Moje śniadanie przypomina czasem porcję dla dużego faceta, jednakże jest to mój największy posiłek w ciągu dnia. Nie może to być porcja słodkich gofrów, rogalików czy owsianka, owoce i jogurty – jem solidny, wysokobiałkowy posiłek po którym nie czuję głodu przez najbliższe 3-4h. Tylko wtedy dostaję maksymalną dawkę energii, mam stabilny poziom cukru we krwi,…
Proteinowe gofry z białkiem konopnym (wytrawne i na słodko)
Nie mam pojęcia dlaczego tyle z tym zwlekałam ale swoją pierwszą w życiu gofrownicę kuchenną kupiłam sobie jakiś miesiąc temu. Jestem nią absolutnie zachwycona i to zdecydować jest widoczne w moich kanałach social media (kto mnie obserwuje, ten wie :P). Jako samozwańcza gofrowa księżniczka, zwykłam jadać gofry na śniadanie, obiad i kolację. Testować różne wersje…
Tarta porowa z koperkiem na konopnym spodzie
Takiego quiche nie powstydziłaby się dobra francuska jadłodajnia, szczególnie w towarzystwie lampki Sauvignon Blanc. Francuzi jako mieszkańcy kraju słynącego z rozległych upraw konopnych z pewnością doceniliby udział produktu jakim jest mąka konopna w przepisie na tę wyjątkową, wytrawną tartę. Skoro Włosi mogą dodawać mąką konopną do pizzy, to francuski quiche z tym produktem wydaje się…
Smażone sprężynki czyli polskie churros alla faworki z infuzowanym sosem czekoladowym
Ten przepis powstał na szybko w obliczu zbliżającego się tłustego czwartku. Chciałam przygotować wam coś innego niż pączki, ale w miarę prostego. Jakąś wielką fanką churros nie jestem, pewnie to za sprawą zbyt dużej ilości cukru, którą zwykle są obsypywane, ale sama idea smażenia ciasta wcześniej sparzonego, bazującego na pachnącym maśle jest naprawdę ciekawa. W…
10 pomysłów na użycie mąki konopnej w kuchni
Coraz częściej spotykamy w sklepach produkty konopne. Nasiona, olej czy mąka konopna zdobywają coraz większą popularność i powoli wracają do łask jako składnik diety w polskich domach. Za ich zainteresowaniem zapewne stoi ciekawość i unikalne właściwości zdrowotne tych produktów. Jednym z najmniej docenionych jest mąka z nasion konopi – wysokobłonnikowa i pozbawiona glutenu, przez co wymagająca…
Buraczane cupcakes z truskawkami z dodatkiem masła infuzowanego konopiami
Nie chodzi o żadne walentynki, bo przecież miłość powinniśmy okazywać bliskim bez okazji, wyrażać ją w prozaicznych gestach, w zwykłych, codziennych sytuacjach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby celebrować ją w sposób bardzo wyrazisty, w gorącej, romantycznej, lekko żenującej atmosferze serduszek, róż i zapachu perfum. Szczególnie kiedy jesteś sam / sama, możesz potraktować to…
Prażona cieciorka w czekoladzie z masłem infuzowanym konopiami
Droga do domowej, słodkiej przyjemności nie musi wieść przez skomplikowane receptury i godziny spędzone w kuchni. Ten przepis zaliczyłabym do grupy najprostszych receptur na domowe przekąski z masłem infuzowanym THC czy CBD jakie istnieją. Cieciorka zatopiona w czekoladzie to obecny hit Instagrama, który wypadało jedynie zaadoptować do konopnej wersji. Przepis jest ultra łatwy, czekoladki wyglądają…
Ziemniaczana zapiekanka z bakłażanem i konopnym beszamelem
A gdyby tak nowy rok zacząć od jedzenia trochę lżejszych, zdrowszych, łatwiejszych do strawienia pokarmów? Nawet jeśli będzie to chwilowe „postanowienie noworoczne” z pewnością wyjdzie to naszemu organizmowi na zdrowie. A jeśli aktualnie nie jesteś w stanie zrezygnować z pewnych pokarmów, np kotleta, niech to będzie zdrowszy i piękniejszy (oraz równie smaczny) dodatek do mięsa….
Siemieniotka – konopna zupa wigilijna z pieczoną dynią
Czas przywrócić do łask nasze wspaniałe staropolskie potrawy, które oparte były na lokalnych i aktualnie dostępnych produktach. Kto jeszcze nie słyszał, ten powinien w końcu poznać, tradycyjną, wigilijną zupę ze Śląska, przyrządzaną z nasion konopi. Tę zupę pamiętają nasi przodkowie, jadano ją na wyjątkowe okazje, zasłynęła jednak jako potrawa wigilijna. Tradycyjnie przygotowuje się ją z…
Konopne pierogi ruskie (przepis wegetariański)
Od setek lat pierogi łagodzą obyczaje w Polskich domach. Ich początek na naszych ziemia sięga aż XIII wieku, dzięki kulinarnej fascynacji biskupa Jacka Odrowąża, który zasmakował ich podczas wizyty w kijowskim klasztorze a potem przywiózł do Polski. Mam wrażenie, że ten kojący mindset „Świętego Jacka z pierogami” towarzyszy podczas całego rytuału ich przygotowania: lepienia, gotowania…
Kojąca sałatka z awokado, pieczoną ciecierzycą, komosą i nasionami konopi
Stres, brak snu, nieodpowiednia dieta, wieczorne objadanie się, a nawet pismo z urzędu skarbowego potrafią doprowadzić nas do skrętu kiszek. W końcu nasz mikrobiom jelitowy, czyli bakterie potrzebne do przeprowadzenia wielu procesów fizjologicznych, zostaje zachwiany, pojawiają się dolegliwości trawienne, wyczerpanie, złe samopoczucie. Co wtedy robimy? No właśnie, sięgamy po kolejne przekąski, niezdrowe dania. Co powinniśmy…
Chlebek bananowy z kremem kakaowym infuzowanym THC
Jak odpowiednio podjąć gości (na przykład teściów) na popołudniową herbatkę nie wstydząc się o swój wypiek? Oczywiście z przymrużeniem oka, bo nikt nie każe Ci piec ciasta za każdym razem, gdy ktoś wpada z wizytą do Ciebie do domu. Nie zaszkodzi jednak nieco się postarać gdy odwiedzają nas rodzice lub krewni, jednocześnie oszczędzając sobie czasu…
Sałatka z brzoskwinią, kozim serem, prażonymi nasionami i liśćmi konopi
W komponowaniu sałatek nie ma żadnych ograniczeń, jedynie nasza wyobraźnia. Osobiście jestem zwolennikiem prostych dań, co też przejawia się w przepisach na sałatki. Ta na przykład ma tylko 4 główne składniki: brzoskwinie, sałatę, kozi ser i posypkę z nasion. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach ale to w zupełności wystarczy, by osiągnąć prawdziwą ekstazę smaków, z…
Drożdzówki z borówkami i wiśniami z masłem infuzowanym THC lub CBD
Koniec lata to dla mnie czas celebracji. Świętuję obfitość, którą teraz obdarza nas natura, cały ogrom pysznych, dojrzałych owoców i warzyw. Gdy mam więcej czasu, staram się zamykać te letnie smaki w słoiczkach i butelkach, robiąc nalewki, przetwory czy kiszonki, susząc zioła i grzyby. Nie ma jednak nic pyszniejszego, niż wypiek z dodatkiem sezonowych owoców,…
Pizza na zakwasie z konopnymi liśćmi i oliwą z oliwek infuzowaną THC
Mamma mia! Nie potrafię odmówić sobie tej przyjemności. Przynajmniej raz na kilka tygodni pieczemy u nas w domu pizzę. To nie tylko nasze ulubione danie, ale przede wszystkim rytuał, podczas którego świetnie się bawimy w kuchni, podpijamy winko, relaksujemy się waporyzując konopie i wymyślamy różne smaki na naszych pickach. Też tak macie? 🙂 Jak na…
Bezglutenowe muffiny z mąką konopną i truskawkami
Najlepsze na świecie truskawki są u nas, w Polsce, co szczególnie rozumie człowiek, który opuścił swą ojczyznę nad Wisłą. Bolesne doświadczenia z peruwiańskimi, hiszpańskimi, włoskimi a w końcu niemieckimi truskawkami, sprawiły, że moja radość z posiadania polskich poziomek ananasowych (tak to inna nazwa dla truskawek) nie ma końca. A kto posiada znaczne ich ilości i…
Wegańskie lody z białkiem konopnym i kakao
Lodowe love zaczyna się u mnie zaraz po pojawieniu się pierwszych ciepłych dni. Czasem sezon lodowy zaczynam już w maju. W sezonie tym jadam domowe lody wegańskie conajmniej raz w tygodniu, natomiast w dni gorące, gdy panują prawdziwe upały, odżywiam się nimi prawie wyłącznie, i w cale się tego nie wstydzę. Nie ma czego, bo…
Oliwa z oliwek infuzowana THC / CBD ze slow cookera
Domowe infuzje w slow cookerze (wolnowarze) to jedne z najprostszych i najbardziej bezproblemowych jakie znam. Cały proces sprowadza się do umieszczenia w wolnowarze tłuszczu razem z wcześniej aktywowanym suszem i pozostawienie ich tam na minimum 3h. Efekt? Wyjątkowo pachnąca terpenami oliwa z oliwek, która będzie doskonałym urozmaiceniem potraw a także wspaniałą formą suplementacji kannabinoidów. Jeśli…
Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
To jeden z tych przypadków, kiedy wegańska wersja jakiegoś dania bije na głowę wersję tradycyjną, którą znam z wcześniejszych lat. Naleśniki z twarogiem i truskawkami najlepiej pamiętam z czasów studiów, zajadałam się z nimi popijając kawkę i nie myśląc o tym co dzieje się z moim brzuchem wypchanym prozapalnym glutenem i kazeiną. Dzisiaj czuję ogromną…
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką CBD
Nie wiem czy bardziej kocham to ciasto za jego smak, czy za to, co zwiastuje? Wiosenne, drożdżowe ciasto z rabarbarem to zapowiedź nadchodzących, ciepłych dni, zapowiedź lata. Aktualna pora roku ma nam jednak do zaoferowania znacznie więcej niż tylko ciepło, na przykład: dłuższe dni, więcej słońca, budzącą się do życia przyrodę, czyli doskonałe okoliczności do…
Konopna focaccia z sosem z bakłażana i pomidorów z masłem infuzowanym THC
Pizzę wszyscy znamy i kochamy, ale to focaccia jest jedną z najstarszych, włoskich potraw, ba, mówi się, że focaccia powstała na długo przed powstaniem Rzymu i została stworzona przez Etrusków. Kojarzona jest z Ligurią, włoskim regionem, w którym zjemy wiele odmian tej przekąski. Prawdę mówiąc, każdy inny region Włoch może się pochwalić inną odmianą tego…
Konopna pascha z bakaliami
To danie, to kolejny dowód na to, że potencjał kulinarny nasion konopi jest ogromny! Owszem, wegański twaróg z nasion konopi musisz przygotować samodzielnie, nie kupisz go w sklepie, a to dodatkowy czas na przygotowanie dania. Jednak w zamian dostajesz unikalny i smak paschy i bogactwo składników odżywczych nasion konopi, którego nie da się porównać do…
Jak zrobić konopny twaróg? Przepis
Jako dziecko naprawdę kochałam zupy mleczne. Twarożek też nie był mi obojętny, szczególnie ten, który szykował nam tato. Z rzodkiewką, pomidorem i szczypiorkiem. Niestety z wiekiem przyszły pierwsze oznaki nietolerancji mleka, problemy zdrowotne jeszcze bardziej to nasiliły i mleko oraz jego przetwory opuściły mój jadłospis. Długo szukałam zadawalających alternatyw, ale dopiero roślinny nabiał z konopi…
Pieczone bataty z zielonym dipem na bazie konopnych liści
Sezon pieczonych warzyw wcinanych przed kominkiem lub przynajmniej, takim odpalonym na telewizorze, powoli dobiega końca. Mogłabym zajadać się nimi przez cały rok, ale chętnie zrobię miejsce na wiosenne nowalijki. Tymczasem sezon ten postanowiłam zamknąć z przytupem, bez nudy, tak by na jesień przypomnieć sobie te smaki na nowo. W tym celu upiekłam ukochane przeze mnie…
Gryczane pankejki z malinami i syropem klonowym CBD
