwasy eicosapentanaenowy zwany EPA i…
Zimowa herbata
To, że gorąca herbata tak naprawdę ochładza organizm wiemy chyba wszyscy. Mowa przede wszystkim o czarnej lub zielonej herbacie, czerwona to chyba jedyny rozgrzewający gatunek. Jest jednak kilka sposobów by zwykła herbatę zamienić w rozgrzewający eliksir. A to wszystko w zgodzie z kuchnią 5 przemian. Składniki: napar z czarnej lub zielonej herbaty (1,5l) – gorzki kilka…
Indyk pieczony w pomarańczach
Odkąd pamiętam Pierwszego Dnia Świąt w mojej rodzinie nie mogło zabraknąć pieczonego indyka. To nasza niepisana tradycja, do której jesteśmy bardzo przywiązani. Indyka, a częściej indyczkę, mama marynowałam nawet 2 dni wcześniej, dzięki temu mięso odpowiednio kruszało i było bardzo aromatyczne. Danie to nie wymaga wiele czasu od gospodyni, to idealne rozwiązanie w okresie przedświątecznej …
Migdały prażone z papryką i skórką pomarańczy
Genialne i proste. To idealny świąteczny starter, poczekajka , która obok bakalii, owoców, serów będzie dla gości ciekawą przekąską. Fantastycznie łączy się z aperitivo, czyli wytrawnym, niskoprocentowym napojem alkoholowym typu prosecco czy białe wino, przy okazji świąt może to być także bożonarodzeniowy poncz. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Migdały w płuczemy w ciepłej wodzie (jeśli nie były…
Czekoladowe ciasteczka z miodem i imbirem
Nie łatwo dzisiejszej kobiecie znaleźć czas na wszystko, czasem nawet brakuje go na najważniejsze rzeczy. Brak czasu dokucza nam tym bardziej w okolicach świąt, podczas przygotowań, kiedy oprócz codziennych obowiązków trzeba dodatkowo wygospodarować jeden etat. Na szczęści istnieją przepisy ratunkowe, które uratują nawet najbardziej zabiegane gosposie, jak poniższy przepis na czekoladowe ciasteczka. W miseczce łączę…
Gęsina pieczona z batatami i daktylami
To jedno z najwspanialszych mięs jakie ostatnio jadłam. Jak to jest możliwe, że dopiero teraz gęsina znalazła się na moim talerzu, mimo faktu, że Polska jest największym i najbardziej uznanym producentem tego mięsa w Europie. Smutna prawda jest taka, że spożycie gęsiny spadło w Polsce w ostatnim dziesięcioleciu drastycznie. Konsumujemy jedynie 26% gęsiny, którą produkujemy, reszta…
Pieczone jabłka podawane z kuskusem
Idealne uzupełnienie wigilijnych dań. Gdybym miała pokusić się o stworzenie listy najpopularniejszych dań wigilijnych, wtedy to danie znalazłoby się pewnie w pierwszej 30-tce, a szkoda. Starkingi to jabłka, które idealnie nadają się do zapiekania, ponadto świetnie smakują zarówno jako dodatek do mięsnych dań, a także jako element dania głównego, uzupełniony na przykład o kaszę. Jego…
Śledź w oleju sezamowym
Danie bardzo wykwintne a zarazem proste. Jego sekretem jest odpowiednio długi czas marynowania, najlepiej do 24h oraz jakość mięsa, o którą w okresie świątecznym nie trudno. Filety śledziowe można kupić w większości delikatesów czy marketów, jednak nie wszędzie znajdziecie mięso certyfikowane przez MSC, czyli organizacje chroniącą zagrożone gatunki ryb i owoców morza. Jest to tym…
Świąteczny poncz żurawinowy
Wierzcie mi lub nie, piszę ten wpis z wypiekami na twarzy, zniecierpliwiona i pełna pozytywnych emocji. Ostatnia, jakże wyjątkowa, świąteczna sesja, zorganizowana w rodzinnym domu na przedmieściach Warszawy, w otoczeniu zasypanego śniegiem ogrodu, pozwoliła mi zapomnieć o zgiełku i wprowadzić się w świąteczny nastrój. Jednak to nie przykryty białym puchem ogród ani ciepłe wieczory przy kominku…
Pstrąg pieczony z warzywami
Kiedyś przygotowanie ryby kojarzyło mi się z czymś trudnym, było to zapewne związane z całym procesem obrabiania, czyli patroszeniem, skrobaniem łusek, pozbawianiem rybki głowy i płetw. Obecnie można bez problemu nabyć patroszone, świeże ryby (polecam makro!) co znacznie upraszcza proces przygotowania tego dania. Ważne jest, by przed pieczeniem przyprawiona ryba spędziła około 12h w lodówce….
Barszcz z uszkami
Nie ma Wigilii bez barszczu. Tak zawsze mówiła moja babcia i co roku serwowała nam taki sam, wyśmienity słodkawy i delikatny barszczyk z malusieńkimi uszkami. Jego smaku szukałam potem w ciągu roku w różnych restauracjach, barach bistro, gotując sama, raz nawet wydawało mi się, że znalazłam podobnie smakujący w jednym z warszawskich barów mlecznych. Wyprowadzałam…