Pieczony bakłażan z czosnkiem niedźwiedzim infuzowany CBD

Kiedy muszę na szybko wyczarować ładnie wyglądającą przekąskę, zwykle sięgam po pieczone warzywa. Ostatnio zachwycam się tym pieczonym bakłażanem infuzowanym CBD z dodatkiem pesto z czosnku niedźwiedziego, który co roku na wiosnę zbieram w mojej okolicy. To nie tylko ładnie wyglądająca przystawka ale też bardzo pyszna. Uwielbiam jej delikatny, maślany smak z mocnym, ziołowym wykończeniem od czosnku niedźwiedziego i słodkim akcentem owocu granatu. To danie bardzo łatwo jest wzbogacić o kannabinoidy dodając naszą infuzję do jednego z sosów.

Pesto z czosnku niedźwiedziego połączone z kannabinoidami

Inspiracją do powstania tego dania pochodzi z kuchni izraelskiej, gdzie pieczone bakłażany są flagowym dodatkiem do dań lub przystawką w przeróżnych wersjach, np.: z tahini, jogurtem greckim, pestkami granatu, pietruszką, orzeszkami piniowymi. Moja wersja jest dość wyraźna, a to za sprawą intensywnego w w smaku pesto z czosnku niedźwiedziego, które przygotowuję sama co roku. Jego sekretem jest świeży i pachnący czosnek zbierany na wiosnę oraz wzbogacenie o konopną infuzję, czyli wyciąg z kwiatostanów konopi w formie masła lub oleju. Konopna infuzja jest bogata w kannabinoidy, na przykład  CBD lub THC – w zależności od tego jakiej odmiany konopi używamy do przygotowania ekstraktu. A ponieważ kannabinoidy doskonale wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, bazujące na oliwie z oliwek pesto z czosnku niedźwiedziego jest świetnym dodatkiem do konopnej infuzji.

Przepis na pieczony bakłażan z czosnkiem niedźwiedzim infuzowany CBD

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie może być z bazylii ale to nie to samo)
  • 3-4 łyżki konopnej infuzji w formie oleju lub masła
  • 3 łyżki jogurtu kokosowego typu greckiego (lub innego)
  • pestki granatu
  • garść ugotowanej cieciorki
  • listki świeżej mięty lub tymianku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy, kroimy na pół i smakujemy dokładnie oliwą, solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze około 180 st C. Jeśli nie mamy takiej funkcji nastawiamy piekarnik na 200 st C. Bakłażana pieczemy na górnej półce piekarnika po ok. 6-7 minut z każdej strony. Konopną infuzję mieszamy w miseczce z pesto z czosnku niedźwiedziego. Upieczonego bakłażana lekko schładzamy, układamy na nim pozostałe składniki: jogurt, pesto, ciecierzycę oraz pestki granatu. Dekorujemy listkami tymianku, solimy do smaku i polewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

 

SKLEP

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top