Nie ma sensu odmawiać sobie przyjemności zjedzenia mięciutkich i bezglutenowych pankejków przy których naprawdę się nie narobisz. Sekret ich delikatnej i niezwykle pulchnej struktury tkwi w pracujących drożdżach, twoich małych pomocnikach. Doskonałym dodatkiem do lekkich placuszków będą świeże owoce, na przykład maliny lub truskawki oraz syrop klonowy. Mój syrop wzbogaciłam olejkiem CBD by połączyć efekt…
Makaron z wegańskim sosem serowym na bazie dyni i nasion konopi
Ultra kremowy i obłędnie pyszny wegański makaron à la mac n cheese, to coś, co zdecydowanie umili Ci piątkowy wieczór. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, musisz tylko poczekać aż upiecze się dynia i ugotuje makaron. Ot co. Niezwykle kremowy sos, który imituje klasyk na bazie roztopionego sera, to zasługa nie tylko dyni ale też…
Wegańskie tiramisu z konopną matcha i CBD
Od dawna poszukiwałam wegańskiej alternatywy mascarpone. Ser ten nie dość, że ma genialną konsystencję, to jeszcze doskonale łączy się z deserami, wytrawnymi sosami, makaronami i masą innych dań. Jest fantastycznym dodatkiem zarówno na ciepło jak i na zimno. Tak samo jak gęsty krem kokosowy, który podobnie jak mascarpone jest bardzo tłusty, ma lekko słodkawy i…
Orkiszowe cebularze z konopnym akcentem
Od dawien dawna takie pokarmy były dla mnie zakazane ze względu na moje nietolerancje pokarmowe i zły stan organizmu. Ten czas powoli mija 🙂 Moje wyniki poprawiają się coraz bardziej, trawienie działa coraz lepiej, dzięki czemu mogę sporadycznie wprowadzać pokarmy, na które wcześniej nie mogłam sobie pozwolić. Ah.. ten gluten i drożdże. Ta kombinacja daje…
Wegański deser mandarynkowy z owsem, acai i konopną matcha
Jedną z moich specjalności jest wymyślanie zdrowych deserów, które bez wyrzutów sumienia mogą być zjedzone zarówno na podwieczorek jak i śniadanie. Komponuję je w taki sposób, by zawierały wyłącznie zdrowe, wegańskie produkty oraz bogate w składniki pokarmowe superfoods, dzięki którym mały deserek potrafi dostarczyć sporą dawkę substancji niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ta receptura powstała…
Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi
Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką…
Śledzie CBD w oleju z nasion konopi z cebulką
Jedno z obowiązkowych dań, które zawsze znajduje się na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Śledzie w oleju z cebulką, serwowane z sosem majonezowo – jogurtowym mojej mamy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz tą tradycyjną potrawę, z pewnością pokochasz także jej konopną wariację. Śledzie skąpane są w surowym oleju z nasion konopi zaś sosik zawiera…
6 pomysłów jak wykorzystać białko konopne w twojej kuchni
Konopie należą do pokarmów klasy super food, czyli takich, które zawierają bardzo wysoką koncentrację substancji odżywczych, których regularne stosowanie wielu z nas mogłoby przynieść ogromne korzyści zdrowotne. Na szczególną uwagę zasługuje proteina pozyskiwana z nasion, posiada ona bowiem identyczny profil aminokwasowy co białko zwierzęce. Coraz częściej w sklepach i marketach możemy spotkać produkty takie jak…
Wegetariański bibimbap z nasionami konopi
W tym nieprzewidywalnym i dziwnym czasie, gotowanie stało się moją ostoją, moim narzędziem odzyskiwania równowagi. Zawsze tak było, że relaksowałam się w kuchni, na pewien czas jednak o tym zapomniałam, głownie za sprawą innych, mniej przyjemnych obowiązków, które skutecznie odciągały mnie od kuchni i oddalały od mojej prawdziwej natury. W okresie kolejnego odseparowania społecznego, znów…
Dyniowa tarta bez cukru z nasionami konopi
Dyniowe ciasta, to nasz jesienny obowiązek. Nie tylko dlatego, że w końcu mamy dostęp tego wspaniałego warzywa. Dynia posiada szczególnie korzystne właściwości, jeśli chodzi o utrzymanie prawidłowego poziomu naszego cukru, co za tym idzie, obniża chęć sięgania po słodkie. Ma też wiele innych właściwości zdrowotnych! A bądźmy szczerzy, w obecnym czasie większość z nas zajada…
Wegańskie kotlety z cukinii z mąką konopną
Kocham placki i kotlety wegańskie, szczególnie te z cukinii, z wierzchu są chrupiące a w środku mięciutkie i aromatyczne. Zrobiłam je już w tylu wersjach, że trudno byłoby zliczyć. Dorzucałam do ciasta to co było pod ręką: warzywa, zioła, nasiona, różne przyprawy, mąki. Dziś dzielę się przepisem na wersję wegańską, która nie wymaga poświęcania zbyt…
Sałatka z brokułem, pomidorem malinowym i kremowym dressingiem konopnym
Ciesz się najlepszym pomidorem w Europie i naszym narodowym superfoodem w postaci nasion konopi w tej celebrującej końcówkę lata pysznej sałatce. Soczysta, pożywna z kremowym wykończeniem nakarmi zmysły i będzie doskonałą przekąską na wciąż słoneczne popoludnie. Bez zbędnych sentymentów ucieszam swoje podniebienie końcówką letnich smaków. Botwinę znaleźć jeszcze można, nie nadaje się już raczej do…
Sok z surowych kwiatostanów konopnych
Istnieje ponad 2 tysiące zastosowań konopi, większość z nich dotyczy wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu, dziś jednak odkryjemy zupełnie nowe zastosowanie kulinarne i terapeutyczne tej rośliny. Wykorzystamy surowe, świeże kwiatostany, najlepiej prosto z pola, w zupełnie nowy sposób. Dzięki zastosowaniu standardowej wyciskarki wolnoobrotowej (nie mylić z sokowirówką) przygotujemy surowy sok z konopi o unikalnych właściwościach…
Chłodnik wegański z burakiem i nasionami konopi
Nie tylko w czasie upałów, chociaż to latem chłodnik smakuje nam najlepiej. Możesz potraktować go jako wykwintną przystawkę. To doskonała alternatywa dla zupy, która zapewni potrzebne w ciągu dnia nawodnienie i dostarczy składników mineralnych. Jeśli jego bazą będzie zdrowy jogurt, dodatkowo zadba o prawidłową pracę naszych jelit. Latem unikam gotowania jak ognia, a stanie w…
Batony proteinowe z nasionami konopi
Jeśli dbasz o rozwój masy mięśniowej, na pewno dobrze wiesz jak istotną rolę w jej budowaniu ma białko. Proteiny białkowe odpowiadają z resztą nie tylko za regenerację mięśni, to także baza do produkcji hormonów, enzymów czy przeciwciał. Z grupy 20 aminokwasów, wyróżnić możemy 10 takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i…
Konopne racuchy
Gdy dopada mnie ochota na słodkie, a dzieje się to ostatnio dość często, jeśli tylko mam taką możliwość, staram się przygotować sobie domowe słodkości. Nie tylko dlatego, że lubię pichcić, ale też mam większą kontrolę nad ilością spożywanego cukru i innych chemicznych dodatków do żywności, niż w przypadku sklepowych przekąsek. Jednym z moim ulubionych, ekspresowych przepisów…
Konopny majonez
Majonez towarzyszy Ci jako dodatek do każdej potrawy, do tego zamiast 2 łyżek dajesz 4? Jeśli tak jak ja jesteś majonezowym maniakiem, zaś dbanie o zdrowie jest dla Ciebie istotne, spróbuj majonezu, który jest skarbnicą substancji bioaktywnych, ma bardzo ciekawy, słonecznikowy posmak i piękny seledynowy kolor. Przygotujesz go w domu w oparciu o 4 składniki…
Szaszłyki krewetkowe z ananasem i konopnym dipem
