Hiszpanie kochają ziemniaki. Ich patatas przyrządzane na wiele sposobów to narodowy przysmak. Jego odpowiednikiem mogą być popularne, opiekane w piekarniku ziemniaki, ponieważ patatas obsmaża się na głębokim tłuszczu. Moje danie może nie powstało w tradycyjny dla Hiszpanii sposób, ale na pewno dorównuje smakiem najlepszym patatas z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, tak zwane patatas bravas. Ich przygotowanie odbyło się zgodnie z kuchnią 5 przemian i obecną porą roku (wciąż jest to zima).
Przygotowanie ziemniaczków zaczęłam od pokrojenia ich w półksiężyce i zagotowania w osolonej wodzie, w której gotowały się nie więcej niż 10 min. Po wyciągnięciu ziemniaków układam je na blaszce do pieczenia z papierem posmarowanym olejem i przyprawiam kolejno:
- szczyptą bazylii (ostry)
- szczyptą czosnku i ostrej papryki w proszku (ostry)
- szczyptą tymianku (gorzki)
- słodką papryka w proszku (słodki)
Ziemniaki przypiekam w piekarniku nastawiony na około 150 stopni przez około 20- 30 min. Następnie po wyjęciu z piekarnika układam je w naczyniu żaroodpornym, dodaję kolejno:
- Szczyptę pieprzu (ostry)
- Szczyptę soli (słony)
- Sok z cytryny (kwaśny)
- Szczyptę kurkumy (gorzki)
- Wbijam jedno jajko i polewam odrobiną roztopionego masła (słodki)
- Posypuję odrobiną oregano (ostry)
- I na wierzch dodaję krewetki (słony)
Całość zapiekam w temperaturze 160 st. przez około 15 min, aż jajko się zsiądzie. Przed podaniem polewam ziemniaczki oliwą z oliwek i dekoruję kiełkami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków do zapiekania odmiana Gala lub Jelly
- 250 g krewetek
- Bazylia suszona
- Tymianek suszony
- Czosnek w proszku
- Słodka papryka i ostra w proszku
- Pieprz i sól
- Sok z cytryny
- Kurkuma
- 1 jajko
- 100 g masła
- Oregano
- Olej do posmarowania blachy
Dodaj komentarz