Od dawien dawna takie pokarmy były dla mnie zakazane ze względu na moje nietolerancje pokarmowe i zły stan organizmu. Ten czas powoli mija 🙂 Moje wyniki poprawiają się coraz bardziej, trawienie działa coraz lepiej, dzięki czemu mogę sporadycznie wprowadzać pokarmy, na które wcześniej nie mogłam sobie pozwolić. Ah.. ten gluten i drożdże. Ta kombinacja daje…
Wegański deser mandarynkowy z płatkami owsianymi, acai i konopną matcha
Jedną z moich specjalności jest wymyślanie zdrowych deserów, które bez wyrzutów sumienia mogą być zjedzone zarówno na podwieczorek jak i śniadanie. Komponuję je w taki sposób, by zawierały wyłącznie zdrowe, wegańskie produkty oraz bogate w składniki pokarmowe superfoods, dzięki którym mały deserek potrafi dostarczyć sporą dawkę substancji niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ta receptura powstała…
Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi
Pieczone jabłka to doskonała przekąska i dodatek do różnych dań. Ich zimowy charakter i lekko korzenny akcent nadają wspaniałego aromatu i słodkich nut szczególnie daniom wytrawnym. Oprócz dań mięsnych, warto połączyć pieczone jabłka z warzywami w towarzystwie dojrzewającego sera. W tej wersji będziecie zachwycać się delikatnym i słonawym wykończeniem sera koziego w połączeniu z lekką…
Śledzie CBD w oleju z nasion konopi z cebulką
Jedno z obowiązkowych dań, które zawsze znajduje się na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Śledzie w oleju z cebulką, serwowane z sosem majonezowo – jogurtowym mojej mamy. Jeśli tak jak ja uwielbiasz tą tradycyjną potrawę, z pewnością pokochasz także jej konopną wariację. Śledzie skąpane są w surowym oleju z nasion konopi zaś sosik zawiera…
6 pomysłów jak wykorzystać białko konopne w twojej kuchni
Konopie należą do pokarmów klasy super food, czyli takich, które zawierają bardzo wysoką koncentrację substancji odżywczych, których regularne stosowanie wielu z nas mogłoby przynieść ogromne korzyści zdrowotne. Na szczególną uwagę zasługuje proteina pozyskiwana z nasion, posiada ona bowiem identyczny profil aminokwasowy co białko zwierzęce. Coraz częściej w sklepach i marketach możemy spotkać produkty takie jak…
Sałatka z brokułem, pomidorem malinowym i kremowym dressingiem konopnym
Ciesz się najlepszym pomidorem w Europie i naszym narodowym superfoodem w postaci nasion konopi w tej celebrującej końcówkę lata pysznej sałatce. Soczysta, pożywna z kremowym wykończeniem nakarmi zmysły i będzie doskonałą przekąską na wciąż słoneczne popoludnie. Bez zbędnych sentymentów ucieszam swoje podniebienie końcówką letnich smaków. Botwinę znaleźć jeszcze można, nie nadaje się już raczej do…
Batony proteinowe z nasionami konopi
Jeśli dbasz o rozwój masy mięśniowej, na pewno dobrze wiesz jak istotną rolę w jej budowaniu ma białko. Proteiny białkowe odpowiadają z resztą nie tylko za regenerację mięśni, to także baza do produkcji hormonów, enzymów czy przeciwciał. Z grupy 20 aminokwasów, wyróżnić możemy 10 takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i…
Konopne racuchy
