Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Pasta z czerwonej fasoli

29 sierpnia, 2013 by smilingspoon Zostaw komentarz

Letnie temperatury w połączeniu z różnorodnością warzyw i owoców powodują, że co roku o tej porze mój organizm zupełnie zmienia nawyki żywieniowe. Mogłoby wydawać się to naturalną konsekwencją lata, w końcu kiedy mamy do czynienia z wysokimi temperaturami potrzebujemy dużo więcej wody, dlatego spożywamy pokarmy bogate w płyny, jednak u mnie nie chodzi o dodanie do jadłospisu większej ilości warzyw i owoców, tylko o sezonowy wegetarianizm. Kocham mięso i mam świadomość tego, że gdy nadejdą chłodniejsze dni rzucę się na steak’a lub na jakieś tłuściutkie, gęsie udko, ale dopóki trwa lato ograniczam mięso do minimum, czyli zjadam kawałek szynki raz na dwa tygodnie. Dzieje się tak tylko w lecie. Nie robię tego świadomie lub z braku dostępności mięsa, zawsze jadam to, na co mam w danym momencie ochotę i tak jest do tej pory. Wychodzę z założenia, iż trzeba działać zgodnie z rytmem własnego ciała, jeśli nie chce ono mięsa, to musi mieć ku temu poważny powód, o którym ja nie muszę porostu wiedzieć.

Pozostając na fali roślinnej diety odkrywam wspaniałe kombinacje smaków zwłaszcza z udziałem roślin strączkowych. Ten wpis chciałam poświęcić czerwonej fasoli, która podczas pewnego śniadania  stała się bezdyskusyjną gwiazdą, podana w formie pasty w towarzystwie soczystego melona i musztardy francuskiej.

Pastę przygotowuje w kilka minut, wrzucając do jednego naczynia zeszkloną na oliwie cebulkę cukrową z czerwoną fasolą, czosnkiem z dodatkiem odrobiny kuminu, cynamonu i majonezu, następnie miksuję wszystko na gładką pastę przy pomocy blendera. Podaję jako pastę kanapkową, super komponuje się ze słodkimi nutami, np. owocami. Wybrałam wersję z melonem podkreśloną wytrawną musztardą francuską i listkiem mięty.

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • majonez
  • kumin
  • cynamon
  • melon
  • musztarda francuska
  • pieczywo
  • świeża mięta

 

Filed Under: kanapeczki na ciepło, na śniadanie, pasty kanapkowe, przekąski Tagged With: czerwona fasola, melon, musztarda, pasta z fasoli, pasty kanapkowe

« Kruche babeczki z różową pianką i owocami
Bulion warzywny »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • blog autorski 137 o Przyprawa do dań z medycznej marihuany
  • Ewka o Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone