Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Placki dyniowe z sosem pistacjowym

22 listopada, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

To zapewne jedno z ostatnich dań z dyni, które przyrządziłam w tym sezonie, a które stało się moim zdecydowanym faworytem. Nie przepadam jakoś szczególnie za smażonymi plackami, racuchami, często są dla mnie po prostu zbyt tłuste, jednak w przypadku tych placków nie ma innej opcji jak tylko podsmażyć je do uzyskania złocistej i chrupiącej powłoczki. Inny fenomen tej potrawy to dostarczanie przyjemności już na etapie przygotowywania masy, podczas łączenia gładkiego dyniowego kremu z mąką i jajkiem, mieszkania na złocistopomarańczową masę o cudownym zapachu. Zapomniałam wspomnieć o pistacjowym sosie, który jest po prostu legendą. Każdy kto go spróbował przewracał oczami z rozkoszy, warto zapamiętać jego przepis bo pasuje do wielu innych dań. Czas przygotowania określam raczej na średni, polecam ten przepis na jakiś spokojny dzień, kiedy bez pośpiechu będziecie mogli oddać się przyjemności.

Przygotowanie placków zaczynam od pokrojenia kawałka dyni na małe kostki i podsmażenia ich z cynamonem, kuminem, miodem, sosem sojowym i czosnkiem. Gdy kawałki dyni są już miękkie miksuje je na gładki krem, dodaję mąkę, jajko sól mieszam do uzyskania jednolitej, lejącej się masy (jeśli jest za gęsta można dodać mleka). Masę rozlewam na patelni do uzyskania okrągłych placuszków, które obsmażam na oleju rzepakowym z obu stron.

 

Przygotowanie sosu zaczynam od obrania pistacji z łupinek (i zjedzeniu połowy orzechów) a następnie zmiksowaniu ich na drobny proszek. Obieram także cebulę, miksuje ją na drobne kawałki i podsmażam na oliwie z oliwek. Po zeszkleniu cebulki przekładam ją do małego rondelka, zalewam 20 ml śmietanki kremówki 18%, całość podgrzewam, dodaję serek mascarpone, ponownie podgrzewam aż serek się rozpuści, następnie dodaję proszek pistacjowy i dokładnie mieszam doprowadzając do parowania. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia i polewam sosem dyniowe placuszki.

Składniki

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dynii
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • przyprawy (cynamon, kumin)
  • miód
  • sos sojowy
  • czosnek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 300 g pistacji
  • śmietanka kremówka 18
  • serek mascarpone
  • cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
 sesja we współpracy z www.maciejdrywien.pl

Filed Under: danie główne, naleśniki, przekąski, sałatki, tosty i grzanki Tagged With: dynia, pancakes, placki dyniowe

« Sernik na czekoladowym spodzie
Sok oczyszczający organizm »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Gośka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • Wilczyca o Gnocchi dyniowe z mąką konopną
  • smilingspoon o Świąteczny poncz żurawinowy

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się