Gdy dopada mnie ochota na słodkie, a dzieje się to ostatnio dość często, jeśli tylko mam taką możliwość, staram się przygotować sobie domowe słodkości. Nie tylko dlatego, że lubię pichcić, ale też mam większą kontrolę nad ilością spożywanego cukru i innych chemicznych dodatków do żywności, niż w przypadku sklepowych przekąsek. Jednym z moim ulubionych, ekspresowych przepisów…
Szaszłyki krewetkowe z ananasem i konopnym dipem
Umiłowanie kuchennej prostoty, ale tylko takiej, prowadzącej do zaskakująco smacznych efektów, szczególnie praktykowane jest w mojej kuchni w piątkowy wieczór! Wtedy to bliskie memu sercu są wszelkie dania powstające w trybie aka Nigella, czyli ekspresowym, lekko tłuste i pożywne, po prostu idealne do lampki wina czy piwka. To ona, moja Królowa hedonistycznego kucharzenia, zainspirowała mnie…
Sandwich z konopnym serem
Jesienne wieczory, niedobór słońca i pluchowatą pogodę zazwyczaj odreagowujemy jedzeniem i piciem. Co oznacza wieczorne obżeranie się oraz w opróżnianie butelki wina w ciągu 1 godziny. Samemu. Ten kierunek jest bardzo przyjemny jednak nie zapewni Ci poprawy nastroju i równowagi której szukasz. Wręcz przeciwnie, będzie jeszcze gorzej. Oczywiście nie oznacza to, że masz rezygnować ze…
Wegański serek konopny do kanapek
Jeśli ty także należysz do grupy osób, którym na myśl o mleku innego gatunku ssaka robi się nieprzyjemnie, na pewno nie raz szukałeś jakiejś mlecznej alternatywy. Może nawet tęskniłeś za smakiem pewnych jego przetworów. Nic nie poradzimy, na to, że camembert z bułeczką pachnie jak niebo. No ale jak już pomyślisz sobie, że to mleko…
Smoothie bowl z medyczną marihuaną
Kiedyś człowiek był w stanie samodzielnie wytworzyć prawie wszystkie dobra niezbędne mu do życia, a jeśli czegoś mu brakowało to mógł się wymienić, towar za towar, usługa za usługę. Dziś człowiek zmuszony jest do zarabiania pieniędzy, bo tylko posiadając je będzie w stanie zaspokoić swoje potrzeby i pragnienia. Konsekwencją tego jest nie tylko ślepe podążanie…
Bananowy chlebek z nasionami konopi
Niewiele ostatnio zostaje mi czasu na gotowanie. A nagromadzenie obowiązków innych niż te związane z moim hobby trochę odbierają mi motywację do stania w kuchni. Wiadomo, jestem tylko człowiekiem. Ale przecież jestem też aż człowiekiem, który do tego bardzo lubi słodycze, szczególnie te zdrowe i przygotowane przeze mnie. Potrzebowałam jednak jakiego impulsu. Nie tylko przepisem ale i…
Sałatka śledziowa z nasionami konopi
Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie…
Pieczona marchew z koperkowo – konopnym dressingiem
Nie ma się co oszukiwać, nadeszła pora wieczornych przekąsek. Wieczornych, bo niestety po 16 jest już ciemno. Jeśli lubisz możesz zajadać się chipsami lub batonem, one jednak nie idą w parze z poprawą naszego samopoczucia co aktualnie jest dość istotną kwestią, nie prawdaż? 🙂 Przygotuj sobie przekąskę, która będzie zarówno pożywna i jednocześnie zdrowa. Uwielbiam pieczoną marchew,…
Wegańskie summer rolls z nasionami konopi
Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do…
Jak zrobić konopne tofu? Przepis
Soję mój organizm literalnie odrzucił lata temu. Podobnie jak mleko. Gdyby nie kokos byłabym w kompletnej dupce z nabiałem, bowiem konopie i ich możliwości odkryłam stosunkowo niedawno. Pierwsze mleko konopne zrobiłam na początku 2017 roku, potem poszło jak z płatka. Domowym jogurtem konopny lub kokosowym zajadam się praktycznie codziennie. Nadszedł czas na sery a w szczególności…
Jajka faszerowane z nasionami konopi
Zadbaj o swoich bliskich w te święta serwując im dania bogate w surowe warzywa oraz składniki odżywcze, które pomogą prawidłowo trawić posiłki. Kieruj się zasadą, że przy dużej ilości zwierzęcego białka i tłuszczu na talerzu musi znaleźć się warzywo, sałata, ogórek, papryka, kiszonki, kiełki, jak najwięcej zielonego. W przypadku przekąsek staraj się nie łączyć węglowodanów z…
Bowl z pieczoną marchwią, awokado i nasionami konopi
Tak naprawdę jest to bowl z pieczoną marchwią, sałatą rzymską, kaszą pęczak, kawałkami awokado i kalarepki z pestkami granatu i prażonymi nasionami konopi. Chyba nawet udało się stworzyć do tego mój autorski sos z białkiem konopnym. Danie typu “miska” bezwzględnie skradło moje serce. Bowl jest furtką do ciekawego połączenia wpływów zagraniczych kuchni w zdrowym, lokalnym wydaniu. Po prostu wykorzystujemy…
Pudding chia z białkiem konopnym i musem z papai
Zasługujesz dziś na chwilę beztroskiej przyjemności. Ba! Zasługujesz na nią codziennie, i to nie raz. Najlepiej tak często jak tylko możesz sobie na to pozwolić. Nie tracąc oczywiście z oczu obranego kursu i wyznaczonych celów w ciągu dnia daję sobie tyle beztroski i szczęścia ile tylko mogę. Dogadzam sobie nie tylko kulinarnie, dbam też o…
Pasta z zielonego groszku i halibuta z nasionami konopi
Nie jestem jakąś super poukładaną osobą. Często działam bardzo chaotycznie i spontanicznie. Podobnie jest w kuchni. Wiele moich przepisów powstaje ad hockowo a potem totalnie o nich zapominam. Właśnie taki los spotkał ten wspaniały przepis na kremową i tłuściutką pastę kanapkową z halibutem i zielonym groszkiem. Gdy ją wymyśliłam pewnej soboty zachwycałam się nią całe popołudnie,…
Buraczany deser z chia i mleczkiem kokosowym
Styczeń to mój ulubiony miesiąc do przybierania na wadze 😀 Oczywiście finalnie waga wzrasta maksymalnie o 1 kg, ponieważ regularnie ćwiczę i jem dobrą żywność. Mimo to, wbrew całej, noworocznej wrzawie wokół zmiany swojego życia na lepsze ja postanowiłam nagrodzić się za to, że moje życie jest tak fantastyczne i wyjątkowe czyniąc sobie styczeń miesiącem…
Jaglano ananasowy pudding z białkiem konopnym
Wstajesz rano w podłym nastroju? Zdarza się. Co wtedy robisz? Bo ja lecę do kuchni i szykuję sobie najlepszy jaki istnieje poprawiacz nastroju – śniadanie. Ostatnio bardzo upodobałam sobie lekko słodki i pożywny start dnia szczególnie z udziałem kaszy jaglanej i owoców. Do powstania tego przepisu zainspirowała mnie książka Marka Zaręby “Jaglany detoks”, którą serdecznie…
Wegańska sałatka jarzynowa
Im więcej czasu spędzasz na szukaniu informacji o dietach i nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem tym bardziej masz wrażenie, że nic nie wiesz? W cale mnie to nie dziwi. Tylko dlaczego chociaż połowy tego czasu, który poświęcasz na surfowaniu po sieci nie poświęcisz sobie? Bo odpowiedzi na pytania, których szukasz najprędzej znajdziesz w sobie. Nasze ciała to…
Szakszuka według smiling spoon
To nie jest przepis na szakszukę. Prawdę mówiąc ma z nią niewiele wspólnego. Tak naprawdę to kolejny przepis z moją ukochaną kaszą jaglaną, tylko w wersji wytrawnej. A wszystko zaczęło się od próby zrobienia szakszuki właśnie, która wydała mi się zbyt uboga w smaku i zawartości składników potrzebnych mi rano do rozruchu. Bez kwasów omega…
Komosanka z pieczoną dynia i masłem z konopi siewnych
Stosowanie żywności z konopi siewnych stało się już moim codziennym nawykiem. Nie wyobrażam sobie dnia bez mojego smoothie z białkiem konopnym, sałatkę zawsze posypuję łuskanymi nasionami a popołudniu chętnie skuszę się na kawałek bezglutenowego ciasta z mąką konopną. Najważniejsze dla mnie jest to, iż odżywiam się zdrowo bez wyrzeczeń (przynajmniej ja tak to postrzegam) a…
Wegańskie lody konopne z matcha
Komu mama za małolata pozwalała jeść lody na zapalenie gardła czy anginę? Byłam w tym gronie szczęśliwców. Wątpliwych, bo dziś nie poleciłabym podawania dziecku w trakcie infekcji zapalnych białek z krowich wymion z dodatkiem emulgatorów i słodzików. W każdym razie, coś w tym jest, że lody przez swój chłodek zmniejszały stan zapalny gardła oraz ból. Ciekawe jak…
Owocowy deser raw z chia
Wiesz już dokąd zmierzasz i co chcesz robić ze swoim życiem? Czy tak samo dobrze orientujesz się w kwestii tego co chcesz zrobić ze swoim zdrowiem i szczęściem? Tak, nie bez powodu wymieniłam te 2 rzeczy w jednym zdaniu. Ponieważ nasze szczęście i dobre samopoczucie zależy przede wszystkim od tego czym karmimy nasze ciało a…
Bazyliowy falafel z nasionami konopi
Falafel to nie bułka w kebabie, ta bezmięsna, polana sosem łagodnym, mieszanym lub pikantnym. Falafel to złocisty talarek lub kulka z ukochanej przez wegan cieciorki (albo bobu) z dodatkiem przypraw i ziół. Jego historia wywodzi się z krajów arabskich, takich jak Egipt, czy Algieria, podawany był w towarzystwie kasz, warzyw i sosów. Dziś ja podaję…
Krem z cukinii
Bardzo dużo dzieje się teraz w moim życiu. Za mało jest czasu na sen, na ruch, na wytchnienie. Staram się jednak mimo wszystko nadrabiać regenerację organizmu dietą. Jeśli nie mam czasu na przygotowanie zdrowego posiłku, szukam miejsca, gdzie będę mogła go zjeść. Nie jest to proste, ponieważ znalezienie w restauracji dania bez mąki, nabiału, soi,…
Pesto kokosowo konopne
Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie….
Sałatka z chipsami z jarmużu
Mamy piątek, więc będzie to przyjemny post. Post z happy endem. Ale najpierw zrobi się nieprzyjemnie. Znacie raka? Na pewno znacie. Każdy wśród najbliższych ma kogoś chorego na raka prawda? Wiecie dlaczego? Bo ciała ludzi są przepełnione toksynami, których nie są w stanie wydalać, bo żyjemy w ciągłym stresie, w zatrutym środowisku, bo jemy zatrutą…
Jaglanka z granatem i mlekiem kokosowym
Nie wyobrażam sobie dnia bez mojej jaglanki. Jedzenie jej jest dla mnie nieodłącznym elementem każdego poranka, stała się moim kolejnym rytuałem. Pomaga mi łagodnie wejść w nowy dzień, dodaje energii, rozkręca układ pokarmowy, dodaje blasku oczom i cerze. Wzbogacona o moje ulubione mleko kokosowe, cynamon i pestki z granatu stała się bezapelacyjną alternatywą dla każdego…
Pasta z czarnej fasoli
Okazuje się, że każdy doskonale wie co to znaczy zdrowo się odżywiać. Wiedzieli o tym nasi dziadkowie, rodzice, wiemy i my, bo przecież robimy to tak, jak nasi przodkowie. Chleb, bułki, schabowy z patelni i odrobina słoniny ze skwarkami na deser. Pojęcie to mocno ewoluowało w przeciągu ostatnich kilku lat. Wszystko za sprawą upowszechnienia…
