Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Program 5-cio dniowego detoksu – dzień pierwszy

11 stycznia, 2016 by smilingspoon 1 Comment

cover-DETOX-SS

Twoim marzeniem jest piękne, zdrowe ciało, promieniejąca cera i wewnętrzna równowaga? Zapewne trafiłeś / trafiłaś tu z nadzieją, że po 5 – cio dniowym oczyszczaniu swojego ciała osiągniesz taki właśnie stan. Nic bardziej mylnego. Musisz wiedzieć, że przywrócenie naturalnego i harmonijnego funkcjonowania całego ciała wymaga codziennego detoksu, który będziesz przeprowadzać do końca swoich dni, zaś jego nieodłączną częścią jest świadoma, wewnętrzna przemiana na poziomie umysłu. Zanim Twoje ciało stanie się idealne, musisz pokochać swoje wnętrze i szanować je każdego dnia, podejmując korzystne dla niego decyzje. Jeśli jesteś gotowy / gotowa na taką przemianę zacznij od przeczytania wstępu do detoksu tutaj>>  a następnie wróć do tego artykułu.

Dzięki Programowi 5 –cio dniowego detoksu przygotujesz swoje ciało do kontynuowania świadomego odżywiania, które stanie się dla Ciebie radością a nie przymusem. Celem Programu jest oczyszczenie ciała z toksyn i częściowe, bo nieinwazyjne usunięcie złogów jelitowych, które przywrócą prawidłowy przepływ energii w Twoim ciele. Umożliwi Ci to skomunikowanie się ze swoim wnętrzem i poczucie (być może po raz pierwszy) naturalnych pragnień Twojego ciała, które do tej pory były zakłócane ze względu na zaburzony przepływ energii.

Co stanie się z Twoim ciałem w trakcie detoksu:

  • przywrócisz wewnętrzną równowagę kwasowo – zasadową, alkalizując płyny ustrojowe do poziomu od między 7,35 do 7,45 PH
  • zapoczątkujesz procesu oczyszczenia złogów niestrawionych resztek pokarmu, które zalegają w okrężnicy i są siedliskiem patogennych bakterii , grzybów czy pasożytów. Zapoczątkowanie oznacza, że pozbędziesz się jedynie części zalegającego w jelitach pokarmu, reszta powinna być usuwana regularnie w trakcje codziennych detoksów po zakończeniu Programu.
  • dotlenisz komórki swojego ciała. Będzie to możliwe dzięki przyjmowaniu wody z nadtlenkiem wodoru oraz alkalizacji krwi a także spożywaniu smoothies z chlorofilem.
  • poczujesz przypływ energii życiowej, ponieważ tlen dostarczany do komórek zapewnia odpowiedni proces spalania i dostarczenie energii.
  • w wyniku tego poczujesz się po prostu lżej i zdrowiej.

Co stanie się na poziomie niematerialnym?

Skoro Twoim celem jest zdrowe i piękne ciało oraz radość życia zacznij postrzegać jedzenie, jako najważniejsze narzędzie do jego osiągnięcia. Traktuj każdy posiłek jak rytuał piękna i zdrowia, ciesz się spożywając  go i myśl o tym jak dużo dobrego robisz w tym momencie dla siebie. Pozwól sobie na niepohamowaną radość związaną z tym faktem. Takie emocje wpłyną korzystnie na przyswajanie składników zawartych w pokarmach i na Twoje zdrowie, zaś Ciebie zbliżą do Twojego wnętrza, od którego oddaliłeś / oddaliłaś się spożywając szkodliwe dla zdrowia produkty.

W trakcie detoksu jak i po jego zakończeniu powinieneś / powinnaś bardzo uważnie obserwować swoje ciało.  Zmiany, które będą w nim zachodzić, wpłyną na wzmocnienie przepływu energii, dzięki czemu w odmienny sposób doświadczysz siebie samego i własnego życia. Pozwoli Ci to spojrzeć z dystansem na wiele spraw i skupić się na tym, co sprawia, że jesteś naprawdę szczęśliwy.

Detoks to czas samotności

Ogranicz kontakty z ludźmi, ze światem zewnętrznym, niech to będzie czas spędzony z samym sobą. Bądź uważny / uważna i obserwuj swoje wnętrze. Nie hamuj emocji, jeśli jest Ci smutno, pozwól sobie na smutek, pobądź z nim tak długo jak potrzebujesz. Jeśli czujesz niepohamowaną radość i energię tym razem nie dziel się nią z nikim, pozwól sobie na niezakłócone jej odczuwanie w swoim towarzystwie. Samotne odczuwanie emocji jest bardzo ważne, ma za zdanie zbliżyć Cię do siebie samego i nauczyć Cię komunikowania się ze swoim wnętrzem. Jeśli będziesz świadomy tego, co dzieje się z swoim wnętrzu, będziesz także w stanie „przewidywać’ co jest lub będzie dla niego dobre a co nie. Umożliwi Ci to bardziej świadome podejmowanie decyzji związanych z wyborem produktów i posiłków wspierających Twoje zdrowie i dobre samopoczucie.

Co obejmuje Program 5-cio dniowego detosku?

Obejmuje zarówno jadłospis jak i plan rytuałów towarzyszących, które są nieodłącznym elementem całego Programu, należą do nich:

  • masaż szczotką z naturalnego włosia
  • płukanie ust olejem
  • oddychanie przeponowe lub inaczej świadome oddychanie
  • picie wody z nadtlenkiem wodoru o stężeniu 3% (wody utlenionej)

Posiłki i rytuały zostały rozpisane na godziny, rozpoczynając od godziny 7:30 (pobudka). Jeśli wstajesz wcześniej lub później przesuń czas rozpoczęcia rytuałów do godziny swojej pobudki, zachowując jednak odstępy czasowe między poszczególnymi elementami Programu.

Zasady detosku (bez których nie osiągniesz oczekiwanych efektów) :

  • spożywaj szybko zbywalne posiłki w sprzyjających temu kombinacjach (jak najmniej składników)
  • staraj się nie łączyć owoców z innymi składnikami, jedz je najlepiej na czczo lub po strawieniu posiłku (od 2 do 4 h)
  • gotuj z najświeższych produktów kupionych w pewnych miejscach, nie muszą to ekologiczne delikatesy, najlepiej kupować na bazarku albo w sprawdzonym warzywniaku. Owoce i warzywa płucz w wodzie z sodą oczyszczoną i octem jabłkowym, wyciągniesz w ten sposób pestycydy.
  • zachowaj umiar! Traktuj detoks jak post. Postaraj się nie dopuścić do momentu, że będziesz przejedzony / przejedzona.
  • odstaw produkty kwasotwórcze: alkohol, kawa, cukier, gluten, nabiał, mięso
  • ogranicz stosowanie kosmetyków do minimum (pamiętaj, że większość z nich zawiera toksyny, szczególnie kosmetyki kolorowe, lakiery do paznokci, kremy, żele pod prysznic, zastąp je naturalnymi olejkami, np arganowym lub kokosowym i mydłami organicznymi)
  • zrezygnuj z herbat, zastąp je naparami z ziół – pij zaparzony rumianek, lipę, czystek, mięte czy pokrzywę.
  • nie popijaj posiłków, wodę lub inne napoje pij po minimum 40 min od pożycia posiłku
  • pij wodę niegazowaną, wysokozmineralizowaną, lub wodę filtrowaną a następnie mineralizowaną specjalnym filtrem mineralizującym. Minimum 1,5 l dziennie
  • wysypiaj się (minimum 8h dziennie)
  • płucz usta olejem zaraz po przebudzeniu, pomoże oczyścić krew z toksyn oraz metali ciężkich a także pomoże w utrzymaniu higieny jamy ustnej
  • ćwicz regularnie (praktykuj jogę, pilates, wykonuj lekkie ćwiczenia rozciągające, medytuj) jeśli nie brak Ci energii możesz pójść pobiegać lub zrobić dłuższy trening.
  • oddychaj przeponowo zgodnie z instrukcją >>.W trakcie dnia tak często jak to możliwe wychodź na świeże powietrze i słońce i oddychaj tam pełna piersią.
  • pielęgnuj swoje ciało, rób codzienne zabiegi pielęgnacyjno – detoksujące (peelingi z soli morskiej, alg, błota z morza) oraz masuj ciało szczotką z naturalnego włosia (suche ciało szczotkuj około 5 – 10 minut ruchami skierowanymi ku górze, zaczynając od stóp szczotkuj każdy odcinek ciała w górę po kilka razy, ramiona, plecy, klatkę piersiową szczotkuj w dół, czyli w kierunku serca, zwróć szczególną uwagę na tylną część kolan, pachwiny i pachy, gdzie znajdują się główne rejony drenażu limfatycznego a także na miejsca dotknięte cellulitem, poświęć im więcej czasu).
  • pod koniec Programu wybierz się na saunę i masaż

 

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Na śniadanie kasza jaglana na mleku roślinnym np. mleku migdałowym >>

Składniki:

  • Pół szklanki mleka roślinnego
  • Pól szklanki kaszy jaglanej
  • Cynamon
  • Suszona żurawina
  • Garść orzechów nerkowca
  • Garść pestek granatu

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie około 15 min. Ugotowaną kaszę zalać mlekiem, dodać odparzone już orzechy i żurawinę, cynamon i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia, podawać z pestkami granatu.

