Genialne i proste. To idealny świąteczny starter, poczekajka , która obok bakalii, owoców, serów będzie dla gości ciekawą przekąską. Fantastycznie łączy się z aperitivo, czyli wytrawnym, niskoprocentowym napojem alkoholowym typu prosecco czy białe wino, przy okazji świąt może to być także bożonarodzeniowy poncz. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut.
Migdały w płuczemy w ciepłej wodzie (jeśli nie były blanszowane moczymy we wrzątku około 15 min i obieramy) następnie osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (suchą). Dodajemy słodką i pikantną paprykę, pieprz, startą skórkę pomarańczy i prażymy na dużym ogniu około 7-8 minut. Zdejmujemy patelnię z gazu, polewamy migdały olejem sezamowym i dokładnie mieszamy z przyprawami tak aby migdały zostały nimi oblepione z każdej strony. Soliny i ozdabiamy kawałkami skórki pomarańczowej.
Składniki:
- 200 g orzechów
- słodka papryka
- papryka ostra
- pieprz
- starta skórka z pomarańczy
- olej sezamowy
- sól do smaku