PANCAKES BURACZANE Z MĄKI KONOPNEJ
Tym razem nie zamierzam się nad wami litować, bo i nie ma takiej potrzeby. Wiadomo mamy jesień, brak słońca, zimno, mokro, smutno i apatycznie. Otóż nie, milordzie! Gdybym tylko była w stanie podzielić się z Wami tymi pokładami energii, które aktualnie w sobie noszę 😀 Dlaczego lubię jesień? Poza tym, że to pora mody, jest…
Batony raw z nasionami konopi
Czy miewasz czasami takie dni, w których ogarnia Cię uczucie apatii, dezorientacji? Sam już nie wiesz za co się zabrać, od czego zacząć, nie masz na nic siły? Jest tyle rzeczy, które potrzebują Twojej inicjatywy, że zamiast wziąć się do pracy tkwisz w niemocy i chaosie nie mogąc iść do przodu? Znasz to uczucie? Ja…
Sałatka z pieczoną dynią i nasionami konopi
Jesień to czas przygotowania do zimy. Przygotowujesz także swoje ciało, budujesz odporność, zatrzymujesz w sobie więcej energii. To czas by zwolnić, poprzyglądać się trochę sobie, spędzić trochę czasu na robieniu rzeczy, które sprawiają nam radość. To ważny moment dla Twojego ciała, ponieważ szykuje się ono do „zimowego snu” w sensie energetycznym. Jeśli teraz nie zaczniesz…
Patison w cieście z mąki konopnej
Czy wiesz o tym, że Twoje ciało samoczynnie dąży do równowagi? Jest w stanie samodzielnie się regenerować i wytwarzać nowe komórki? Organizm ludzki jest w fazie stałej produkcji i wymiany nowych tkanek, tak by na każdą umierającą komórkę (około 50 mln /sec) produkowała się jedna nowa. Najczęściej odnawiają się komórki skóry (około 28 dni), dłużej…
Sałatka z krewetkami jumbo
Białko jest przyjacielem sportowca. Nie tylko buduje tkanki, enzymy, hormony naszego ciała ale także uczestniczy w przemianie materii i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dzięki białkom nasze mięśnie wzmacniają się (przy wysiłku fizycznym) i wyglądają super. Dlatego jeśli chcesz wyglądać pięknie i mieć ładnie wyrzeźbione ciałko, po każdym treningu spożywaj białko (nawet się zrymowało:p). Białko roślinne, zwierzęce,…
Wegańskie lody truskawkowe
Kto nie kochał objadać się lodami jako dziecko, a często także jako dorosły, ten nigdy nie żył naprawdę. Pozostaję jednak pełna nadziei, iż fani mojego bloga nie należą do tej grupy osób. Dlatego jeśli to czytasz, to nie zwlekaj i czym prędzej obieraj banana ze skórki i pociachaj go na mniejsze kawałki i wrzucaj do…
Budyń jaglany
Pokochałam surowe pokarmy, nie potrafię przeżyć bez nić jednego dnia. Tym bardziej było mi ciężko zrezygnować z takiego jedzenia na cały tydzień (niestety dopadł mnie wirus układu pokarmowego). Surowe warzywa i owoce są ciężkostrawne, a to za sprawą dużej ilości substancji aktywnych, witamin i kwasów. Na nieosłoniony układ pokarmowy mogą działać drażniąco. Dlatego przy chorobach układu…
Sałata z bobem i młodymi ziemniakami
Uwielbiam lato szczególnie za ten wegański mood, w który wpadam zupełnie naturalnie. Moje decyzje dotyczące posiłków w niewymuszony sposób zwracają się w kierunku diety roślinnej. Mimo faktu, iż mięsa nie miałam w ustach już od kilku miesięcy, zupełnie nie mam na nie ochoty, co dodatkowo utwierdza mnie w przekonaniu, iż wybrałam dla siebie właściwą drogę….
Sałatka z grillowanymi warzywami i olejem z konopi
Gdybym miała wytypować jedną roślinę, która zapewni ludzkości przetrwanie w ciągu najbliższych stuleci wskazałabym konopie. Oprócz szerokiego zastosowania włókien konopi w przemyśle roślina dostarcza coś o wiele cenniejszego – substancje czynne zawarte w kwiatach. Olej spożywczy bogaty jest w witaminę K, która jest niezbędna do syntezy ważnych białek i enzymów, ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiada…
Pasta z czerwonej soczewicy
Eksperymentowanie z kuchnią roślinną coraz bardziej mi się podoba. Myśli o zjedzeniu kawałka mięska nawiedzają mnie coraz rzadziej, zaś coraz częściej mam ochotę na świeżo wyciśnięty sok lub soczysto zieloną sałatę. Dobre nawyki wdarły się także do menu śniadaniowego, od teraz pasty kanapkowe staram się robić bez nabiału, jeśli daję jajko – i to wyłącznie…
Sałatka z pieczoną marchwią i solą wulkaniczną
Kilka prostych składników: pieczona marchew, sałata, ogórek, listki bazylii, olej lniany i sól wulkaniczna stworzyło wykwintne i wyszukane w smaku danie, które przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To jedno z prostszych dań, które dostarczyło mi ostatnio niezapomnianych doznań smakowych. Szczególnie w czasie wiosennego, przesileniowego lenistwa. Nie wymagałam od tej potrawy zbyt wiele, potrzebowałam jedynie zaspokoić pierwszy…
Sałatka zimowa
Powodów dla których powinniśmy jeść jak najwięcej surowych produktów jest bardzo wiele. Przede wszystkim spożywanie prokarmów bez obróbki termicznej dostarcza nam o wiele więcej cennych składników odżywczych. Jest jeszcze jeden równie istotny powód o którym pisze autorka „Surowego pożywienia – źródła energii życiowej” Natalie Rose. Na pewno zauważyliście, że w ciągu ostatnich tygodni macie mniej energii,…
Koreczki z burakiem i wyraźnym serem
To idealna przystawka dla miłośników słono słodkich kombinacji. Obecność wyraźnego sera idealnie podbija smak odrobiną goryczy. To także moja ulubiona bezglutenowa przekąska, do tego bardzo pożywna, zawiera sporo białka i dobrych tłuszczy. Doskonale łączy się z białym wytrawnym winem, prosecco lub szampanem. Ich urok bierze się z prostoty, to tylko 4 główne składniki. Buraki myję,…
Migdały prażone z papryką i skórką pomarańczy
Genialne i proste. To idealny świąteczny starter, poczekajka , która obok bakalii, owoców, serów będzie dla gości ciekawą przekąską. Fantastycznie łączy się z aperitivo, czyli wytrawnym, niskoprocentowym napojem alkoholowym typu prosecco czy białe wino, przy okazji świąt może to być także bożonarodzeniowy poncz. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Migdały w płuczemy w ciepłej wodzie (jeśli nie były…
Zapiekana cukinia z bakłażanem
To najwspanialsza kombinacja warzywna jaka znalazła się w tym sezonie w moim piekarniku. Uwielbiam zarówno cukinię jak i bakłażana, są z resztą blisko spokrewnione i bardzo zdrowe. Oba warzywa są cenione ze względu na walory dietetyczne i wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak : potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1….
Szparagi w cieście
Jeśli uwielbiasz szparagi to zakochasz się w tym daniu po uszy, natomiast jeśli szparagi nigdy nie stanowiły dla Ciebie kulinarnej atrakcji, to danie może zmienić Twoje zdanie na ich temat. Jest to wersja specjalnie stworzona dla szparagowego oponenta, osoby która nie chciała mieć z nimi zbyt wiele wspólnego. Wszystko za sprawą chrupiącej panierki z mąki…