_MG_2853

10:00 Drugie śniadanie 

Smoothie owocowo – warzywne

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 kłącze selera naciowego
  • Zielona pietruszka
  • 2 cm kawałek imbiru
  • Pół szklanki wody mineralnej
  • Płaska łyżeczka spiruliny
  • Płaska łyżeczka białka konopnego

Produkty umyć, pokroić w drobne kawałki, dodać spirulinę i białko konopne, zmiksować w blenderze kielichowym z odrobiną wody.

_MG_1838

Pieczona marchew na sałacie z dressingiem na bazie oleju konopnego z solą wulkaniczną

Składniki:

  • Mix sałat (rukola, endywia, lollo, botwina, masłowa)
  • 1 duża marchew
  • Olej konopny
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól wulkaniczna lub morska gruboziarniska

Sałaty opłukać i podzielić na mniejsze kawałki, marchew umyć, obrać, pokroić w plasterki, następnie piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczoną marchew układać na sałacie, polać olejem wymieszanym z sokiem z cytryny i posypać szczyptą soli.

13:00 obiad

Przed zjedzeniem –1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Zupa krem dyniowy na bulionie warzywnym

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości dyni
  • prażony słonecznik
  • kiełki
  • cynamon
  • kumin
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • litr bulionu warzywnego >> 

Dynię myję, kroję w paski, a następnie smażę na patelni z dodatkiem cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i kuminu. Gdy kawałki są już miękkie, zalewam je szklanką wody, doprowadzam do wrzenia i miksuję na gładki krem. Do bulionu dodaję przygotowany wcześniej krem i ponownie miksuję blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Dodaję świeżo starty korzeń imbiru, dekoruję prażonym ziarnem słonecznika i kiełkami.

Danie główne: Stir fry z kaszą pęczak, dynią i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 1/4 dyni
  • zielony groszek (nie konserwowy) najlepiej mrożony
  • sezam
  • kiełki rzodkiewki lub inne
  • 1 ząbek czosnku
  • starty świeży korzeń imbiru
  • słodka papryka
  • cynamon
  • kolendra starta
  • koncentrat pomidorowy
  • kurkuma
  • kozieradka
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • sól morska

Kaszę pęczak płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dynie myjemy, obieramy ze skorki, kroimy w male kawałki, czosnek wyciskamy w wyciskarce, zielony groszek myjemy. Warzywa smażymy na dużym ogniu przez 5 min, dodajemy odrobinę wody, sól i koncentrat pomidorowy, następnie starty świeży korzeń imbiru, słodką paprykę, cynamon, kolendrę, kurkumę, kozieradkę, pieprz – dusimy 5-10 min). Dodajemy kaszę, mieszamy i podajemy z kiełkami, prażonym sezamem i zieloną pietruszką.

15:00 Podwieczorek

Jabłko lub pomarańcza

18:00 Kolacja

Przed zjedzeniem – 1 kropa nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Sałatka z awokado i pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 burak
  • 1 marchew
  • mix sałat
  • słonecznik
  • kiełki
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • miód
  • sok z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

Sałaty i warzywa myjemy, warzywa obieramy ze skórki, kroimy z paski, solimy i pieczemy 10 min w temperaturze 180 stopni C. Upieczone warzywa układamy na sałacie, podajemy z prażonym słonecznikiem, kiełkami i dressingiem (2 łyżki oleju, łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 1 wyciśnięty ząbek czosnku).

20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę

Wykonaj peeling solny całego ciała, nałóż glinkę lub algi i pozostaw je na około 10 – 15 min. Przed snem wykonaj relaksujący masaż stóp z użyciem naturalnych olejków.


Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

Filed Under: detoks, pro zdrowotne, zdrowe nawyki Tagged With: detoks, dieta, energia, oczyszczenie ciała, toksyny, zdrowie, złogi jelitowe

« PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ DRUGI
Program 5-cio dniowego detoksu – przygotowanie »

Comments

  1. Lenc says

    4 listopada, 2019 at 6:22 am

    Nice. I like,
    Przemek Lenc
    http://www.ashtangayogaroom.de

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Madey - Chleb gryczano konopny
  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone