Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Patatas bravas według 5 przemian

18 marca, 2015 by smilingspoon Zostaw komentarz

_MG_9289 Hiszpanie kochają ziemniaki. Ich patatas przyrządzane na wiele sposobów to narodowy przysmak. Jego odpowiednikiem mogą być popularne, opiekane w piekarniku ziemniaki, ponieważ patatas obsmaża się na głębokim tłuszczu. Moje danie może nie powstało w tradycyjny dla Hiszpanii sposób, ale na pewno dorównuje smakiem najlepszym patatas z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, tak zwane patatas bravas. Ich przygotowanie odbyło się zgodnie z kuchnią 5 przemian i obecną porą roku (wciąż jest to zima).

_MG_9296

Przygotowanie ziemniaczków zaczęłam od pokrojenia ich w półksiężyce i zagotowania w osolonej wodzie, w której gotowały się nie więcej niż 10 min. Po wyciągnięciu ziemniaków układam je na blaszce do pieczenia z papierem posmarowanym olejem i przyprawiam kolejno:

  • szczyptą bazylii (ostry)
  • szczyptą czosnku i ostrej papryki w proszku (ostry)
  • szczyptą tymianku (gorzki)
  • słodką papryka w proszku (słodki)

_MG_9299

Ziemniaki przypiekam w piekarniku nastawiony na około 150 stopni przez około 20- 30 min. Następnie po wyjęciu z piekarnika układam je w naczyniu żaroodpornym, dodaję kolejno:

  • Szczyptę pieprzu (ostry)
  • Szczyptę soli (słony)
  • Sok z cytryny (kwaśny)
  • Szczyptę kurkumy (gorzki)
  • Wbijam jedno jajko i polewam odrobiną roztopionego masła (słodki)
  • Posypuję odrobiną oregano (ostry)
  • I na wierzch dodaję krewetki (słony)

Całość zapiekam w temperaturze 160 st. przez około 15 min, aż jajko się zsiądzie. Przed podaniem polewam ziemniaczki oliwą z oliwek i dekoruję kiełkami.

_MG_9308

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do zapiekania odmiana Gala lub Jelly
  • 250 g krewetek
  • Bazylia suszona
  • Tymianek suszony
  • Czosnek w proszku
  • Słodka papryka i ostra w proszku
  • Pieprz i sól
  • Sok z cytryny
  • Kurkuma
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • Oregano
  • Olej do posmarowania blachy

_MG_9318

Filed Under: 5 przemian, dania z piekarnika, danie główne, owoce morze, pro zdrowotne Tagged With: krewetki, kuchnia 5 przemian, kuchnia hiszpańska, patatas, ziemniaki

« Winter bowl
Sok z selera naciowego »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się