Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • Home
  • Przepisy
    • Przepisy z konopiami siewnymi
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Konopna edukacja
    • Marihuana w kuchni
    • Konopie siewne w kuchni
    • Dekarboksylacja suszu konopi
    • Kalkulator dawkowania THC i CBD
  • Projekt Konopie w kuchni
    • Książka Konopie i marihuana w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Konkurs “Konopie i marihuana w kuchni”
  • Sklep
    • Książka “Konopie i marihuana w kuchni”
    • Publikacja “Konopie w kuchni”
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Orkiszowe cebularze z konopnym akcentem

15 stycznia, 2021 by Duszek Buszek 2 komentarze

Od dawien dawna takie pokarmy były dla mnie zakazane ze względu na moje nietolerancje pokarmowe i zły stan organizmu. Ten czas powoli mija 🙂 Moje wyniki poprawiają się coraz bardziej, trawienie działa coraz lepiej, dzięki czemu mogę sporadycznie wprowadzać pokarmy, na które wcześniej nie mogłam sobie pozwolić. Ah.. ten gluten i drożdże. Ta kombinacja daje tak wiele możliwości, na jej bazie można stworzyć cudowne, przypominające dzieciństwo dania, które smakują nieziemsko. Warunkiem w moim przypadku, jest stosowanie wyłącznie organicznych i pewnych produktów, czyli mąki orkiszowej bio oraz suszonych drożdży bio, które nie zawierają żadnych chemicznych dodatków. Z taką bazą można stworzyć wiele wyjątkowych, drożdżowych wypieków. Jednym z nich są moje ukochane cebularze. 

 

Jestem rodowitą Lublinianką i miłość do cebuli mam we krwi. Cebularze to kulinarna chluba naszego regionu, nie bez powodu mówi się, że te najlepsze pochodzą z Lubelskiego. Na śniadanie jadało się je posmarowane masłem, potem z plasterkiem sera na obiad, zaś na kolacje najczęściej z piwkiem (co za czasy!). Wiele przeprowadzek i zmiana miejsca zamieszkania w pewnym sensie oddzieliły mnie od moich korzeni, ale miłość do potraw z udziałem cebuli to trochę moje dziedzictwo :D. Dlatego korzystając z okazji chciałabym zapoznać was z tym wyjątkowym i bardzo prostym daniem i zaprezentować wam jego konopną wariację. Klasyczny cebularz to drożdżowa bułka na bazie mąki pszenne z dodatkiem farszu ze smażonej cebuli z czarnym makiem. Moja wersja farszu zawiera 2 rodzaje smażonej cebuli: żółta i czerwona z dodatkiem konopnych liści, które po spieczeniu są niewiarygodnie chrupiące i dodają ciekawego aromatu. Miłośnicy masła z marihuany proszeni są o posmarowanie nim ciepłego jeszcze cebularza.

Przepis na orkiszowe cebularze z konopnym akcentem

Składniki na 5-6 cebularzy:

  • 300 g mąki orkiszowej bio
  • 5-10 g suchych drożdży organicznych (ilość adekwatnie do ilości mąki – patrz opis na opakowaniu)
  • 0,5 szklanki wody (więcej mniej w zależności od mąki)
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub jogurtu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub z kwiatów kokosa
  • 6 cebuli (zrobiłam z żółtych i czerwonych)
  • garść liści konopnych (opcjonalnie liście szpinaku)
  • kilka łyżek oleju kokosowego lub innego oleju do smażenia
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania
  • 1 łyżka masła z THC
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużej misie połączyć drożdże z odrobiną mąki dodać ciepłą wodę, cukier wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20-30 min by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodać resztę mąki, wodę, mleczko kokosowe i ugniatać ciasto około 10 min, ma być gładkie i sprężyste. Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie obrać i posiekać cebule i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju kokosowego doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto podrośnie podzielić je nożem na mniejsze kawałki, rozciągnąć nieco tak by utworzyć okrągłe kawałki (nie ugniatać ani nie wałkować) delikatnie uformować cieńsze placki, ułożyć ja na blaszce do pieczenia i poczekać aż odrobinę podrosną. Na gotowe placki nałożyć farsz połączony ze świeżymi liśćmi konopnymi, pędzelkiem smarować liście tłuszczem tak by całe były nim pokryte a następnie polać olejem lub inny tłuszczem całe cebularze i posypać sezamem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 st C przez około 20-25 min. Po wyjęciu cebularzy i ostudzeniu ich posmarować masłem z marihuany.

————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie i marihuana w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl

Filed Under: chleby, dania z piekarnika, na śniadanie, przekąski, Przepisy konopne, vege, wegetariańskie, wypieki Tagged With: cebularze, konopie w kuchni, konopne cebularze, liście konopi, przepisy konopne

« Wegański deser mandarynkowy z owsem, acai i konopną matcha
Wegańskie tiramisu z konopną matcha i CBD »

Comments

  1. monika says

    15 września, 2021 at 1:53 pm

    Czytam przepis i mówię do dzieci ” ta dziewczyna musi być z lubelskiego”, tylko my znamy ten smak. Teraz mieszkam w Krakowie i nikt nie wie co to cebularze. Uwielbiam cebularze i tęsknię za nimi:-)
    Przepis wypróbuję.
    Pozdrawiam z Krakowa,

    Odpowiedz
    • smilingspoon says

      7 października, 2021 at 5:48 pm

      Witaj Monika, zgadza się. Jestem rodowitą lublinianką, a na myśl o cebularzach wciąż kręci mi się łezka w oku. Jeśli uwielbiasz je tak jak ja, przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Pozdrawiam serdecznie. Gosia 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie i marihuana w kuchni

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER I BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z WPISAMI!

Nie wysyłamy spamu! Przeczytaj naszą politykę prywatności po więcej informacji.

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

Polecane sklepy konopne:

Cannabium Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks dynia jedzenie konopne jedzenie z konopi kasza jaglana konopie konopie przepis konopie siewne konopie siewne w kuchni konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew marihuana w kuchni masło konopne mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej z nasion konopi pancakes papryka pomidor przepisy konopne przepisy z marihuaną sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa łuskane nasiona konopi śniadanie

Najnowsze komentarze

  • Oleska - Konopne naleśniki z truskawkami i konopnym twarogiem
  • smilingspoon - Jak zrobić mleko konopne
  • Gosia - Jak zrobić mleko konopne
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • smilingspoon - Jak zrobić konopne tofu? Przepis

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Smilling spoon

Smilling Spoon to blog kulinarny poświęcony gotowaniu z konopiami siewnymi i medyczną marihuaną. W sekcji Konopie w kuchni znajdziesz wyłącznie zdrowe przepisy, które pomogą utrzymać twoje ciało w zdrowiu i doskonałej kondycji.

Menu

PRZEPISY Z KONOPIAMI
PRZEPISY Z MARIHUANĄ
KONOPNA EDUKACJA
WARSZTATY KULINARNE
KSIĄŻKA KONOPIE W KUCHNI
KALKULATOR DAWKOWANIA THC I CBD

 

SKLEP
O MNIE
KONTAKT
WSPÓŁPRACA
ZAMÓW JADŁOSPIS REGULAMIN SERWISU POLITYKA PRYWATNOŚCI

Social media

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Sprawdź swoją skrzynkę odbiorczą (albo katalog na spam) i potwierdź swoją subskrypcję.

COPYRIGHT © 2020 Smiling Spoon@2020 wszystkie prawa zastrzeżone