Umiłowanie kuchennej prostoty, ale tylko takiej, prowadzącej do zaskakująco smacznych efektów, szczególnie praktykowane jest w mojej kuchni w piątkowy wieczór! Wtedy to bliskie memu sercu są wszelkie dania powstające w trybie aka Nigella, czyli ekspresowym, lekko tłuste i pożywne, po prostu idealne do lampki wina czy piwka. To ona, moja Królowa hedonistycznego kucharzenia, zainspirowała mnie…
Konopie na odporność, czyli jak CBD i nasiona konopi pomogą zwalczyć infekcje
Na prawidłowo działający system odpornościowy składa się bardzo wiele elementów: odpowiednio długi sen, aktywność fizyczna, dieta bogata w składniki pokarmowe, nawodnienie organizmu oraz kontrola stresu i napięcia. Jeśli nie dbamy o któryś z tych czynników, drobnoustroje jak wirusy i bakterie, mogą mieć ułatwione przedostanie się do naszego ciała i wywołanie infekcji. Z pomocą przychodzi odpowiednia…
3 warstwowy deser śniadaniowy „Jamaica”
Ponura aura i strach przed wirusem wprawiają Cię w kiepski nastrój od rana? Nie ma powodów do niepokoju, gdyż twoja odporność doskonale radzi sobie z drobnoustrojami od kiedy chodzisz po tej planecie. Skup się teraz na wspieraniu jej oraz na pozytywnym nastawieniu do sprawy a nawet lekkim szaleństwie. Zaczynając dzień od mojego 3 warstwowego deseru…
Domowe tacos kukurydziano konopne
Mąka konopna to doskonały dodatek do każdego ciasta. Ale jest to dodatek, a nie główny jego składnik. Ze względu na jej fakturę, mąka ta się nadaje się na bazę ciasta, nie posiada bowiem glutenu, więc nie ma właściwości spajających. Do tego jest często słabo zmielona, wymaga domielania i niestety bywa gorzka (jeśli była przechowywana w…
Wegański torcik z malinową pianką
W tym roku zdecydowanie przyłożyłam się do moich noworocznych postanowień, a to dlatego, że zaczęłam nad nimi pracować już w grudniu :D. Miałam wtedy dużo czasu na przemyślenia i planowanie kolejnych kroków w moim życiu prywatnym i zawodowym. Zarezerwowałam sobie dużo czasu na pisanie książki, robienie zdjęć po czym … rozchorowałam się i przez tydzień…
10 pomysłów jak wykorzystać nasiona konopi w twojej kuchni
Żywność konopna staje się coraz bardziej popularna, nic dziwnego, bowiem spożywanie jej może przynieść szereg korzyści dla naszego zdrowia. Konopie są nie tylko doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, ale przede wszystkim to pokarm wysoce bogaty w witaminy i minerały oraz zdrowe tłuszcze. Produkty takie jak nasiona konopi czy olej z nasion konopi stają się coraz bardziej…
Zupa krem z zielonych warzyw z masłem szałwiowym CBD
W niestabilnym okresie, gdy nie sypiam zbyt dobrze, dużo pracuję i mało gotuję, zawsze znajduję ukojenie w swojej kuchni. I nie mam na myśli tylko pomieszczenia, w którym przygotowuję posiłki. W tym intensywnym czasie na mój talerz trafiają wyłącznie posiłki, które błyskawicznie dodadzą energii, poprawią nastrój, odżywią, poprawią koncentrację obniżą poziom stresu, zadziałają tonizująco na…
Sandwich z konopnym serem
Jesienne wieczory, niedobór słońca i pluchowatą pogodę zazwyczaj odreagowujemy jedzeniem i piciem. Co oznacza wieczorne obżeranie się oraz w opróżnianie butelki wina w ciągu 1 godziny. Samemu. Ten kierunek jest bardzo przyjemny jednak nie zapewni Ci poprawy nastroju i równowagi której szukasz. Wręcz przeciwnie, będzie jeszcze gorzej. Oczywiście nie oznacza to, że masz rezygnować ze…
Wegański serek konopny do kanapek
Jeśli ty także należysz do grupy osób, którym na myśl o mleku innego gatunku ssaka robi się nieprzyjemnie, na pewno nie raz szukałeś jakiejś mlecznej alternatywy. Może nawet tęskniłeś za smakiem pewnych jego przetworów. Nic nie poradzimy, na to, że camembert z bułeczką pachnie jak niebo. No ale jak już pomyślisz sobie, że to mleko…